تحلیل

افغانستان «چهارراه اقتصاد» منطقه می‌شود؟

روز جمعه (5 سنبله)، خط آهن «سینو- افغان» که چین را به افغانستان وصل می‌کند، افتتاح شد و قرار است به زودی اولین محمولۀ کالای چین از این طریق، وارد افغانستان شود.

ساخت خط آهن سینو- افغان در راستای تسهیل نقل و انتقال کالاهای افغانستان و چین و رونق تجارت کشور می‌تواند نقش خوبی داشته باشد که افغانستان تا حال، کالاهای تجارتی خود را از طریق پاکستان و بندر تورخم وارد می‌کرد.

ساخت خط آهن چین یک گام مهم در راستای صادرات میوه‌ و کالاهای افغانستان به بازارهای چین به‌شمار می‌رود. انتقال محصولات داخلی به کشورهای دیگر، تا حال هزینه‌های هنگفتی داشت که ساخت بندر چابهار و خط آهن چین، کمک به‌سزایی در این عرصه می‌تواند داشته باشد.

چین تلاش وافری برای ایجاد راهی از طریق افغانستان، به کشورهای آسیای میانه داشت؛ تا آسیای میانه را از طریق راه ابریشم وصل سازد و برای ساخت بندر ابریشم از هیچ‌‌گونه کمک و همکاری دریغ نورزید و آماده کمک 43 میلیارد دالر نیز شد اما، این پول برای ساخت‌وساز بندر گوادر در پاکستان و بخش‌های دیگر اقتصادی در این کشور کمک شد.

بازسازی و احیای راه ابریشم، برای افغانستان فرصت‌‌های خوبی را خلق می‌کرد و حالا نیز، احداث خط آهن و گسترش روابط تجاری از این طریق، روند صادرات و واردات را تسهیل می‎‌بخشد، چه این‌که افغانستان به‌دلیل مصرفی بودنش، برای چین از اهیمت خاصی برخوردار است که در حال حاضر، اکثر مواد و کالاهای بازار کشور را کالاهای پاکستانی و چینی تشکیل می‌دهد. افغانستان پتانسل وصل‌سازی کشورهای منطقه به چین را نیز دارد. با وجود این می‌توان گفت که چینی‌ها برای عملی ساختن این طرح، آماده‌اند که پول هنگفتی را در این راستا هزینه کنند.

گذشته از آن، شانگ‌های سعی دارد با هند رقابت کند و دیده می‌شود که هندی‌ به‌دلیل هزینه کردن در بندر چابهار، با چین وارد رقابت اقتصادی در منطقه شده است.

به این دلیل، چین برنامۀ ساخت بندر گوادر در پاکستان را روی دست گرفت. راه ابریشم برای چین یک فرصت و گزینۀ خوب محسوب می‌شد اما، با عملی نشدن این طرح، آن‌ها سعی در ایجاد راه آهن کردند.

افغانستان می‌تواند به ‌حیث نقطۀ وصل کنندۀ کشورهای آسیای میانه و بازارهای خاورمیانه باشد. وصل شدن افغانستان به بندر چابهار که بازارهای خاورمیانه، اروپا و امریکا را به‌روی کالاهای کشورهای آسیای میانه و افغانستان باز می‌کند، چین را بیشتر علاقه‌مند ساخته است که روی افغانستان سرمایه‌گذاری کند.

گفته می‌شود این خط از طریق افغانستان به ایران وصل می‌شود. ایران نیز قرار است خط آهنی را به هرات وصل سازد. با این وجود، گذشته از آن‌که این برای تجارت افغانستان یک سهولت پنداشته می‌شود، برای بازار، تولیدات و صادارت کشور نیز یک فرصت شمرده می‌شود.

هم‌چنان، افغانستان منابع و کالاهای دست‌نخورده‌یی دارد که برای چین، به‌‌حیث یک کشور تولیدکننده، از جذابیت خاصی برخودار است. با این ‌حساب، شانگ‌های در تلاش ایجاد راهی برای وصل مستقیم افغانستان به چین می‌باشد تا راحت و سریع در ارتباط باشد و چابهار را تضعیف سازد.

ساخت بندر چابهار، خط آهن چین، ایران و آسیای میانه و انتقال برق کاسا یک‌هزار و …، افغانستان را «چهارراه اقتصاد» کشورهای منطقه می‌سازد.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا