تعریف دوست و دشمن؛ اولویتی برای ثبات و امنیت
دو موضوع در سخنانی که رییسجمهور غنی در افتتاح سال جدید کاری شورای ملی بیان کرد، در خور اهمیت است.
رییسجمهور به بحث انتخابات اشاره کرد و گفت که انتخابات ریاست جمهوری بدون هیچ گونه تاخیر در زمان قانونی آن برگزار خواهد شد و اجازه نمیدهیم مانند انتخابات پارلمانی با تاخیر مواجه گردد. وی برگزاری انتخابات شورای ملی و ولسوالیها را در سال آینده، گامی مهم بهسوی بیرون شدن از چالشها عنوان کرد.
او از هرگونه دخالت مسوولان دولتی، اعم از ولسوالها، قمندانهای امنیه، والیان و سایر جهتهای ذینفوذ هشدار داد و بر احیای اعتماد مردم نسبت به این این روند دموکراتیک تأکید کرد.
رییسجمهور گفت که «از همین جا، در خانۀ ملت اعلام میکنم که نه خودم ارادۀ دخالت در این پروسه دارم و نه به کسی دیگر اجازه میدهم دست به دخالت در این پروسۀ ملی بزند.»
بحث دوم رییسجمهور در مورد امنیت و تعریف دشمنان صلح و ثبات مردم افغانستان بود.
به گفتۀ وی، در افغانستان اکنون بیست گروه تروریستی فعالیت دارند که زمینۀ فعالیت آنان را طالبان فراهم کردهاند و در آسیب رساندن برای مردم، هیچ تفاوتی میانشان نیست.
رییسجمهور غنی افزود که خوشبختانه تعریف دوست و دشمن برای ملت و دولت ما واضح و ابهامها در این زمینه برطرف شده است. نه تنها داعش و گروههای تروریستی خارجی که میخواهند از خاک ما برای فعالیتهای تروریستی استفاده کنند، بل علاوه بر آنها، آن دسته از طالبان نیز که کمر به قتل مردم ما بستهاند، مانند بقیۀ تروریستها دشمن این ملت هستند و نیروهای دفاعی و امنیتی ما با آنان برخورد جدی خواهند داشت.
در واقع، همین دو بحث انتخابات و تعریف از استراتیژی دفاعی که مبتنی بر تعریف دشمن میسر است، از اولویتهای اساسی حکومت وحدت ملی است.
بدون تامین امنیت، هیچ امری فرصتی برای اکمال نخواهد داشت و تامین امنیت و ثبات وابسته به نوع دید و تعریفی است که مقامهای مسوول از دشمنان امنیت کشور ما دارند.
آنچه در حکومتهای قبلی موجب سرگردانی و عدم موفقیت نیروهای امنیتی شده بود نیز همین امر مبهم از تعریف دوست و دشمن بود.
نیروهای امنیتی، جنایتکاران طالب و تروریزم را با بهای خونشان دستگیر میکردند و از طرف دیگر آقای کرزی با حاتمبخشیهای کلان، جنایتکارانی را مورد عفو و بخشش قرار میداد که هزاران آدم را در این سرزمین به خاکوخون کشانیده و روند توسعۀ مملکت را دستخوش بحران کردهاند.
ما اگر قادر شویم از لاکهای قومی و قبیلهیی بیرون آمده، دشمن را دشمن و دوست را دوست خطاب کنیم با اطمینان کامل میتوان گفت که دامنۀ بحث تروریزم و ناامنی تا حدود زیادی جمع خواهد شد و تلاشهای نیروهای دفاعی و امنیتی ما نیز نتیجهبخش خواهد بود.
انتخابات پیش رو، اعم از انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات مجلس، انتخابات شوراهای ولایتی و ولسوالی بدون تردید مشروعیت حکومت و نظام را نزد مردم بلند برده، فاصلههای ایجادشده میان ملت و دولت را کاهش خواهد داد.
در آن صورت، بحث همکاری مردم با دولت نیز از سرگرفته خواهد شد. عمدهترین چالش حکومتهای ما در چند سال پسین بحث بیاعتمادی مردم بوده است. وقتی مردم دریابند که یک دولت مقتدر، مشروع و مسوول دارند، بدون تردید مردم دولت را از آن خود دانسته و روند همکاری با دولت را افزایش خواهند داد.
خوشبختانه حکومت وحدت ملی در ماههای اخیر در تلاش یکسری کارهای کلان و موثر ملی بوده است، اما اینکه تا چه میزانی موفق به انجام آنان خواهد شد، بستگی به نوع دید و اعتقاد مسوولان به ادعاهای مطرحشدۀشان دارد.