تحلیل

ثبات جهان وابسته به ثبات افغانستان/ رییس‌جمهور چی بگوید؟

قرار است یک‌شنبه  (۲۶ سنبله) رییس‌جمهور غنی با صلاح‌الدین ربانی سرپرست وزارت خارجه کشور به نشست سالانه مجمع عمومی ملل متحده در نیویارک اشتراک نمایند.

در این سفر که رییس‌جمهور را هیأت بلندپایه حکومت همراهی می‌کند، آقای غنی به نمایندگی از کشور سخنرانی خواهد کرد. ملاقات با نمایندگان مختلف جهان در این نشست از بخش دیگر اجندای سفر رییس‌جمهور غنی خواهد بود.

تروریزم بحث داغ جهانی است و به احتمال قوی در صدر اجندای نشست سالانه مجمع عمومی مملل متحد نیز قرار خواهد گرفت.

مسالۀ تروریزم دیگر یک بحث ساده منطقه‌یی در سطح چند کشور و یا هم یک موضوع شعاری نقض حقوق بشر در یک کشور نیست، بل رشد و گسترش تروریزم در یک‌دهه اخیر در بخش‌های مختلف جهان امنیت جهانی را به شدت تهدید می‌کند.

اما افغانستان در بیش از دو دهۀ گذشته قربانی خط نخست مبارزه با تروریزم بوده و هنوز هم مردم ما برای پاسبانی از امنیت جهانی قربانی می‌دهند.

گسترش جغرفیای نا امنی، تغییر تاکتیک گروه‌های تروریستی برای نا امن ساختن و احتمال قوی شدن تروریزم در افغانستان با توجه به شکست فاحش داعش در خاورمیانه، در سال روان، از موضوعات قابل دقتی است که باید در نشست سالانه مجمع سازمان ملل متحد مورد بحث جدی قرار گیرد.

مردم و نیروهای دفاعی افغانستان در واقع در سنگر دفاع از امنیت جهانی می‌جنگند. حمله یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ در امریکا و پس از آن حمله‌های پی هم در سراسر اروپا، امریکا، روسیه و حتا گسترش حملات تروریستی در کشورهای اسلامی به شمول عربستان، ترکیه و ایران بیان‌گر این واقعیت است که جنگ مردم افغانستان با تروریزم تنها جنگ برای منفعت یک ملت و یک جغرافیا نیست که این جنگ، جنگی برای امنیت و منافع منطقه و جهان است.

رییس‌جمهور غنی در این نشست می‌تواند از یک موضع جدی و محکم در برابر جهان برخورد کند و از جهان بخواهد که مردم افغانستان را در مبارزه با تروریزم برای تامین امنیت خودشان یاری رسانند.

کمک‌های مالی و نظامی جهان هرچند در ظاهر به آدرس مردم افغانستان صورت می‌گیرند، ولی واقعیت مسلم این است که همه این کمک‌ها برای تامین امنیت مرزهای صورت می‌گیرند که هزاران کیلومتر آن طرف‌تر از نا امنی نگرانی دارند.

تقویت نیروهای دفاعی افغانستان چه به لحاظ آموزش و مهارت و چه به لحاظ تجهیزات نظامی، در واقع تقویت امنیت جهان است. از این روی است که رییس‌جمهور می‌تواند با منت‌گذاردن بر جهان درخواست تقویت نیروهای دفاعی افغانستان را کند و در این خصوص با جهانیان رک و صریح صحبت نماید که کمک‌های جهان به افغانستان لطفی در حق مردم افغانستان نه که در واقع حمایت از مردمی صورت می‌گیرد که در راستای امنیت جهانی قربانی می‌دهند.

همچنان در این فرصت رییس‌جمهور غنی می‌تواند در حمایت از موقف جدید ایالات متحده امریکا در برابر پاکستان نیز وارد لابی‌گری جدی شود.

همه می‌دانند که بحث ناامنی و نقض حقوق بشر توسط گروه‌های افراطی در افغانستان، خاستگاه داخلی ندارد و بیرون از مرزهای افغانستان مدیریت و حمایت می‌گردد. حالا که کارت پاکستان زودتر از دیگران در این بازی رو شده است، در نشست سالانه مجمع عمومی ملل متحد فرصت است که رهبری افغانستان به جدیت در این مورد موضع‌گیری کند و با قدرت تمام برای جلب حمایت جهان علیه پاکستان لابی‌گری نماید.

دور از احتمال نیست که دراین خصوص توفیقات نصیب افغانستان خواهد شد و فشارها علیه پاکستان افزایش خواهند یافت.

حمایت از صلح افغانستان موضوع دیگری است که ایجاب موضع‌گیری جدی رییس‌جمهور در این نشست را می‌نماید. صلح درافغانستان تا زمانی به‌دست نخواهد آمد که تروریستان از حمایت جدی منطقه‌یی برخوردار باشند و تلاش‌های صلح‌طلبانه دولت به‌نام افغانستان توسط کشورهای حامی تروریزم نادیده گرفته شود و در این زمینه همسویی لازم وجود نداشته باشد.

هرگاه جهان به اتفاق آرا از صلح به رهبری افغانستان حمایت کند و دست پاکستان را از عقب تروریزم در افغانستان کوتاه نمایند، به صراحت می‌توان مدعی شد که صلح به امر دست‌یافتنی و سهل مبدل خواهد شد.

طوری‌که در بالا تذکر رفت، در جغرافیایی به‌نام افغانستان این مردم افغانستان‌اند که برای امنیت جهانی قربانی می‌دهند و جهان هر مساعدتی که به مردم افغانستان می‌کنند، در واقع به نحوی در جهت منافع  و مصالح خودشان انجام می‌دهند.

بهتر خواهد بود که در راستای توسعه و رفاه اجتماعی و اقتصادی مردم افغانستان که بخش عمده رسیدن به امنیت جهانی را محقق می‌سازد، نیز با جدیت تمام بدون هیچ‌گونه مرهون بودن از جهان و کشورهای کمک‌کننده درخواست صورت گیرد.

شاه‌کلید صلح و امنیت جهانی به صلح، به تامین امنیت و ثبات اجتماعی و اقتصادی افغانستان وابسته است. افغانستانی با ثبات اجتماعی و اقتصادی، ضامن ثبات و امنیت جهانی است. بنا بر این ادامه مساعدت‌های اقتصادی جهان نه صرف کمکی برای مردم افغانستان که حمایت از ثبات و امنیت خودشان است. یا به عبارت واضح‌تر امینت جهان از افغانستان که دارای ثبات اجتماعی و اقتصادی باشد تهدید نخواهد شد.

با این همه، نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل فرصت دیگری است که می‌تواند موقف افغانستان علیه تروریزم و حامیان تروریزم را تقویت کرده، افکار عمومی جهانی را در حمایت از افغانستان جلب نماید.

سید امین بهراد؛ روزنامه‌نگار

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا