تا یکمیلیارد دالر تاثیر منفی بر اقتصاد افغانستان
راه مدنیت: برنامهٔ توسعهای سازمان ملل متحد UNDP با انتشار گزارش تازهای گفته که ممانعت زنان افغان از فعالیتهای اقتصادی، سالانه از 600میلیون تا یکمیلیارد دالر بر افغانستان خسارت وارد کرده است. این رقم کاهش 3 تا 5درصد از تولید ناخالص ملی را شامل میشود.
این تحقیق از سوی مرکز بینالمللی استانبول و یک تیم متخصص تهیه شده است.
در گزارش همچنین به بیکاری 60هزار زن بعد از بستهشدن آرایشگاههای زنانه در سراسر افغانستان اشاره و اذعان شده که در چنین وضعیتی نهتنها زنان با چالشهای جدی مواجه شدهاند که این وضعیت، اقتصاد ضعیف خانوادهها را با بحران بیشتر مواجه ساخته است.
گزارش میافزاید در پی تحولات سیاسی در ماه آگوست2021 با اینکه زنان سرمایهگذار و متشبث با چالشها، محدودیتها و ممانعت گستردهای مواجه بودهاند، باز هم از خود شایستگی، خلاقیت، سازگاری و توانایی نشان دادهاند.
این تحقیق که در سالهای2022، 2023 و اوایل2024 بر بنیاد سروی و گفتگوهای عمیق انجام شده، همچنین نشان میدهد که زنان کارآفرین در این مدت، راههای خلاقانهای برای عبور از محدودیتها و ممانعتهای شدید پیدا کردهاند.
زنان در این مدت اکثر به تولید و تجارت قالین، قالینچه، مواد غذایی، پروسس و تجارت میوهٔ خشک و زعفران روی آوردهاند. زنان کارآفرین در سال2023 حدود 23درصد از مجموع صادرات را به خود اختصاص دادهاند که معادل 441هزار دالر میشود.
در این تحقیق علاوه بر مشکلاتی که از سوی ادارهٔ سرپرست برای زنان ایجاد شده، زنان کارآفرین از عدم دسترسی به بازارهای بینالمللی، چالشها در بخش حمل و نقل، نبود منابع مالی کافی و زمینه برای کسب مهارت نیز رنج میبرند.
در بخش دیگر این تحقیق که در سال2023 و دو ماه نخست سال2024 انجام شده، 100 زن، 30مرد و 3122 شرکت متوسط و کوچک که توسط زنان اداره و رهبری میشود، در هشت منطقه و 18ولایت اشتراک داشتهاند.
در این گزارش آمده که زنان کارآفرین در اکثر ولایتهای مرکزی افغانستان بهطور مطلق به بازارهای داخلی دسترسی ندارند. برخی ولایتهای شمالی نزدیک به 11درصد و شماری از ولایتهای شرقی، جنوبی و همجوار کابل تا 31درصد به بازارهای داخلی دسترسی دارند.
اما در عین زمان، آمارهای این گزارش نشان میدهد که زنان در مناطق مرکزی و شمال افغانستان در دو سالونیم گذشته بهشدت برای بهبودی وضعیت نامناسب اقتصادی حاکم بر خانوادههایشان تلاش کرده و دست به فعالیتهای اقتصادی زدهاند.
عمدهترین مشکلات زنان کارآفرین افغانستان از آگوست2021 به بعد پایین بودن سطح تقاضای بازارهای داخلی، کمبود منابع مالی، کاهش توان خرید مردم، افزایش هزینههای تولید و ناکارآمدی نظام بانکی برشمرده شده است.
ممانعت کامل از آموزش سطح ابتدایی تا مقاطع دانشگاهی برای زنان افغانستان که توسط ادارهٔ سرپرست طالبان اعمال شده نیز از جمله مشکلات جدی زنان در این گزارش عنوان شده است.