حکومت باید وضاحت دهد/ شایعه بهنفع هیچ کسی نیست
این شایعه به سرعت برق در فضای مجازی منتشر شد که گویا شام روز دوشنبه هواپیمای حامل جنرال دوستم معاون اول ریاست جمهوری که در ترکیه به سر میبرد، از میدان هوایی مولانا جلالالدین محمد بلخی در مزار شریف توسط مسوولان میدان هوایی و نیروهای آلمانی در شمال کشور برگشت داده شده است.
گفته میشود پایگاههای اطلاعات فضایی امریکا و ناتو، هواپیمای حامل جنرال دوستم را از میدان هوایی انقره ردگیری کرده و موضوع را با ارگ ریاست جمهوری در میان گذاشتهاند. پس از همآهنگی میان ارگ و امریکاییها قرار بر این شده که نباید دوستم در منطقه استراتیژیک شمال در کنار یک منتقد سرسخت حکومت مرکزی یعنی عطامحمد نور فرود آید؛ هرچند مسوولان ناتو بعدتر این خبر را رد کردند که «ناتو مانع نشست هواپیمای آقای دوستم نشده است.»
و اگر هم قرار باشد هواپیمای حامل دوستم فرود آید به کابل فرود آید تا بهطور کامل در مدیریت حکومت مرکزی قرار گرفته مثل قبل تحت نظارت قرار گیرد.
اما دوستم این خواست را نپذیرفته پس از سوختگیری در میدان هوایی عشقآباد ترکمنستان دوباره به ترکیه برگشته است.
ماموران ارشد دولتی این شایعه را به شرط حفظ هویتهایشان تایید کردهاند. اما عطامحمد نور که برای پذیرایی دوستم به میدان هوایی نیز رفته بود، این ادعا را رد کرده و گفته که هیاتی از موسسه تیکای ترکیه برای بازسازی خانقاه سلطان بهاالدین ولد پدر مولانا جلالالدین به مزار شریف آمده بودند که به دلیل نقض فنی هواپیما، نتوانستند فرود آیند و ناگزیر برگشتند.
منابعی دیگر گفتهاند که صلاحالدین ربانی؛ سرپرست وزارت خارجه نیز در جریان بوده و اجازه فرود این هواپیما را داده بود، اما نگفته بوده که حامل جنرال دوستم است.
دفتر مطبوعاتی جنرال دوستم نیز این موضوع را رد کرده و گفته است که معاون اول ریاست دولت به زودی برای افتتاح ایتلاف نجات افغانستان به کشور خواهد آمد.
به هر ترتیب، اینکه دوستم بوده یا نه، چندان اهمیت ندارد، مهم این است که چنین شایعاتی بیش از هر زمان دیگر فضای تسامح و تساهل سیاسی و اجتماعی را در افغانستان آسیب میزند و امکان دارد وضعیت را آلودهتر کند.
حکومت مکلف است به صورت واضح این مساله را روشن سازد، تایید و یا رد کند. مهم این است که از مجراهای مسوول و با صلاحیت برای مردم توضیح داده شود، در غیر آن، با توجه به شکنندگی جدی اجتماعی و سیاسی که ایجاد شده، چنین مواردی معضل امنیتی افغانستان را جدیتر خواهد ساخت.
هرچند تنشهای سیاسی میان حکومت مرکزی به رهبری آقای غنی و جناحهای سیاسی از جمله جنرال دوستم، آقای نور، محقق، ربانی و شخصیتها و جریانهای دیگر به وضعیت بحرانی رسیده، ولی بازهم بهتر از تنش نظامی احتمالی است که هر آن، از چنین مواردی ناشی شده میتواند.
اوضاع امنیتی شمال کاملا وخیم است و چنین شایعاتی میتواند اوضاع را بدتر کند، ولی خوشاقبالی حکومت مرکزی در این است که بهدلیل حمایت نیروهای خارجی از حکومت مرکزی، رهبران ناراضی تلاش میکنند جهت تساهل و تسامح را رعایت کنند، در غیر آن، دوستم بدون حضورش نیز میتواند مشکلات جدی نظامی را بر مسایل امنیتی افغانستان اضافه نماید.
در چنین موارد به حکومت مرکزی توصیه میشود که به مردم توضیح دهد، پیش از شایعهپراکنی عمل کند و شعور و غرور مردم و یک قوم را به بازی نگیرد، در غیر آن امکان دارد بهدلایلی که ذکر شد این کار بهای زیادی در بر داشته باشد که در نهایت به نفع هیچ کسی نیست و ضررش به همه آحاد ملت خواهد رسید.