نشست تهران؛ آیا امیدی به صلح است؟
راه مدنیت: نشست مشترک نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان که روز گذشته (16سرطان) در تهران آغاز شده بود، امروز پنجشنبه (17سرطان) پایان یافت. در اعلامیه مشترکی که در زمینه به نشر رسیده، آمده است که هر دو جانب، نشست تهران را زمینه جدید برای تقویت یافتن راه حل سیاسی میدانند.
در اعلامیه همچنان آمده که دو طرف حمله بر مسجدها، شفاخانهها، مکاتب، خانههای مردم و همچنان تخریت تاسیسات عامه را تقبیح کرده و خواستار به عدالت کشاندن عاملان آن شدهاند. این در حالیست که طالبان پس از حمله به ولسوالی اناردره ولایت فراه (25جوزای سال جاری)، تعمیر این ولسوالی را توسط مواد انفجاری بهصورت مکمل تخریب کردند.
جواد ظریف، وزیر خارجه ایران که در آغاز این نشست صحبت میکرد، حضور دو دهه امریکا در افغانستان را موجب خرابیهای بسیار در کشور خواند و گفت که امریکا در افغانستان شکست خورده است.
این نشست که به میزبانی وزارت خارجه ایران برگزار شده بود، از جانب افغانستان، محمد یونس قانونی معاون پییشن رییسجمهور، عبدالسلام رحیمی نماینده رییسجمهور در امور صلح، عبدالکریم خرم عضو پیشین کابینه افغانستان و شماری دیگر از چهرههای سیاسی کشور شرکت داشتند. رهبری نمایندگان گروه طالبان را شیرعباس استانکزی، معاون دفتر سیاسی این گروه در قطر به عهده داشت.
نشست تهران در حالی برگزار میشود که گفتگوهای صلح در قطر از مدتها به این سو شاهد پیشرفت چندانی نبوده و دولت افغانستان و گروه طالبان همواره یکدیگر را به کارشکنی متهم کردهاند.
افزون بر این با پیشرفت روند خروج نیروهای خارجی از کشور، جنگها در سطح ولایات شدت یافته است.
شماری از آگاهان امور سیاسی با توجه به ترکیب اعضای هیات مذاکرهکننده دولت در تهران، بدین باورند که امید چندانی از این نشست نمیرود.
داود مایار، آگاه امور سیاسی افغانستان در صحبتی با روزنامه راه مدنیت میگوید که دولت برای بقای خود میخواهد در ترکیب و تصمیم هیاتهای مذاکرهکننده دخالت کند.
آقای مایار همچنان تصریح میکند که «از ابتدا واضح است که به استثنای وقتکشی و مصارف، (نشست تهران) هیچ سودی در پی نخواهد داشت.»
گفتنی است که طالبان در گذشته نیز چند بار با مقامات ایرانی در ایران دیدار کردهاند. باری به تاریخ (7دلو) سال گذشته هیاتی از سوی طالبان به رهبری ملا عبدالغنی برادر، به دعوت رسمی دولت ایران، به این کشور سفر کرده با علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی ایران و شماری دیگر از مقامات ایرانی دیدار کرده بودند.
پس از این دیدار علی شمخانی در صفحه توییتر خود نوشته بود: «در ملاقات امروز با هیات سیاسی طالبان، رهبران این گروه را در مبارزه با امریکا مصمم دیدم. کسی که ۱۳سال در گوانتانامو زیر شکنجههای امریکا بوده، مبارزه با امریکا در منطقه را کنار نگذاشته است.»