محب: برای مبارزه با هراسافگنی به کمک مالی نیاز داریم، نه حضور امریکا
راه مدنیت: حمدالله محب، مشاور شورای امنیت ملی کشور میگوید که افغانستان برای مبارزه با گروۀ طالبان، شورشگری و کشت مواد مخدر، به حضور فزیکی سربازان امریکایی نه، بل به حمایت مالی این کشور نیاز دارد.
آقای محب در مصاحبه با انستیتوت هادسن واشنگتن گفت که نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان مهارت و توانایی لازم برای دفاع از این کشور را کسب کردهاند.
وی تاکید کرد: «ما دیگر مشکلی در زمینهٔ ظرفیت نداریم، اما مشکل فعلی افغانستان مساله حمایت مالی است. آنچه لازم است تضمین شود، این است که میتوانیم نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان را حفظ کنیم. آیا دولت افغانستان میتواند با منابع خودش این کار را انجام بدهد؟ نه.»
طبق صبحتهای او، پیشنهاد دولت افغانستان به ادارهٔ جدید امریکا به رهبری جو بایدن، این است که به کمک مالی نیروهای امنیتی و دفاعی برای مدت بیشتری ادامه بدهد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که امریکا در حال بررسی حضور نظامی خود در افغانستان است.
توافقنامۀ که بین امریکا و گروه طالبان امضا شد، اول ماه می سال جاری میلادی را بهعنوان تاریخ خروج نیروهای امریکایی مشخص کرده است.
آقای محب اما میگوید که اگر دولت امریکا به جای حفظ سربازان خود در افغانستان، به تضمین حمایت مالی از نیروهای امنیتی افغانستان توجه کند، هر دو جانب افغانستان و امریکا از آن سود خواهند برد.
افراد طالبان نمیدانند که ارزشهای رهبرانشان چیست
همچنین وی در بخشی از صحبتهایش علاوه کرد که هیچ کس رهبران گروه طالبان را ندیده است، نه فقط امیر را که آنها ادعا میکنند، بل حتی مقامات سطح پایین آنها را هم مردم افغانستان ندیدهاند.
مشاور امنیت ملی میگوید که جنگجویان گروه طالبان نمیدانند که رهبرانشان در چه وضعیت مالی زندگی میکنند و ارزشهای آنها چیست.
او اذعان کرد که زمستان سال ۱۳۹۹خورشیدی نسبت بهسالهای دیگر «خونینترین» بود، زیرا گروه طالبان تاکتیکهاشان را تغییر داده و بهخشونتهای خود در سراسر کشور ادامه دادند.
آقای محب تصریح کرد که با این همه، در حال حاضر مشروعیت طالبان در حال تنزل و ضعیف شدن است، این امر پس از آن است که نهادهای مختلف جهان از جمله علمای جهان اسلام گفتهاند که جنگ طالبان مشروعیت ندارد.
همچنین به گفتۀ او، دولت برخاسته از ارادۀ مردم و بنابرکسب آرا از جانب مردم تشکیل شده. مردم هنوز هم از طالبان هراس دارند و این گروه را به کلی نمیپذیرند.
طبق صحبتهای او، مردم دولت را آیینه ارزشهایشان میبینند و میخواهند تا تمام خواستههایشان از طریق دولت شنیده و رسیدگی شود.
با این حال، خبرگزاری رویترز گزارش داده که اشرفغنی قرار است در نشست استانبول طرح برگزاری انتخابات زودهنگام را پیشکش کند. دو منبع دولتی گفته عملیشدن این طرح مشروط به پذیرش آتشبس از سوی طالبان است.
تاکنون حکومت به این گزارش واکنش نشان نداده است، اما گروه طالبان با طرح برگزاری انتخابات زودهنگام مخالفت کردند.
از طرح انتخابات زودهنگام درحالی یاد میشود که مشکل اصلی مکانیزم انتخابات، عدم شفافیت، نبود ظرفیت لازم و سایر مسایل حقوقی و تخنیکی آن که همیشه بحثبرانگیز و جنجالی بوده تا هنوز حل نشده است.