مقاله

اختلال دوگانه و آینده مشاغل

نیروی کار سریع‌تر از آنچه انتظار می‌رود در حال خودکارشدن است و موجب جابه‌جایی ۸۵میلیون شغل طی ۵سال آینده می‌شود. اتوماسیون، هم‌زمان با بحران کووید۱۹ سناریوی «اختلال مضاعف» را برای نیروی کار ایجاد کرده است. پذیرش فناوری توسط شرکت‌ها، موجب تغییر وظایف، مشاغل و مهارت‌ها تا سال۲۰۲۵ خواهد شد. حدود ۴۳درصد از کسب و کارهایی که در نظرسنجی مورد بررسی قرار گرفته، نشان داده‌اند که آنها قصد دارند نیروی کار خود را به دلیل ادغام فناوری کاهش دهند، ۴۱درصد قصد دارند استفاده از پیمان‌کاران برای کارهای تخصصی را توسعه دهند و ۳۴درصد نیز قصد دارند به دلیل تلفیق فناوری، کار خود را توسعه دهند. ۵سال دیگر، کارفرمایان کارها را به طور تقریبا مساوی بین انسان‌ها و ماشین‌ها تقسیم خواهند کرد.
انقلاب ربات‌ها ۹۷میلیون شغل جدید ایجاد خواهد کرد. با تکامل اقتصاد و بازارهای کار، نقش‌های جدیدی در اقتصاد مراقبت در بخش‌های تکنالوژی (مانند هوش مصنوعی) و مشاغل ایجاد محتوا (مانند مدیریت رسانه مجازی و نوشتن محتوا) ظهور خواهد کرد. مشاغل نوظهور نشان دهنده تقاضای بیشتر برای مشاغل اقتصادی سبز است؛ مشاغل در خط مقدم اقتصاد داده و هوش مصنوعی مشاغل جدید در مهندسی، محاسبات ابری و توسعه محصول. مشاغل در حال ظهور، اهمیت مداوم تعاملات انسانی در اقتصاد جدید از طریق نقش‌های اقتصاد مراقبت بازاریابی، فروش، تولید محتوا و نقش‌هایی که نیاز به توانایی کار با افراد گوناگون از زمینه‌های مختلف دارد، نشان می‌دهد.
در سال۲۰۲۵، تفکر تحلیلی، خلاقیت و انعطاف‌پذیری از جمله مهارت‌های پرطرفدار و موردنیاز خواهد بود. کارفرمایان می‌دانند که مهارت‌های تفکر انتقادی، تحلیل و حل مساله در سال‌های آینده از اهمیت بیشتری برخوردار است. مهارت‌های نوظهور امسال، مهارت‌های خود مدیریتی، مانند یادگیری فعال، تاب‌آوری، تحمل استرس و انعطاف پذیری هستند. داده‌های در دسترس از طریق همکاری لینکدین (Linkedin) و کورسرا (Coursera امکان رصد انواع مهارت‌های تخصصی مورد نیاز برای مشاغل آینده را در سطح بی سابقه‌یی فراهم کرده است.
رقابتی‎ترین کسب و کارها، بر ارتقای مهارت‌های کارکنان خود تمرکز دارند. تقریبا نیمی از کارکنانی که قرار است در ۵سال آینده در نقش خود باقی بمانند، برای مهارت‌های کلیدی خود نیاز به آموزش مجدد دارند. نتایج نظرسنجی همچنین نشان می‌دهد که بخش دولتی باید حمایت بیشتری برای تجدید و ارتقا مهارت نیروی کار در معرض از دست‌دادن شغل ارایه دهد. در حال حاضر، تنها ۲۱درصد کسب و کارها گزارش کرده‌اند که می‌توانند از طریق بودجه عمومی برای حمایت از کارمندان خود برای آموزش مجدد استفاده کنند، بخش دولتی باید مشوق‌هایی را برای سرمایه‌گذاری در بازارها و مشاغل آینده فراهم کند، در حین این سرمایه‌گذاری، شبکه‌های تامین اجتماعی قوی‌تری را برای کارکنانی که مشاغل خود را از دست داده‌اند ارایه کند و با تاخیر بلندمدت بهبود سیستم آموزش و یادگیری مقابله کند.
دورکاری ادامه خواهد داشت. حدود ۸۴درصد از کارفرمایان قصد دارند به‌سرعت روندهای کاری را دیجیتلی کنند، از جمله آن گسترش قابل توجه دورکاری است. کارفرمایان می‌گویند این امکان وجود دارد که ۴۴درصد از نیروی کار خود را برای کار از راه دور انتخاب کنند. اگرچه ۷۸درصد از رهبران کسب‌و کارها انتظار دارند که برخی اثرهای منفی بر بهره‌وری نیروی کار وجود داشته باشد، ولی بسیاری از آنها در حال تلاش برای کمک به سازگارشدن کارکنان خود با این شرایط هستند.

۱۰ دگرگونی کسب‌وکارها در۲۰۲۰
کسب‌وکارهای ۲۰۲۰ با شوک‌های ناشی از «ضربات کرونا»، «جنبش ضدنژادپرستی» و«تغییرات اقلیمی» دچار ۱۰دگرگونی بزرگ شدند. تحولات عمدتا از جنس مثبت «فرصت‌سازی از تهدید» بوده است.
برخی شرکت‌ها به نوآوری‌ در تولید و فروش در عصر پاندمی روآوردند و برخی، سراغ «اهمیت قایل‌شدن برای کارمندان» رفتند. جهان ۲۰۲۱ برای شرکت‌ها متاثر از این تغییرات است.
۱- کووید۱۹ حرکت به سمت توسعه پایدار را کند کرد
۲- نوآوری کسب‌وکارها برای مقابله جهانی با کووید
۳- شرکت‌ها به خوبی و به بدی مشکلات مردم را مدیریت کردند
۴- به‌رغم همه چیز، توجه به اقلیم و پایداری افزایش یافت
۵- سوخت‌های فسیلی کم‌رنگ شدند
۶- سرمایه‌گذاران به حرکت خود به سمت مسوولیت‌پذیری اجتماعی و زیست‌محیطی ادامه دادند
۷- جهان کسب‌وکار شعار«زندگی سیاه‌پوستان ارزش دارد» سر داد
۸- معنای مسوولیت‌پذیری شرکتی گسترش یافت
۹- شرکت‌ها از ارکان جامعه دفاع کردند
۱۰- تقاضا برای اصلاح سرمایه‌داری افزایش یافت.
الهه موسوی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا