کشورهای عضو ناتو در مورد بحران افغانستان گفتگو میکنند
راه مدنیت: ینس استولتنبرگ؛ دبیر کل ناتو میگوید که قرار است نشست وزرای دفاع و خارجه کشورهای عضو این سازمات امروز سهشبنه (۱۱ جوزا) برگزار شود که در این نشست در مورد افغانستان هم بحث خواهد شد.
آقای استولتنبرک گفت که راهبرد آیندهٔ ناتو در افغانستان یکی از بحثهای اصلی این نشست است. این نشست به صورت آنلاین با ریاست دبیر کل ناتو و وزیران ۳۰ کشور عضو برگزار میشود.
وی در مورد تعهد این سازمان در درازمدت به افغانستان به رسانهها گفته: « تردیدی وجود ندارد که افغانستان با چالشهای دشوار روبهرو است و راه پیشرو آسان نیست. در عین حال باور عمیق دارم که افغانها باید یک روز مسوولیت کامل آیندهشان را بپذیرند. یگانه راه رسیدن به صلح دایمی در افغانستان، پروسۀ صلح تحت رهبری و مالکیت افغانهاست.»
او در ادامه تاکید کرد که با توجه به این که ناتو حضور نظامی خود را در افغانستان پایان میدهد، حمایت خود را بر اساس حضور ملکی با این کشور ادامه خواهد داد؛ از طریق ظرفیتسازی، تمویل نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان، حفاظت از میدان هوایی کابل و چند تاسیسات مهم دیگر و همچنین از راه آموزشدهی در سایر کشورها.
دبیر کل ناتو با اشاره به پذیرفتن مسوولیتهای کامل امنیت و دفاع افغانستان توسط نیروهای امنیتی افزود که نیروهای امنیتی افغان توانایی و ظرفیت کافی را برای دفاع از کشورشان دارند.
استولتنبرگ گفته است: «به صورت تدریجی، شمار نظامیان را از صد هزار به این حد رساندهایم. امسال به ماموریت نظامی پایان میدهیم. من چالشها را دست کم نمیگیرم اما برای ۲۰ سال آنجا حضور داشتیم. به حمایت ما از افغانستان ادامه خواهیم داد، اما نه به وسیله حضور نظامی.»
روند خروج نیروهای خارجی از یک ماه به اینسو آغاز شده است و قرار است در ۱۱ سپتامبر این روند تکمیل شود.
با این حال، اسدالله خالد، وزیر دفاع ملی میگوید که خروج نیروهای خارجی به معنای پایان همکاری دنیا با افغانستان نیست.
به گفته او، کمک جامعه جهانی برای آموزش، تمویل مصارف و تعمیر وسایل و وسایط نیروهای امنیتی تا ۲۰۲۴ میلادی ادامه خواهد داشت.
افزون بر ناتو، دولت امریکا نیز بودجه ۷۱۵ میلیارد دالری دفاعی برای سال مالی ۲۰۲۲ را به مجلس این کشور ارایه کرده که در آن ۳.۳ میلیارد دالر کمک به نیروهای افغان پیشنهاد شدهاست.