در نشست ملی امنیت و مصونیت خبرنگاران: زیر نام اسلام نمیتوان آزادی بیان را محدود کرد
کسانی که به روند صلح میپیوندند، واقعیتها را بپذیرند و خود را با شرایط عیار کنند.
سید آقاحسین سانچارکی؛ معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ روز سهشنبه با بیان این مطلب در نشست ملی امنیت و مصونیت خبرنگاران گفت: ما از شخصیتهایی که به روند صلح و یا به آغوش دولت میپیوندند، استقبال میکنیم اما به هیچ وجه اساسات نظام، قربانی و معامله نمیشود.
وی افزود: از ادبیاتی کار بگیرند که نفرتانگیز نباشد و در شان دموکراسی و اساسات نظام باشد.
آقای سانچارکی هرچند از فرد خاصی نام نگرفت، اما دو روز پیش گلبالدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی در دومین سخنرانیاش در ولایت ننگرهار، رسانهها را شرانداز خواند و مردم را به جلوگیری از این گونه رسانهها فرا خواند.
او یک روز پیش از این نیز در ولایت لغمان با انتقاد از رسانهها، شماری از رسانهها را عامل ناامنی و حملههای هراسافگنی در کشور خوانده بود.
عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت نیز در این نشست گفت که آزادی بیان، دستآوردهای رسانهها و خبرنگاران برگشتناپذیر است.
آقای عبدالله در این نشست تاکید کرد که قدرت رسانههای جمعی با یک حرف یا حرکت خاموش و متوقف نخواهد شد؛ زیرا آزادی بیان به مرحلۀ غیرقابل برگشت رسیده است.
او افزود: آزادی بیان از مهمترین شاخصهای حقوق اساسی شهروندان افغانستان است؛ نه سلیقه و خواست یک شخص که بتوان آن را تغییر داد. بنابراین، حراست و حمایت از آن مسوولیت حکومت است.
عبدالله عبدالله از کارکرد موثر رسانهها و خبرنگاران و حمایت سازمانهای بینالمللی و نهادهای حامی رسانههای آزاد قدردانی کرده و گفت: در بسیاری از موارد گزارشهای رسانهها باعث خنثی شدن پلان دشمن و جلوگیری از فساد اداری شده است.
در این نشست، برخی از نهادهای رسانهیی از عملکرد دولت در قبال رسانهها و خبرنگاران اظهار نگرانی کردند و خواستار توجه جدی به چالشهای فراروی خبرنگاران و رسانهها شدند.
فهیم دشتی، عضو فدراسیون خبرنگاران گفت که خبرنگاران دوشادوش سربازان برای کشور فعالیت میکنند ولی پشتیبانی نمیشوند و تاکنون صدها خبرنگار و کارمند رسانهیی وظیفه و یا حتا کشور را ترک کرده است.
گفتنی است که دفتر نی، حمایتکننده رسانههای آزاد افغانستان چند ماه پیش در گزارشی گفته بود که طی سال گذشته دستکم 500 خبرنگار و کارمند رسانهیی به خارج از کشور مهاجرت کردهاند.
همچنین در این برنامه، فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانههای افغانستان درباره مشکلات، چالشها، تهدیدها و دستاوردهای رسانهها و خبرنگاران گزارش داد.
فهیم دشتی همچنین گفت که در سال گذشته میلادی، حدود 70 رسانه به دلایل مختلف مسدود شد و دهها رسانۀ دیگر نیز درخواست لغو جواز داده است.
او به افزایش مالیات و انواع مالیات برای رسانهها اشاره کرد و از دولت خواست که به وضعیت رسانهها توجه جدی کند.
این عضو فدراسیون ژورنالیستان به موضوع نداشتن مصونیت شغلی، بیمه و سفر خرج خبرنگاران اشاره کرد و خواهان حمایت دولت از خبرنگاران شد.
سید آقا فاضل سانچارکی در قسمتی دیگر از سخنان خود گفت که دولت متعهد به آزادی بیان و حمایت از رسانه است و در این عرصه تلاش میکند.
آقای سانچارکی افزود، اکنون چند قانون از جمله قانون رسانههای همگانی در حال تعدیل است؛ تلاش میشود، مادههایی که از آن امکان سوء برداشت و یا اینکه برداشت گوناگون وجود دارد را تعدیل کند تا راه این برداشتها سد شود.
معین نشراتی وزارت علاوه کرد که این قانون تا چند روز دیگر نهایی میشود به وزارت عدلیه فرستاده خواهد شد.
عبدالله عبدالله نیز وعده سپرد که در روزهای آينده جلسهیی مشترک را با نهادهای ذیربط دولتی، فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانههای افغانستان، نهادهای حامی رسانههای آزاد و خبرنگاران برگزار میکند تا مشکلات آنان به صورت همهجانبه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
او افزود: مسایل مطرحشده را به صورت جدی در جلسات شورای امنیت ملی، شورای وزیران و کمیتههای آن مطرح و پیگیری میکند.
همچنان، رییس اجرایی حکومت به وزارت اطلاعات و فرهنگ هدایت داد که پس از این به صورت ماهوار درباره پیشرفتها، مشکلات و چالشهای رسانهها به جلسه شورای وزیران گزارش دهد تا اقدامهای لازم و به موقع انجام شود.
این برنامه در آستانه روز جهانی مطبوعات از سوی فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانههای افغانستان برگزار شده بود.
علیرضا احمدی/ راه مدنیت