خبر

حرکت نجات: غنی اعتبار خود را از دست داده است

راه مدنیت: حزب حرکت نجات افغانستان اعلام کرد که نیروهای امنیتی افغانستان مطمئن نیستند که برای بقای سیستم می‌جنگند یا برای ماندن دکتور غنی در قدرت. این تردید بر روحیه و انگیزه آنها(نیروهای امنیتی) تاثیر گذاشته و امکان دارد که دلیل اصلی سقوط مراکز ولسوالی‌ها و ولایات بدون درگیری باشد.

این حرکت امروز شنبه (23اسد) با نشر موقف‌شان در مورد وضعیت کنونی کشور و استعفای محمداشرف غنی، رییس‌جمهوری کشور گفته که افغانستان بار دیگر بین ثبات سیاسی و بحران عمیق قرار گرفته که در هفت سال گذشته اشرف غنی دولت افغانستان را مانند ثروت شخصی خویش طوری مدیریت نمود که در یک تبلیغات وسیع عمومی و ساختارمند رسانه‌های اجتماعی، منابع مالی بی‌شمار دولت را به‌مصرف رساند تا خویش را «دومین متفکر جهان» و به‌عنوان بزرگ‌ترین رهبر تاریخ کشور معرفی کند.

در ادامه آمده که رییس‌جمهور غنی سعی و تلاش نمود تا چهره‌اش را به اندازه نظام و جمهوریت معنا کند. اما با تکیه بر سنت‌های غیرواقعی یا مبالغه‌آمیز، بی‌کفایتی، سوء‌استفاده از قدرت، نقض قانون اساسی، تکیه به چند فرد محدود بی‌ریشه، نفاق قومی و سیاسی و… با تمدید قدرت خویش برای مدت پنج سال نه تنها نتوانست جایگاه خویش را بلند ببرد، بل نظام و جمهوریت را با خود فرو برد.

در اعلامیه تاکید شده که با توجه به شرایط کنونی اگر راه‌ها و روش‌های جای‌گزین در نظر گرفته نشود، بدیهی است که عواقب آن ادامه کشتار و ویرانی افغان‌ها، انحلال سریع دولت و عواقبی که کشورهای منطقه، همسایه و حتی جهان را شوکه خواهد کرد.

حرکت نجات افغانستان می‌افزاید: در شرایط دشوار فعلی که مذاکرات متوقف شده، برای صلح و ثبات نظام دو اقدام همزمان که شامل (حفظ از نظام در برابر تهدیدات احتمالی و ایجاد مدیریت عالی و خوب صلح) می‌باشد، لازم است.

از سویی هم، این حرکت بیان کرده: «هیچ کدام از دو موضوع پیشنهادی تحت مدیریت اشرف غنی امکان‌پذیر نیست؛ زیرا نخست آقای غنی بزرگ‌ترین عامل بحران کنونی و خراب‌کاری در فرصت‌های صلح است و دوم اعتبار خود را به طور کامل از دست داده است. بنابراین غنی باید برداشته شود تا نظام و فرصت‌های صلح از بلای مدیریت او در امان باشد.»

همچنین در ادامه تصریح شده که هنوز جایی برای بازی‌گران ملی و بین‌المللی وجود دارد که تلاش‌های خود را برای صلح و ثبات در افغانستان متمرکز کنند و همچنان این پنجره‌ از فرصت به سرعت در حال بسته شدن است و دیگر جایی برای اشتباهات وجود ندارد.

در اعلامیه آمده: «تاریخ ما و دیگر ملت‌ها نشان می‌دهد کشورهایی که در مشکلات مشابه هستند از طریق اجماع گسترده سیاسی، وحدت و حمایت مردمی از بحران خارج شده‌اند. با این همه به نظر نمی‌رسد دولت کنونی رهبری یا اراده سیاسی برای این کار را داشته باشد. بنابراین مسوولیت رهبران سیاسی کشور بدون دکتور غنی این است که از وضعیت ناکارآمد کنونی بیرون آمده، جدیت وضعیت کنونی را درک کرده و خود را برای مدیریت سیاسی بحران کنونی آماده کنند.»

در عین حال در بخشی از اعلامیه آمده که طالبان نیز باید نشان دهد که در موضع خود جدی بوده، راه حل سیاسی و تقسیم قدرت را به اشغال افغانستان ترجیح دهد. طالبان می‌دانند که فروپاشی نظام می‌تواند همان عواقب فاجعه‌باری را که برای مجاهدین «پیروز» در ۱۹۹۲داشت، برای آنها به دنبال داشته باشد.

در ادامه افزوده شده که اگر طالبان برای دستیابی به توافق صلح با سیاست‌مداران افغان به غیر از حضور دکتور غنی، با حمایت سازمان ملل در عرض دو تا سه هفته آماده باشند، سیاست‌مداران افغان نیز آماده به نظر می‌رسند. در این صورت بهتر است دوطرف به طور مشترک خواستار تسهیل بین‌المللی چنین گفتگوهایی شوند و سریع به سوی دولت موقت و صلح فراگیر حرکت کنند.

با این حال در بخشی از اعلامیه گفته شده که اگر فوراً موضوع دولت موقت امکان‌پذیر نباشد، بهتر است صلح را مدیریت کرده و نظم حفظ شود و جای‌گزین دکتور غنی یک دولت سرپرست سه‌ماهه شود.

همچنین حرکت نجات افغانستان خواستار، تعیین دولت سرپرست با اختیارات ویژه برای اداره دولت تا حصول توافق صلح با طالبان و مدیریت صلح و مذاکره با طالبان، ایجاد یک شورای صلح منظم، قابل اعتماد و دارای صلاحیت متشکل از شخصیت‌های سیاسی ملی، علمای دینی مستقل، بزرگان اقوام و … شده است.

این حرکت گفته که دوره دولت سرپرست و شورای صلح نباید بیش از سه ماه باشد. در این زمان یک توافق سیاسی با طالبان باید نهایی شود و این زمان کافی برای توافق صلح بین الافغانی است.

در حالی حرکت نجات افغانستان خواستار استعفای رییس‌جمهور غنی و تسریع روند صلح می‌شود که بیش از 200ولسوالی و مرکز حدود 15ولایت در کنترول طالبان درآمده است.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا