خبر

زورآزمایی دوباره هند و اسلام‌آباد در میدان افغانستان

به‌دنبال اظهارات نخست‌وزیر پاکستان مبنی بر اینکه پس از خروج امریکا از افغانستان، وضعیت در منطقه تغییر جدی خواهد کرد و هند «بزرگ‌ترین بازنده» خواهد بود؛ سفیر هند در کابل با جنرال بسم‌الله محمدی؛ سرپرست وزارت دفاع ملی دیدار کرد و بر ادامه کمک‌های دهلی ‌نو به نیروهای امنیتیـ دفاعی افغانستان تاکید نمود.

عمران خان، روز دوشنبه (14سرطان) طی سخنانی اظهار داشته است: «در حال حاضر، هند با چالش بزرگی در افغانستان مواجه است.» او در ادامه گفته که هند در افغانستان ـ کشوری که وضعیت آن بسیار پیچیده است ـ میلیاردها دالر سرمایه‌گذاری کرده و با خروج نیروهای بین‌المللی دچار مشکل خواهد شد.

دو روز پس از این اظهارات، وزارت دفاع ملی دیروز (16 سرطان) اعلام کرد که رودرندرا تندن؛ سفیر هند در کابل با بسم‌الله محمدی سرپرست وزارت دفاع ملی دیدار کرده و درباره مسایل امنیتی گفتگو نموده‌ است.

بر اساس این اعلامیه، آقای محمدی از کمک و همکاری‌های هند به افغانستان و نیروهای دفاعیـ امنیتی قدردانی نموده و تاکید کرده است: «کمک‌های هند به عنوان یکی از کشورهای دوست افغانستان، در چنین اوضاع حساس و سرنوشت‌ساز مهم است و وزارت دفاع ملی از این کمک‌ها استقبال می‌کند.»

در اعلامیه وزارت دفاع ملی آمده که سفیر هند بر ادامه کمک و همکاری‌های کشورش به افغانستان و نیروهای دفاعی ـ امنیتی تاکید ورزیده و اظهار نموده که هند همیشه در کنار مردم افغانستان خواهد ماند.

هند و پاکستان سال‌هاست که باهم اختلاف دارند و این اختلاف‌ها گاهی در تراژیک‌ترین شکل آن در افغانستان نیز نمود پیدا کرده است. اکنون که نیروهای بین‌المللی در حال خروج کامل از افغانستان است و گروه طالبان در میدان‌های جنگ پیشروی‌هایی داشته‌اند، اسلام‌آباد، خود را پیروز معرکه دانسته و از هم‌اکنون به دهلی ‌نو هشدار می‌دهد.

پاکستان خاستگاه و عقبه اصلی طالبان عنوان می‌شود و به ایفای نقش منفی در افغانستان شهره است؛ اما در برابر، هند از دولت مرکزی و ثبات در افغانستان حمایت کرده و حدود دوونیم میلیارد دالر به افغانستان کمک نموده است.

اکنون با توجه به نوساناتی که در سیاست خارجی افغانستان وجود دارد، احتمال اینکه دهلی‌ نو و اسلام‌آباد افغانستان را به میدان انتقام‌گیری از همدیگر تبدیل کنند، بالاست. هر دو کشور، تلاش دارند تا حریف را زمین‌گیر کنند.

در کنار این، دولت و وزارت خارجه که سیاست افغانستان را در قبال کشورهای بیرونی تنظیم می‌کند، رهبران سیاسی و شخصیت‌های تاثیرگذار نیز دارای نقش هستند و به احتمال زیاد سفرهای پیاپی آنان در طی شش ماه اخیر به اسلام‌آباد، وضعیت را پیچیده‌تر خواهد کرد.

مهدی مصباح

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا