هدفگیری کدرهای نظامی؛شکست طالبان یا ضعف مدیران امنیتی؟
فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی به روزنامه راه مدنیت میگوید که بهدلیل شکست آنها در میدان جنگ، شیوه ترورهای هدفمند را در پیش گرفته و با استفاده از آن، بهدنبال ایجاد ترس و تشویش در میان مردم هستند
سیدمهدی حسینی
همزمان با حملههای هدفمند در شهرهای بزرگ، شماری از آگاهان امور بر این باورند که طالبان در تبانی با استخبارات منطقه، بهمنظور تضعیف دولت مرکزی در کابل، حملههای هدفمند را گسترش دادهاند. با این حال، مسوولان وزارت دفاع ملی، علت تشدید این حملهها را شکست طالبان در میدانهای نبرد میدانند.
در چند ماه پسین، علاوه بر شدت گرفتن جنگ و خشونتها، ترورهای هدفمند در شهرهای بزرگ کشور افزایش چشمگیر داشته و قربانیان این ترورها، اکثر کارمندان دولتی و امنیتی هستند.
در یک هفته اخیر، حداقل سه ترورهدفمند علیه نیروهای امنیتی در ولایتهای کابل، هرات و کاپیسا صورت گرفت. صبح روز چهارشنبه (۱دلو) سه افسر اردوی ملی در منطقه پای منارهای شهر هرات، از سوی افراد مسلح ترور و چهار سرباز دیگر نیز زخمی شدند. همینطور عصر روز پنجشنبه دو افسر اردوی ملی در کابل جان باختند. در کاپیسا، روز پنجشنبه یک کارمند امنیت ملی از ساحه خارج درۀ ولسوالی نجراب اسیر طالبان شده و لحظاتی بعد به قتل رسید.
هرچند، گروه طالبان مسوولیت این ترورها را بهعهده نگرفتهاند؛ اما حکومت این گروه را عامل اصلی ترورهای هدفمند در شهرها میداند. در عین حال، بیشتر این ترورها به واسطه موترسایکل و یاهم انفجار ماینهای مقناطیسی صورت میگیرد.
با این حال، مسوولان وزارت دفاع ملی میگویند که طالبان در میدان نبرد با نیروهای امنیتی شکست خورده و تلاش آنها مبنی بر اینکه ساحاتی را از کنترول دولت خارج کنند، با ناکامی مواجه شده است و در عین حال، جنگجویان آنها در میدان جنگ تلفات سنگین را متقبل شده و افراد کلیدی آنها کشته شدهاند.
فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی به روزنامه راه مدنیت میگوید که بهدلیل شکست آنها در میدان جنگ، شیوه ترورهای هدفمند را در پیش گرفته و با استفاده از آن، بهدنبال ایجاد ترس و تشویش در میان مردم هستند.
معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی میگوید که برنامههای امنیتی بهخاطر مهار این وضعیت راهاندازی شده و این تدابیر نسبت به گذشته جدیتر است تا حملهها مهار و به صفر برسد؛ اما او جزییات بیشتری در این مورد ارایه نمیکند.
تداوم این وضعیت، نگرانیهایی را به وجود آورده که در صورت عدم مهار زودهنگام ترورها علیه کارمندان دولتی، بهویژه نظامیان نهادهای امنیتی، ادامه کار را در ادارات دولتی سختتر خواهد کرد، اما فواد امان برعکس پاسخ میدهد که در این اواخر جلبوجذب افراد در صفوف اردوی ملی افزایش یافته و نیز، در یک هفته گذشته در ولایتهای شمالی حدود ۴۰۰ تن به اردوی ملی پیوستند. «آمار جلبوجذب با گذشت هر روز بیشتر میشوند و هر روز صدها جوان با انگیزه و متحدانه میپیوندند و مبارزه میکنند و دشمن شکست خواهد خورد.»
در همین حال، شماری از اعضای مجلس نمایندگان براین باورند که گروه طالبان با همکاری استخبارات کشورهای منطقه، در صدد تضعیف دولت افغانستان است و به همین خاطر حملههای هدفمند را در شهرها و به ویژه در کابل افزایش دادهاند.
اشارۀ این عضو مجلس نمایندگان به روند گفتگوهای صلح است. تحلیلها به این امر استوار است که از یکسو امضای توافقنامه با امریکا با این گروه جرات خشونتهای بیشتر داده و از سوی دیگر، رهبران این گروه امتیاز بیشتری را از میز مذاکرات دوحه به دست آوردند.
محمدظفر صادقی، نمایندۀ مردم هلمند در مجلس نمایندگان به روزنامه راه مدنیت تاکید کرد که دستهای بیرونی در ترورهای هدفمند دخیل است. طالبان در تبانی با استخبارات تلاش دارند که چنین حملههایی را تشدید کنند و این هم واقعیت است که قدرت دولت در مهار تهدیدهای امنیتی ضعیف است و همه این را میدانند.
به گفتۀ این عضو مجلس نمایندگان، برخی از افرادی که در ساختارهای امنیتی گماشته شدهاند، طبق توقع و انتظار مردم نمیتوانند کار کنند. به عبارت دیگر، برخی از مدیران امنیتی از شایستگی لازم برخوردار نیستند. صادقی همچنان تاکید نمود که او با مسوولان ارشد امنیتی صحبتهایی داشته و از پنج هزار زندانی که در یک سال گذشته از بند رها شدند، اکثرشان با همکاری استخبارات منطقه بهویژه پاکستان به میدان جنگ برگشتهاند.
گروه طالبان گفتهاند یکی از موانع پیشرفت مذاکرات این است که دولت حاضر نیست ۷هزار زندانی دیگر طالبان را که در توافقنامه امریکا و این گروه آمده، آزاد کند.
با این همه، در این اواخر حرف و حدیثهایی از رهایی هفتهزار زندانی دیگر طالبان از سوی دولت مطرح شده است.
اما وحید عمر، مشاور ارشد محمداشرف غنی، رییسجمهوری کشور در سخنان اخیر خود گفته که به هیچ صورت طالبان بیشتری از بند دولت آزاد نخواهند شد.
وحید عمر روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری گفت، با آزادی بیش از ۵هزار زندانی طالبان براساس توافقنامه این گروه با امریکا، نه تنها خشونتها کاهش نیافته و آتشبس تامین نشد، بل طالبان گام مثبتی در راستای مذاکرات صلح نیز برنداشتند. «ما طرفدار رهایی طالبان بیشتر به هیچ صورت نیستیم، الا اینکه طالبان قدمهایی را بردارند که مردم افغانستان ببینند که آنها آماده صلح هستند.»
سید مهدی حسینی