مقاله

استرس در محصلان را بشناسیم

منبع: بست کالجز

ترجمه: زهرا بهره‌مندی

  • استرس در بین محصلان شایع است و در صورت عدم رفع آن به عوارض جانبی روحی و جسمی منجر می‌شود.
  • استرس علایم قابل شناسایی زیادی دارد که می‌تواند عملکرد تحصیلی را تحت تاثیر قرار دهد.
  • مکاتب و دانشگاه‌ها باید منابع آنلاین و حضوری کمک صحت روانی را در اختیار محصلان قرار دهند.
  • اگر مکتب یا دانشگاه منابع مورد نیاز شما را نداشته باشد، می‌تواند شما را به مراکز خدماتی هدایت کند.

استرس فقط یکی از موانع زیادی است که محصلان دانشگاه با آن روبرو می‌شوند. استرس کوتاه‌مدت می‌تواند به محصلان کمک کند تا نمره خود را بالا ببرند، مقاله‌یی را ویرایش کنند یا یک فرصت کاری را تعقیب کنند با این حال، اگر استرس در طولانی‌مدت برطرف نشود، می‌تواند عوارض جانبی مضر داشته باشد. بیش از نیمی از متقاضیان مدارک تحصیلی گفته‌اند که استرس بر روی تحصیل آنها تاثیر گذاشته است و استرس کنترول‌نشده می‌تواند منجر به عوارض جسمی مانند ضعف سیستم ایمنی بدن شود.

علاوه بر عوارض جانبی منفی که استرس به همراه دارد، محصلان بیش از هر زمان دیگری گزارش داده‌اند که استرس را به شکل طولانی مدت احساس می‌کنند. اگرچه اکثر این استرس‌ها اغلب ناشی از گذراندن دوره‌های آموزشی است، اما عوامل دیگری مانند فامیل، دوستان و وظیفه نیز می‌توانند استرس را افزایش دهند و منجر به نتایج نامطلوب تحصیلی و فردی شوند.

اضطراب یا استرس چیست؟

استرس یک واکنش فزیکی به احساسات فرد است. هم رویدادهای مثبت و هم رویدادهای منفی می‌توانند باعث استرس شوند. هنگامی که احساساتی را تجربه می‌کنید که فشار روانی به وجود می‌آورد، غده فوق کلیوی کورتیزول را آزاد می‌کند – هورمون مسوول پاسخ «جنگ یا گریز» (یک واکنش فیزیولوژیک است که جانوران در پاسخ به ادراکات‌شان نسبت به موقعیت‌های خطرناک، حمله، یا فرار برای نجات خود نشان می‌دهند) است. در یک موقعیت خطرناک، این واکنش می‌تواند جان شما را نجات دهد. با این حال، مقدار زیاد کورتیزول می‌تواند در طولانی‌مدت، تاثیر منفی بر میزان متابولیسم، تشکیل حافظه و تنظیم شکر خون داشته باشد.

استرس می‌تواند یکی از سه گونه زیر باشد:

استرس حاد

به عنوان متداول‌ترین حالت استرس، استرس حاد به دلیل عوامل استرس‌زای روزمره مانند دیر بیدار شدن، دیر رسیدن به وظیفه یا مکتب یا دریافت نمره بد اتفاق بیفتد. خوشبختانه، بیشتر استرس‌های حاد به سرعت از بین می‌روند و تاثیر ذهنی یا جسمی کمی دارند.

استرس حاد اپیزودیک

همان‌طور که از نام آن مشخص است، استرس حاد اپیزودیک زمانی ایجاد می‌شود که کسی چندین بار در یک دوره طولانی دچار استرس حاد شود. علایم رایجی که محصلان تجربه می‌کنند شامل میگرن و سردردهای تنشی است.

استرس حاد مزمن

استرس حاد مزمن زمانی اتفاق می‌افتد که کسی نتواند از یک استرس طولانی‌مدت جلوگیری کند. به عنوان مثال، محصلان در درس‌هایی که برای فارغ تحصیل شدن باید بخوانند، به طور آکادمیک مبارزه می‌کنند. این استرس می‌تواند منجر به افزایش وزن، کمبود خواب و اضطراب در محصلان شود.

اثرات استرس

هنگامی که افراد در معرض عوامل استرس‌زا (محرک‌هایی که استرس را تحریک می‌کنند) قرار می‌گیرند، مجموعه‌یی از واکنش‌های جسمی، عاطفی، رفتاری و شناختی را تجربه می‌کنند. دو نفر ممکن است استرس را به روش‌های کاملا متفاوتی تجربه کنند. در ادامه با برخی از علایمی که در هنگام استرس مواجه می‌شوید آشنا می‌شویم.

***

جسمی

تعریق

بدن در برابر شرایط استرس‌زا با نوع خاصی از عرق واکنش نشان می‌دهد. بیشتر افراد به احتمال زیاد با عرق تولید شده توسط غدد اکریژن که در هنگام ورزش و آب و هوای گرم ایجاد می‌شود، آشنا هستند. بدن انسان همچنین دارای غدد عرق آپوکرین است که بلافاصله به عوامل استرس‌زا پاسخ داده و عرقی پر از پروتئین و لیپید تولید می‌کند. در نتیجه عرق تندتری ترشح می‌شود که بدن تولید کرده است تا دیگران را از خطر آگاه کند و هوشیاری را افزایش دهد.

افزایش ضربان قلب

وقتی مغز شما اپی نفرین آزاد می‌کند، ضربان قلب شما افزایش می‌یابد و بدن شما را برای جنگ یا فرار آماده می‌کند.

افزایش فشار خون

وقتی با یک وضعیت استرس‌زا روبرو می‌شوید، بدن شما هورمون ترشح می‌کند. این ترشح فشار خون را به طور موقت با باریک شدن رگ‌های خونی و تپش قلب افزایش می‌دهد. این اثر کوتاه‌مدت است و در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد استرس می‌تواند به تنهایی منجر به فشار خون طولانی‌مدت شود.

تنش عضلانی

وقتی هورمون‌های استرس سیستم عصبی سمپاتیک شما را تحریک می‌کنند، عضلات منقبض می‌شوند. این اتفاق به این دلیل می‌افتد که عضلات منقبض شده در برابر حمله مقاومت بیشتری دارند.

سردرد

انقباض عضلات شانه‌ها و گردن می‌تواند سردردهای تنشی را تحریک کند.

دل درد

تنش عضلانی، تغییرات رژیم غذایی و تغییرات هورمونی که در نتیجه استرس مزمن رخ می‌دهد، می‌تواند منجر به شکم درد شود.

خستگی

پاسخ جنگ یا گریز بدن شما را غرق در هورمون‌هایی می‌کند که باعث می‌شود موقتا هوشیار باشید. با این حال، این اثر آهسته آهسته کم می‌شود و بدن شما پس از مدت طولانی استرس، دچار ماندگی می‌شود.

***

عاطفی

خشم

هنگامی که یک محرک غریزه جنگ یا گریز شما را تحریک می‌کند، ممکن است سایر محرک‌ها را نیز به عنوان عوامل استرس‌زای بالقوه درک کنید. افراد گاهی اوقات برای دفاع از خود با ناامیدی یا کج‌خلقی به دیگران حمله می‌کنند. خستگی ناشی از استرس طولانی مدت نیز می‌تواند همان تاثیر را داشته باشد.

درماندگی

محصلانی که در معرض مداوم حوادث، محیط‌ها و تعهدات استرس‌زا هستند ممکن است احساس کنند که نمی‌توانند شرایط را اصلاح کنند. تحقیقات انجام شده در مورد خطرات درماندگی اکتسابی نشان می‌دهد که می‌توان حیوانات را شرطی کرد که هیچ کاری نکنند، حتی در صورت داشتن فرصت فرار از محرک‌های استرس‌زا.

تنهایی

انزوا و استرس می‌تواند به یک چرخه معیوب تبدیل شود و هر کدام از دیگری تغذیه کنند. تحقیقات منتشرشده در مجله طبی انگلیس توصیف می‌کند که چگونه استرس و انزوای اجتماعی با افزایش میزان مرگ و میر مرتبط است.

***

رفتاری

پرخوری یا کم‌خوری

هورمون‌های استرس می‌توانند اشتها را به طور موقت متوقف کنند. با این حال، طبق تحقیقات دانشکده طبی هاروارد، قرار گرفتن در معرض کورتیزول به شکل طولانی‌مدت می‌تواند منجر به حرص و ولع در مصرف غذا شود. به همین دلیل، بسیاری از محصلان هفته آخر را با چپس، پیزا و آیس کریم جشن می‌گیرند.

سوءمصرف مواد مخدر یا الکول

محصلان ممکن است برای فرار از اثر استرس مزمن به الکول یا مواد مخدر روی آورند.

کاهش میل جنسی

همانطور که در بالا ذکر شد، کورتیزول یکی از هورمون‌هایی است که در هنگام پاسخ جنگ یا گریز در بدن شما تولید می‌شود. سطح بالای کورتیزول پایدار می‌تواند باعث کمبود میل جنسی شود.

عادتهای نامناسب خواب

استرس می‌تواند شما را از خواب کافی دور کند و کیفیت خواب را کاهش دهد، یک چرخه معیوب شروع می‌شود که در آن خستگی از کمبود خواب باعث استرس اضافی می‌شود. این استرس خوابیدن را دشوار می‌کند و باعث می‌شود خستگی بیشتری داشته باشید.

***

شناختی

از دست دادن حافظه

طبق مطالعه دانشگاه آیووا، افزایش سطح کورتیزول با بالا رفتن سن می‌تواند سبب از بین رفتن حافظه شود. این مطالعه نشان داد که ارتباطی بین سطح بالای کورتیزول و از دست رفتن تدریجی سیناپس‌ها در قشر پیشین که منطقه مسوول حافظه کوتاه‌مدت است وجود دارد. کمبود خواب همچنین می‌تواند منجر به کاهش حافظه شود.

از دست دادن تمرکز

استرس می‌تواند باعث یادگیری و تمرکز کوتاه‌مدت در مغز شود.

دیدگاه منفی

استرس می‌تواند دیدگاه منفی را تغذیه کند، که می‌تواند به نوبه خود چرخه استرس را تغذیه کند. کلینیک مایو پیشنهاد می‌کند که این چرخه شناختی را با تمرین گفتگوی مثبت با خود در چالش‌های استرس‌زا بشکنانید.

***

اختلالات استرس

افسردگی

افسردگی بالینی با عدم تعادل شیمیایی مشخص می‌شود که می‌تواند در اثر وقایع استرس‌زای زندگی ایجاد شود. هورمون‌های استرس می‌تواند افراد را مستعد ابتلا به افسردگی کند. در MedlinePlus، داکتر استر استرنبرگ مردم را تشویق می‌کند که اگر قادر به کنترول سطح استرس نیستند، می‌توانند از متخصصان کمک بگیرند، زیرا ممکن است از افسردگی بالینی رنج ببرند.

اختلال اضطراب عمومی

طبق گفته انجمن صحت روانی امریکا، اختلال اضطراب عمومی فقط یکی از بسیاری از اختلالات اضطرابی است که می‌تواند به دلیل استرس مزمن ایجاد شود. این بیماری با علایم جسمی قابل مشاهده مانند تنش عضلانی و لرزش مشخص می‌شود.

اختلالات خواب

به نظر می‌رسد مشکلات خواب و مسایل اضطرابی به‌هم آمیخته هستند. انجمن اضطراب و افسردگی امریکا توضیح می‌دهد که اختلالات خواب می‌تواند باعث اختلالات اضطرابی و بالعکس شود.

سوء‌مصرف مواد

برخی از محصلان برای مقابله با استرس خود به الکول یا مواد مخدر روی می‌آورند. متاسفانه، این مکانیزم‌های مقابله‌یی خطرناک می‌توانند منجر به اعتیاد به مواد مخدر و سوءمصرف آن شوند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ توسط موسسه ملی سوءمصرف مواد مخدر نشان داد که ۲۸درصد از محصلان مشروبات الکولی مصرف کرده‌اند.

درد مزمن عضلانی

محصلان ممکن است دریابند که گردن درد، کمردرد، معده درد یا سردرد از علایم استرس هستند. انستیتوی ملی صحت در امریکا یوگا و مدیتیشن را برای آرام ساختن بدن و آزادسازی تنش عضلانی توصیه می‌کند.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا