خبر

محرومیت ۳٫۷میلیون کودک در کشور از آموزش

راه مدنیت: با فرارسیدن روز جهانی آموزش، آنتونیو گوترش، منشی عمومی سازمان ملل از دولت‌های سراسر جهان خواسته که به چالش‌های آموزش کودکان پایان دهند.

آقای گوترش در توییتی تاکید کرد: «در سال ۲۰۲۱، باید از همه فرصت‌ها استفاده کنیم و به این ترتیب وضعیت خود را تغییر دهیم.»

به گفتۀ وی، حتی پیش از همه‌گیری ویروس کرونا حدود ۲۵۸میلیون کودک و نوجوان در سراسر جهان از مکتب بازمانده بودند که بیش‌ترشان دختر بودند و بیش از نیمی از کودکان ده سال و ‌پایین‌تر از آن در کشورهای رو به انکشاف، تنها در حد خواندن یک‌متن ساده، آموزش دیده‌اند.

با این حال در افغانستان در حالی از این روز تجلیل می‌شود که حدود ۳٫۷میلیون کودک از مکتب و آموزش محرومند.

نجیبه آرین، سخنگوی وزارت معارف در صحبت با روزنامه راه مدنیت گفت که در حال حاضر در کشور ۳٫۷میلیون کودک از آموزش محروم هستند که ۶۰درصد آنها را دختران تشکیل ‌می‌دهند.

خانم آرین گفت که ناامنی، مخالفت گروه طالبان با تحصیل دختران، فقر و سنت‌های ناپسند اجتماعی باعث شده کودکان از آموزش محروم بمانند.

وی افزود که در نقاط دور دست، دسترسی دختران نسبت به پسران به مکاتب کم‌تر می‌باشند، اما در این زمینه تلاش جریان دارد تا فیصدی و سهم معنی‌دار دختران را افزایش یابد.

سخنگوی وزارت معارف تصریح کرد که در نقاط دور دست که کودکان به مکاتب دسترسی ندارند، این وزارت صنف‌های محلی را برگزار می‌کند. همچنان او علاوه کرد که برای جبران مشکلات موجود، این وزارت در کنار مکاتب، صنف‌های سوادآموزی را برگزار کرده که همه مردم بتوانند به آموزش دسترسی داشته‌باشند.

در عین حال، تنها چالش‌های امنیتی باعث محرومیت کودکان به آموزش نشده، بل عبدالواسع فایض، منشی شورای معلمان کشور به رسانه‌ها گفته که هنوز دسترسی به معلم، لوازم و حتی صنف درسی در بسیاری از مناطق کشور چالشی جدی است.

او در ادامه علاوه کرد که تعلیم و تربیت در افغانستان با یک دنیا چالش روبه‌رو است به خصوص در قسمت بعضی از مکاتب که حتی شاگردان در فضای آزاد درس می‌خوانند. تعدادی مکاتب هستند که هنوز معلم ندارند. یک تعداد مکاتب فرش و تخته و مواد درسی را به صورت درست ندارد.

نخستین مکتب مدرن در کشور به نام حبیبه در سال ۱۲۸۲خورشیدی در زمان سطنت امیر حبیب‌الله در کابل تاسیس شد. پس از آن امان‌الله خان از ۱۲۹۸، شمار مکاتب را افزایش داد و آموزش را اجباری کرد. حالا شمار مکاتب به ۱۸هزار و شمار شاگردان به هشت میلیون رسیده که ۴۵درصد آنها را دختران تشکیل می‌دهند.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا