رییس حزب تفاهم و دموکراسی: حکومت کنونی توان سیاستگذاری در راستای منافع ملی را ندارد
دستگاه دیپلماسی ما فلج است
انجینر احمد شاهین؛ رییس حزب تفاهم و دموکراسی افغانستان در گفتگوی ویژه با روزنامه راه مدنیت میگوید: افغانستان در 16 سال گذشته با قدرتهای بزرگ جهانی درگیر بوده و این درحالی است که این کشور توان بازی با قدرتهای بزرگ را ندارد و باید از این لیگ خارج شود و با لیگ همسطح خود بازی کند.
رییس حزب تفاهم و دموکراسی افزود: دستگاه دیپلوماسی افغانستان فلج است و هیچ گونه تعریف مشخصی از منافع ملی وجود ندارد. باید در 16 سال گذشته منافع ملی تعریف میشد و بر اساس منافع ملی، دولت با کشورهای منطقه و فرامنطقه روابط خود را برقرار میکرد.
وی تاکید میکند که «حکومت کنونی توان سیاستگذاری در راستای منافع ملی را ندارد.»
به گفتۀ شاهین، قدرتهای بزرگ جهان برای رسیدن به منافع خود در افغانستان از گروههای رادیکال یا ترویستی استفاده ابزاری میکنند و دولت باید طوری با این قدرتها بازی کند که منافع آنها بدون استفاده از گروههای تروریستی برآورده شوند.
این رهبر حزب سیاسی تصریح میدارد که کشورهای عضو ناتو تا قبل از سال 2014 بیشتر از 150 هزار نیروی نظامی در افغانستان داشتند، اما موفق به خاتمه جنگ نشدند و در حال حاضر هم نظامیان بیشتری به افغانستان اعزام میشود که این میتواند بحران را در کشور بیشتر کند.
اینجینر شاهین با اشاره به این که، تنها راه کاهش تنش و جنگ در افغانستان راهاندازی گفتمان بین احزاب سیاسی در افغانستان میباشد و باید این گفتمان مورد حمایت جامعه جهانی نیز باشد، تاکید میکند: حکومت کنونی افغانستان متکی به مردم و خواست مردم نیست؛ بل متکی به کمک کشورهای خارجی است و تا زمانی که این کمکها قطع نشود این دولت حاضر به گفتگو با مردم و احزاب سیاسی نمیشود. او افزود: حکومت وحدت ملی سیستم معامله را پیشه کرده و این سیستم در کوتاهمدت خوب است، اما در طولانیمدت جوابگو نیست.
احزاب در افغانستان رشد نکردهاند
انجینر احمد شاهین؛ رییس حزب تفاهم و دموکراسی میگوید که در افغانستان حزبی که فقط ثبت و راجستر وزارت عدلیه باشد حزب یاد میشود و این درحالی است که حزب باید دارای ساختار مشخص و معین باشد که یک تعداد از افراد همفکر در کنار هم یک سازمان را ایجاد کنند.
اما در افغانستان احزاب برخواسته از گروههای نظامی و شبه نظامی و سازمانهای انجوییاند که بهعنوان احزاب راجستر میشوند. حکومت بعد از سقوط گروه طالبان تعدادی از احزاب را حمایت کرد و این حمایت برخواسته از این بود که به جامعه جهانی نشان دهد که در افغانستان یکی از مولفههای نظام دموکراتیک را عملی ساخته، اما در عمل حکومت هیچ گونه تعهد در رابطه به تقویت احزاب سیاسی نداشته و تفکیک احزاب از انجوها و گروههای نظامی نیز صورت نگرفته است.
به گفتۀ شاهین، وقتی حکومت به صدای احزاب سیاسی توجه نکند، چطور میتوان آن را دموکراتیک خواند.
شاهین گفت: در افغانستان کسانی که ثروت و تفنگ دارند بالای مردم حکومت میکنند و قوانین نافذه کشور در ساختار دولت تطبیق نمیشود.
او افزود: نهادهای مدنی در افغانستان سمبولیکاند و هیچ نقشی در اصلاحات جامعه ندارند؛ چرا که این نهادها وابسته به کمکهای خارجی بوده و اگر کمکهای خارجی قطع شود این نهادها نیز از بین میروند.
به گفته رییس حزب تفاهم و دموکراسی، در افغانستان همانند کشور عراق باید ایتلاف احزاب شکل گیرد و چندین حزب یک ایتلاف را ایجاد کنند تا در تصمیمگیریهای کشور وارد شده و این اقدام میتواند موثر واقع گردد.
در حال حاضر احزاب در افغانستان در یک حالت آشفتگی قرار دارند و حکومت بعد از سقوط حکومت طالبان هیچ تلاشی برای بهبود احزاب نکرده است.
شاهین تاکید کرد کشورهای خارجی نمیخواهند که زمینه رشد احزاب سیاسی در افغانستان صورت گیرد، زیرا رشد احزاب به معنای در خطر مواجه شدن منافع آنهاست.
به گفته انجینر شاهین، قومی بودن احزاب در افغانستان یک امر طبیعی است و این کشور در حالت گذار قرار دارد و باید این مرحله سپری شود تا افغانستان به احزاب فراملیتی و سمتی دست پیدا کند.
حزب تفاهم و دموکراسی در زمان حکومت داکتر نجیب ایجاد شده است و تا اکنون به غیر از دوران طالبان، فعالیت دارد.
روزنامه راه مدنیت/ احزاب و دموکراسی (4)