خبر

ضرورت جدی حفاظت و مرمت میراث‌های در معرض خطر

راه مدنیت: محمدطاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور می‌گوید که به حفاظت و مرمت آبده‌های تاریخی و میراث‌های فرهنگی در معرض خطر نیاز جدی داریم.

آقای زهیر روز جمعه (۶حمل) در نشستی با مسوولان نهاد بین‌‌المللی حمایت از میراث‌های تحت خطر (الیف)، بنیاد فرهنگی آغاخان و نهاد دافا گفت که کار مرمت و ترمیم بالاحصار کابل را بنیاد فرهنگی آغاخان به حمایت مالی نهاد بین‌‌المللی حمایت از میراث‌های تحت خطر به‌پیش می‌برد. همچنان موسسه دافا، کار باستان‌‌شناسی این پروژه را در هماهنگی با ریاست باستان‌شناسی وزارت اطلاعات و فرهنگ انجام می‌دهد.

وی تاکید کرد که طی ۴۰سال جنگ در افغانستان، میراث‌های فرهنگی ملموس و ناملموس آسیب‌های فراوانی دیده که نیاز به‌حفاظت، مرمت و ترمیم دارد.

سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ خواستار توجه و حمایت ویژۀ نهاد (الیف) در زمینۀ حفاظت، مرمت و ترمیم میراث‌های فرهنگی و آبده‌های تاریخی کشور شد.

او علاوه کرد: «ما نیازمند آغاز کار استحکام، مرمت و ترمیم بالاحصارهای بلخ، خوست، غزنی و دیگر ولایت‌های کشور می‌باشیم و همچنان حفاظت و مرمت کاروان سرای شش پل که بیشتر از هزارسال قدمت دارد، هدۀ جلال‌آباد، پیکره‌های بودا، مقبره‌ها و گنبدهای تاریخی به‌خصوص مرمت خانه و خانقای پدر مولانا برای ما از اهمیت ویژۀ برخوردار است.»

نهاد الیف در سال ۲۰۱۷ به منظور حمایت از میراث‌های تحت خطر، ایجاد شده و هدف ایجاد این نهاد همکاری در راستای حفاظت از میراث‌های فرهنگی افغانستان است.

مسوول این  نهاد می‌افزاید که این نهاد در افغانستان روی ۱۲پروژه به‌ارزش هفت‌میلیون دالر امریکایی کار می‎‌کند و در نظر دارد که در آینده روی پروژه‌های بیشتر نیز کار کند.

از سویی هم اجمل میوندی، رییس خدمات فرهنگی بنیاد آغاخان در این نشست گفته که بنیاد آغاخان طی ۲۰سال گذشته، کار ۱۵۰پروژۀ آبده‌های مهم تاریخی را در افغانستان تکمیل کرده است.

وی افزود که مرحلۀ اول کار مرمت و ترمیم بالاحصار کابل چهارسال را در بر خواهد گرفت و در نتیجه در این ساحه، پارک باستان‌شناسی نیز ایجاد خواهد شد‌.

آقای میوندی همچنان از همکاری بیشتر این نهاد با وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور اطمینان داد.

با این حال، تاکنون نشست‌های گوناگونی در مورد مرمت و ترمیم آبده‌های تاریخی در کشور برگزار شده، اما در قسمت بازسازی و مرمت این آبده‌ها پیش‌رفت چشم‌گیری صورت نگرفته.

این در حالی‌ست که بسیاری از آثار باستانی و مهم کشور از جمله بت‌های بودا در بامیان و منار جام در ولایت غور در وضعیت بسیار بدی قرار دارد. سال گذشته نیز گزارش‌هایی در مورد احتمال فروریختن منار جام بر اثر سیل و حرکت موترهای سنگین، منتشر شده بود.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا