گروه کاری مشترک جامعۀ مدنی: افراد «معلومالحال حکومتی» از جامعۀ مدنی نمایندگی نمیتوانند
گروه کاری مشترک جامعۀ مدنی روز یکشنبه (۸حمل) با نشر اعلامیهیی گفته که بهجای نمایندگان واقعی جامعۀ مدنی که پرچمداران ارزشهای مدنی و مردمسالاریاند، اما شماری از افراد «معلومالحال حکومتی» در نشستهای ملی و بینالمللی صلح شرکت میکنند. اینها قطعا نمیتوانند از نهادهای جامعۀ مدنی نمایندگی کنند.
در ادامۀ اعلامیه آمده که عدم حضور نمایندگان نهادهای جامعۀ مدنی در مسایل کلان ملی از جمله روند صلح، نگرانیها را در مورد معاملۀ ارزشهای مردمسالارانه و حقوق اساسی شهروندان افزایش داده است.
همچنین در این اعلامیه تاکید شده که نهادهای جامعۀ مدنی خواستار حضور معنادار زنان و حضور گستردۀ قربانیان و نمایندگان آنان در روند مذاکرات صلحاند.
گروه کاری جامعۀ مدنی میگوید: « از دولت افغانستان که خود را حامی جمهوریت میداند، توقع میرود که به عناصر و ارزشهای جمهوریت احترام گذاشته و نقش جامعۀ مدنی را در روند صلح افغانستان نادیده نگیرد.»
بر اساس معلومات اعلامیه، شماری از نهادهای جامعۀ مدنی پس از مشوره با اقشار مختلف جامعه، طرحها و بستههای پیشنهادی مشخصی را نیز در مورد روند صلح، ترتیب و بهعنوان خواست و صدای مردم با شورای عالی مصالحۀ ملی شریک کرده، اما این شورا به طرح و پیشنهادات این نهادها توجه لازم نکرده است.
گروه کاری جامعۀ مدنی میافزاید که آنها از شورای عالی مصالحۀ ملی بهعنوان مرجع مدیریت و رهبریکنندۀ صلح دولت، انتظار دارد که در کنار زمینهسازی برای حضور نمایندگان واقعی جامعۀ مدنی در فرایند صلح، طرحها و پیشنهادهای عملی این نهادها را نیز درنظر بگیرد.
همچنین در اعلامیه ذکر شده: «نهادهای جامعۀ مدنی بهعنوان طرف سوم در قضایای کلان ملی، نواقص و مشکلات فرآیندها را با حفظ بیطرفی کامل بیان داشته و برای اصلاح آن نیز طرح داده است. انتظار داریم به نقش نظارتی نهادهای جامعۀ مدنی به عنوان یک نشانی مستقل و بیطرف پرداخته شود.»
در عین حال، آنان گفتهاند که عدم نظارت بر روند مذاکرات صلح در دوحه، ابهامات زیادی را بهمیان آورده و در اکثر موارد طرفها موضوعات را به نفع خود بازتاب دادهاند. عدم حضور و گزارش گروه کاری مشترک جامعۀ مدنی، قضاوت را در این خصوص دشوار کرده است.
طرح انتخابات زودهنگام با واقعیتها سازگاری ندارد
از سویی هم، گروه کاری مشترک جامعۀ مدنی میگوید که نهادهای مدنی از طرحهای صلح که جنبۀ عملی داشته و به پایان جنگ افغانستان کمک کند، حمایت میکنند.
این گروه کاری به این باور است که طرح رییسجمهور غنی مبنی بر برگزاری انتخابات زودهنگام، با واقعیتهای عینی افغانستان سازگاری ندارد و یک طرح عملی نیست.
در اعلامیه تاکید شده که انتخاباتهای «چالشزا» و «ناقص» اخیر در کشور نشان داد که ظرفیت لازم برای برگزاری یک انتخابات خوب در ظرف شش ماه وجود ندارد.
همچنین در اعلامیه تصریح شده که بدون آوردن اصلاحات اساسی و معنادار انتخاباتی و اعتمادسازی مردم بر روند انتخابات، برگزاری انتخابات، بهجای کمک به ختم جنگ و تامین صلح، زمینه را برای یک جنگ دیگر مساعد میکند.
گروه کاری مشترک جامعۀ مدنی کشور از تمامی طرفهای صلح و جنگ خواسته است که طرحهای خود را بر اساس واقعیتهای افغانستان و شرایط عینی آن ترتیب و مطرح کنند.
پیشتر خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام ارشد دولت افغانستان گزارش کرده بود که محمداشرف غنی طرح پیشنهادی امریکا برای صلح افغانستان را رد کرده و در مقابل طرحی را پیشنهاد کرده که براساس آن انتخابات ریاستجمهوری در ظرف ششماه برگزار خواهد شد.