کاهش پنجدرصدی اقتصاد کشور در سایۀ ویروس کرونا
راه مدنیت: وزارت مالیه گفته که سال مالی ۱۳۹۹، یک سال پرچالش و استثنایی برای افغانستان بوده است. وضع محدودیتها جهت مهار انتشار ویروس کرونا که منجر به قرنطین و بسته شدن بازارها و تجارت در کشور گردید، باعث کاهش پنج درصدی اقتصاد کشور شده است.
این وزارت امروز دوشنبه (۸جدی) با نشر اعلامیهیی گفته که تاثیرات منفی اقتصادی ویروس کرونا عواید داخلی را کاهش داده و در مقابل مصارف حکومت را زیاد نمود که با تعدیلهای داخلی و کمکهای شرکای بینالمللی تمویل گردیده است.
به تلگرام راه مدنیت بپیوندید
به گفتۀ این وزارت این موضوعات سبب شد تا عواید داخلی به ۳۱میلیارد افغانی کاهش و همزمان مصارف حکومت به ۳۶میلیارد افغانی افزایش یابد که در کل این وضعیت فشار مالی بر حکومت وارد نموده است.
در ادامه اعلامیه آمده است که برای رفع تاثیرات منفی ویروس کرونا، بودجه سال مالی ۱۳۹۹ بهشمول بررسی وسط سال مورد تعدیلات متعدد قرار گرفته و در کنار این چالشها، وزارت مالیه توانست بهشمول پرداخت معاشات ماموران ملکی و نظامی، برای بار نخست در تاریخ معاصر کشور حقوق صدهزار و ۴۵هزار و ۷۹۱ متقاعد را با شفافیت کامل در اسرع وقت پرداخت کند.
طبق گزارشهای وزارت مالیه، این وزارت توانست که مذاکرات برای همکاریهای انکشافی با شرکای بینالمللی، جلسات و کنفرانسهای همکاریهای اقتصادی و منطقهیی آسیای مرکزی را رهبری نماید که در نتیجه ۳،۳ میلیارد دالر امریکایی تعهدات مالی جامعه جهانی بهطور سالانه تا ختم سال ۲۰۲۴ را در کنفرانس جینیوا تعهد کردند.
براساس معلومات اعلامیۀ وزارت مالیه، این وزارت بودجه سال مالی ۱۴۰۰را بعد از بحثهای متعدد در ۱۷ولایت کشور با مردم، جامعه مدنی، و کدرهای علمی ترتیب نمود که در آن مبلغ سهمیلیارد افغانی برای پروژههای کوچک که قرار است در ۳۴ ولایت کشور تطبیق شود، تخصیص داده است.
در ادامه این اعلامیه آمده است که در بودجه ملی سال ۱۴۰۰ اعمار بندهای آب و کانالهای آبیاری، اشتغالزایی، انکشاف زیربناء در سکتور ترانسپورت، انرژی، تعلیم، صحت، عصری نمودن سیستمهای گمرکات، و دیجیتلسازی سیستمها و پروسههای عامه از اولویتهای کلیدی دولت میباشد.
این در حالیست ادارۀ ملی احصاییه و معلومات کشور چندی پیش گفته بود که ویروس کرونا به اقتصاد کشورهای صنعتی آسیب رسانده و اقتصاد افغانستان به دلیل عدم وابستگی آن بهمنابع صنعتی و سرازیر شدن کمکهای جهانی آسیب چندانی ندیده است.