گزارش

آیا شمال مسیر عبور داعش به آسیای میانه است؟

راه مدنیت: همزمان با نهایی شدن توافق‌نامه صلح میان نماینده وزارت امور خارجه امریکا و سران گروه طالبان، جنگجویان طالب حملات تروریستی‌شان را در برخی ولایات بخصوص شمال کشور افزایش داده‌اند. ولایات قندوز، بغلان، میدان وردک، فاریاب، هلمند و غزنی از ولایاتی‌اند که در یک ماه گذشته شاهد بیشترین حملات تروریستی گروه طالبان بودند. ولایات تخار، بدخشان، بلخ، فراه و هرات نیز شاهد تحرک جنگجویان گروه طالبان است.

نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت امور داخله می‌گوید: حملات دشمن در این ولایات دفع شده و به تروریستان تلفات سنگین وارد شده است. او از آمادگی نیروهای امنیتی برای دفع تحرکات تروریستان و جنگجویان گروه طالبان خبر داده گفت: تروریستان در هیچ برنامه تروریستی‌شان موفق نخواهند شد.

شکست تروریستان در ولایات بلخ، قندوز، بغلان و چندین ولایت دیگر از مواردی است که می‌شود به آن اشاره کرد. تروریستان تلاش دارند که برای مردم مشکل ایجاد کنند. آنان از مردم به‌عنوان سپر انسانی استفاده می‌کنند. این کار تروریستان نشان‌دهنده شکست آنان در جبهه جنگ است.

در همین حال شماری از نظامیان پیشین می‌گویند که گروه طالبان با افزایش حمله‌ها در این ولایت‌های راهبردی، می‌کوشند در گفتگوهای صلح امتیازهای بیشتری به‌دست آورند. گفتگوهایی که نهمین دور آن میان نمایندگان امریکا و سران گروه طالبان روز گذشته 10(سنبله) پس از ده روز به پایان رسید.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان از پایان نهمین دور گفتگوها با سران گروه طالبان در دوحه قطر خبر داده و گفت: برای مشورت با سران حکومت به کابل می‌رود.

آقای خلیل‌زاد در رشته توییت‌هایی همچنین نوشته‌ است ما در آستانه توافقی هستیم که خشونت را کاهش داده و راه را برای افغان‌ها خواهد گشود تا برای مذاکرات در مورد یک صلح باعزت و پایدار و یک افغانستان متحد و با اقتدار که ایالات متحده، متحدانش و هیچ کشور دیگر را تهدید نکند، با هم بنشینند.

میرزا محمد یارمند، معین پیشین وزارت داخله می‌گوید گروه طالبان می‌خواهند همزمان با تلاش‌های صلح قلمروشان را در ولایت‌هایی گسترش بدهند که به‌گونۀ سنتی پایگاه‌های اصلی طالبان نبوده‎اند. کاری که این گروه از چندین ماه به این‌سو آغاز کردند.

آقای یارمند در این باره گفت: این‌ها حمایت بیرونی دارند، اما حالا ۱۲۰۰ تروریست خارجی در بدخشان است که این‌ها می‌خواهند هسته‌های خود را به آسیای میانه انتقال دهند.

پیش از این مسکو از آغاز طرح انتقال جنگجویان گروه‌های تروریستی به کشورهای آسیای میانه خبر داده گفته بود که این کشور در برابر این تحرکات ایستاده است. این کشور سال گذشته میلادی در همکاری با نظامیان کشور تاجیکستان نیروهای بیشتری در نوار مرزی این کشور با افغانستان فرستاده تا مانع عبور این تروریستان به کشورهای آسیای میانه شود.

تاجیکستان نگران نفوذ داعش از مرزهای افغانستان است.

رییس جمهوری تاجیکستان نگران حضور نیروهای داعش در مرزهای کشورش است. در حمله به مرزبانان تاجیکستان اخیرا یک فرمانده قوای مرزی تاجیک کشته شد. به دنبال این درگیری تاجیکستان مرزهای خود را پنج روز به روی افغانستان بست.

مقامات امنیتی روسیه هم درباره حضور داعش در مرزهای تاجیکستان هشدار می‌دهند.

الکساندر بورتینکوف، رییس سرویس امنیت فدرال روسیه (اف‌اس‌بی) می‌گوید، افراد وابسته به گروه داعش پس از شکست در عراق و سوریه و حالا که گفتگوهای صلح در دوحه جریان دارد تلاش دارند تا از افغانستان به کشورهای آسیای مرکزی نفوذ کنند.

نگرانی رییس جمهوری تاجیکستان بی‌دلیل هم نیست، زیرا این کشور حدود ۱۳۰۰ کیلومتر با افغانستان مرز مشترک دارد و این مرز به عنوان مسیر انتقال مواد مخدر از افغانستان به روسیه و غرب و همچنین جنگجویان افراطی شناخته می‌شود.

مرزهای تاجیکستان با افغانستان کوهستانی و صعب‌العبور هستند و کنترول آن دشوار است. ولایت‌های بدخشان، تخار و قندوز در شمال افغانستان با تاجیکستان مرز مشترک دارند.

رمضان بشردوست؛ نماینده پارلمان افغانستان نیز می‌گوید: گروه‌های تروریستی بخشی از فعالیت استخبارات برخی کشورهاست که تلاش دارند این مورد را در بازی کلانی که در آسیای میانه جریان دارد خوب استفاده کنند. با صلح که قرار است در افغانستان ایجاد شود بدون شک که بخشی از این نیروها در افغانستان اضافه خواهد بود و برای انجام ماموریتی فرستاده می‌شوند به کشور دیگر. کشورهای آسیای میانه از جمله کشورهای آرام در منطقه است که باعث رشد و بالندگی این کشورها شده است.

احمد فهیم محسنی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا