امضای پلان امنیتی پروژۀ تاپی میان افغانستان و ترکمنستان
راه مدنیت: دفتر شورای امنیت ملی کشور اعلام کرد که افغانستان و ترکمنستان، پلان امنیتی خط لوله گاز تاپی «TAPI» را امضا کردند.
در خبرنامۀ شورای امنیت ملی آمده که این پلان توسط عبادالله عباد، معاون مشاور امنیت ملی کشور و محمد متیرات آمانوف، مدیر عامل تاپی از جانب ترکمنستان، امضا شد.
در ادامه خبرنامه آمده که پلان امنیتی تاپی از انتقال گاز ترکمنستان به جنوب آسیا که یک پروژۀ بزرگ انرژی چند کشوری است، حفاظت و ثبات در منطقه را تقویت میکند.
بر بنیاد گفتههای شورای امنیت ملی، تاپی پروژۀ مهم افغانستان است که با سیاست ادغام و امنیت منطقهیی، میتواند بازیگران مهم منطقه، از جمله هند و پاکستان را در راستای منافع مشترک متحد سازد.
این در حالیست که پروژۀ تاپی اوایل سال ۱۳۹۷ در خاک ترکمنستان تکمیل و کار آن عملا با حضور مقامهای ارشد کشورهای ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند در خاک افغانستان آغاز شد. از افتتاح این پروژه بیش از سه سال میگذرد، اما تا اکنون کار عملی آن در داخل افغانستان شروع نشده است.
با این حال، آغاز کار این پروژه به سال جاری خورشیدی موکول شده است. این خط لوله ظرفیت انتقال سالانه ۳۳میلیارد مترمکعب گاز را دارد و هر چهار کشور این طرح سود میبرند.
قابل ذکر است که طول مجموعی لوله گاز تاپی یکهزار و ۸۱۴کیلومتر است و این لوله، گاز ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و هند انتقال میدهد.
پروژۀ تاپی از ولایتهای هرات، فراه، نیمروز، هلمند و قندهار میگذرد و ۸۱۴کیلومتر از مجموع طول آن در خاک افغانستان کشیده میشود.
طرح ساخت پروژۀ تاپی ابتدا در دهه نود میلادی بین رهبران افغانستان، پاکستان و ترکمنستان جهت انتقال گاز طبیعی از ساحات گازدار ترکمنستان به افغانستان و پاکستان مطرح شد. بعد از آن دولت هند نیز برای عضویت در این پروژه ابراز علاقه کرد و اکنون قرار است این پروژه با اشتراک هر چهار کشور تطبیق شود.