سیوپنج کشور، خواهان توقف قتلهای هدفمند و پیگرد عاملان آنها
راه مدنیت: ۳۵کشور منطقه و فرامنطقه تحت نام گروه «دوستان افغانستان/دوستان زنان افغانستان» از افزایش خشونتها و قتلهای هدفمند در افغانستان ابراز نگرانی کرده و خواهان توقف قتلهای هدفمند و پیگرد عاملان آنها شده است.
کشورهای تحت نام گروه «دوستان افغانستان/دوستان زنان افغانستان» با نشر اعلامیهیی مشترک گفته که افزایش خشونتها و قتلهای هدفمند توسط گروه طالبان، شبکۀ حقانی، داعش و القاعده صورت میگیرد. افزایش خشونتها چشمانداز صلح را تاریک، آزادی بیان و فضای مدنی را تضعیف و مانع ارایه خدمات اساسی میشود.
همچنین در این اعلامیه به گزارش سازمان ملل متحد اشاره شده مبنی بر اینکه از سپتامبر ۲۰۲۰تا جنوری ۲۰۲۱میلادی دستکم ۱۱فعال حقوق بشر و کارمند رسانهیی در قتلهای هدفمند کشته شدهاند.
با این حال، پس از نشر این گزارش، تا کنون سه کارمند رسانهیی دیگر در ولایت ننگرهار کشته شدهاند. براساس گزارش سازمان ملل، از اول جنوری ۲۰۱۸تا ۳۱جنوری ۲۰۲۱میلادی ۶۵فعال حقوق بشر و کارمند رسانهیی در کشور کشته شدهاند.
این کشورها ابراز امیدواری کردهاند که مردم افغانستان از صلح، عدالت و پیشرفت در این کشور حمایت کنند.
در اعلامیه آمده که این کشورها از روند صلحی حمایت میکنند که دستآوردهای دو دهۀ گذشته حفظ گردد و تقویت، و حضور زنان در تمام مراحل آن معنادار و مساویانه باشد.
به تاکید این کشورها، حمله به زنان، رسانهها و جوانان، حمله به ارزشهای مشترک جامعه جهانی و مردم افغانستان است.
همچنین در این اعلامیه از طرفهای درگیر خواسته شده که به تمامی شرایط و قوانین بشردوستانۀ بینالمللی، بهویژه قوانینی که با حفاظت از غیرنظامیان و کمکهای بشردوستانه مرتبط است، احترام گذارند.
در اعلامیه مشترک این کشورها یکبار دیگر بر کاهش فوری خشونت و برقراری آتشبس تاکید شده است.
به گفته آنان، نیاز است به خشونتها از طریق توافق سیاسی پایان داده شود تا این توافق بتواند آزادی، تمامیت ارضی، اتحاد و افغانستان دموکراتیک و صلحآمیز را تضمین کند.
امریکا، افغانستان، استرالیا، بلجیم، کانادا، فرانسه، آلمان، جاپان، قطر، سویدن، ترکیه، ترکمنستان، امارات متحده عرب، بریتانیا و چند کشور دیگر از امضاکنندگان این اعلامیۀ مشترک هستند. با این وجود نام برخی از کشورهای منطقه از جمله پاکستان، ایران و تاجیکستان در جمع امضاکنندگان این اعلامیه دیده نمیشود.