هشدار سازمان استخبارات امریکا از تسلط احتمالی طالبان
راه مدنیت: شماری از مقامات استخباراتی امریکا به نیویارکتایمز گفتهاند که خروج نیروهای امریکایی پیش از رسیدن به یک توافق سیاسی و تقسیم قدرت میان طرفهای درگیر جنگ در افغانستان، زمینهساز تصرف اکثر مناطق این کشور به دست طالبان و شکل گرفتن شبکۀ القاعده خواهد شد.
روزنامه نیویارکتایمز به نقل از مقامهای استخباراتی امریکا گزارش داده که اگر قبل از خروج سربازان امریکایی، یک توافق سیاسی و تقسیم قدرت میان جناحهای درگیر صورت نگیرد، ظرف دو یا سه سال آینده، ممکن است اکثر مناطق افغانستان تحت تصرف طالبان درآید.
در این گزارش آمده که تصرف و حاکمیت گروه طالبان به شبکۀ القاعده اجازه خواهد داد تا دوباره در افغانستان جان بگیرد. همچنان این روزنامه گزارش داده که برخی از مقامات امریکایی تمایل دارند که سربازان کشورشان بیشتر از ضربالاجل تعیینشده در افغانستان باقی بمانند.
این در حالیست که جو بایدن، رییسجمهور امریکا روز پنجشنبه هفته گذشته در نشستی خبری گفته بود که خروج سربازان امریکایی به تاریخ اول می دشوار است، اما فکر نمیکند ایالات متحده در سال آینده، نیرویی در افغانستان داشته باشد.
گروه طالبان روز جمعه (۶حمل) در واکنش به این تصمیم اعلام کرد که اگر بر اساس توافق دوحه، سربازان امریکایی در تاریخ تعیینشده از افغانستان خارج نشوند، تمام مسوولیت تداوم جنگ، کشتار و تخریب بر دوش افرادی خواهد بود که توافق را نقض کردهاند.
این گزارش در حالی نشر میشود که شهروندان کشور از تسلط دوبارۀ گروه طالبان بر کشور نگراناند.
جنگ فعلی، جنگ نیابتی
عتیقالله امرخیل، آگاه امور نظامی در صحبت با روزنامه راه مدنیت با اشاره به بحث خروج نیروهای خارجی از کشور گفت که با خروج آنها، مشکلات و خشونتها افزایش خواهد یافت، زیرا جنگی فعلی، جنگ نیابتی میان قدرتهای بزرگ است.
آقای امیرخیل به این نظر است که تنها نمیتوان جنگ را به گروه طالبان خلاصه کرد، بل دهها گروه تروریستی به صورت گسترده در افغانستان حضور دارند و بر آتش خشونت میافزایند.
وی علاوه کرد: «باید این را بپذیریم که نیروهای امنیتی ما با دو جناح (طالبان و پاکستان) جنگیده نمیتوانند اگر قوتهای خارجی افغانستان را ترک کنند. اما در صورتی که مداخله پاکستان نباشد، هیچ قدرتی نمیتواند بر اردوی کشور ما غلبه کنند، زیر اردوی فعلی، اردوی با تجربه و جنگدیده است.»
خروج نیروهای خارجی در زمان تعیینشده امکان ندارد
آقای امرخیل در مورد ضربالاجل اول ماه می گفت که خروج نیروهای خارجی در مدت تعیینشده امکانپذیر نیست، زیرا این خروج از نظر نظامی نیازمند یک سیستم و پلان قبلی است تا خلای خروج عجولانه، بر نیروهای امنیتی افغان فشار وارد نکند.
این آگاه امور نظامی تاکید کرد که در حال حاضر روی اداره جو بایدن از سوی نظامیان، سنا و متحدان امریکا نیز فشار مضاعف وجود دارد، چون آنها درک کردهاند که خروج شتابزدۀ نیروهای خارجی، برای دولت افغانستان و کشورهای عضو سازمان ناتو بسیار خطرناک است.
وی در بخشی از سخنانش با اشاره به سخنان حمدالله محب، مشاور شورای امنیت ملی کشور مبنی بر اینکه افغانستان به حضور فزیکی امریکا نه، بل به حمایت مالیشان نیاز دارد گفت که مقامات افغان روی توانایی و ظرفیت نیروهای امنیتی حساب میکنند. بنابراین اگر اکمال نیروها در زمان معین صورت گیرد و همچنان مداخله کشورهای خارجی و پاکستان قطع گردد، طبعا نیروهای امنیتی آمادگی دفاع از خاک کشور را دارند.