گزارش

مشکلات پس از سیلاب‌های مرگبار؛ کمک‌های اندک هم برابر توزیع نمی‌شوند

راه مدنیت: در اوج سیلاب‌های مرگ‌بار و ویرانگر در افغانستان سراغ کسانی را گرفته‌ایم که در سیلاب‌های بغلان و غور متحمل از دست دادن عزیزان و خسارت‌های هنگفت اقتصادی شده‌اند.

این گزارش بیانگر وضعیت ناگوار دو خانواده در ولایت‌های غور و بغلان می‌باشد که از یک‌سو اعضای فامیل‌شان را دسته‌جمعی از دست داده‌اند و از سوی دیگر، تمام دار و ندار زندگی‌شان را سیلاب با خود برده است.

برکت‌الله سلیمانی، ۴۵ساله باشنده روستای «شرشر» ولسوالی بورکه ولایت بغلان است. او به راه مدنیت گفت که در سیلاب‌های اخیر این ولایت، خواهرش، همسر خواهرش با پنج فرزندش جان باختند و هم‌چنان سیلاب، سه عضو خانوادهٔ کاکایش را نیز برده که تاهنوز مفقودند و او احتمال می‌دهد که آن‌ها هم جان باخته‌اند.

سلیمانی گفت که دست کم ۲۰نفر در روستای شرشر جان باخته و صدها خانهٔ مسکونی نیز ویران شده و در حال حاضر، مردم بدون هیچ‌گونه امکاناتی در فضای باز زندگی می‌کنند.

به گفتهٔ وی، طالبان برای هر خانواده که اعضای آنان جان ‌باخته‌اند ۱۰۰هزار افغانی داده است؛ کمکی‌که خانواده‌ها نمی‌دانند در چنین شرایطی با آن چه کاری انجام دهند.

دو «تانکر» آب آشامیدنی و دوبار کمک‌رسانی مواد غذایی از قبیل آرد و برنج برای صدها خانوادهٔ این روستا از سوی سازمان‌های داخلی و بین‌المللی صورت گرفته است؛ در حالی‌که مردم با گذشت هر لحظه شرایط بد زندگی را متقبل می‌شوند و هر لحظه خطرهای گرما و نبود امکانات صحی، جان صدها زن، مرد و کودک این روستا را تهدید می‌کند.

او با بیان این‌که وضعیت آسیب‌دیدگان سیلاب در بغلان ناگوار و بحرانی است، گفت که اشدترین نیاز فوری باشندگان این ولایت آب آشامیدنی است و با توجه به مسدود بودن راه‌های مواصلاتی، باشندگان محل برای جلوگیری از تلفات بیشتر از فاصله ده کیلومتری با مرکب آب آشامیدنی فراهم می‌کنند.

این باشنده روستای شرشر بغلان می‌گوید که آسیب‌دیدگان و مردم محل از روند کمک‌رسانی طالبان و سازمان‌های بین‌المللی راضی نیستند و انتظار می‌رود برای این‌که زندگی مردم به حالت عادی برگردد، توجه اساسی صورت گیرد.

استفاده‌جویی از کمک‌رسانی برای آسیب‌دیدگان سیلاب

از سویی هم، یک شهروند مرکز ولایت غور می‌گوید که خانه، زمین‌های زراعتی و باغ میوه‌اش طعمهٔ سیلاب‌های‌ اخیر در این ولایت شد و او خسارت‌های ناشی از سیلاب را برآورد کرده که حدود چهار میلیون افغانی متضرر شده است.

گوشه‌ای از خسارت‌های ناشی از سیلاب در ولایت غور

براساس چشم‌دید وی، درحال حاضر باشندگان شهر فیروزکوه با فاجعهٔ خطرناک انسانی مواجه هستند؛ زیرا عده‌ای از مردم با خانواده‌های‌شان در آفتاب سوزان، تعدادی هم در زیر خیمه‌ها و بخش بزرگ آنان هم در دشت‌ها زندگی می‌کنند.

او بر این باور است که آسیب‌دیدگان سیلاب نه آبی برای آشامیدن دارند و نه هم غذایی برای خوردن و بدتر از همه، خانواده‌ها و خصوصا زنان و کودکان با انواع بیماری گرفتار شده‌اند که هیچ‌گونه خدمات اولیه و ابتدایی صحی برای آن‌ها مهیا نشده است.

به گفتهٔ وی، در سه روز اول فاجعه سیلاب، تعدادی از موسسات بین‌المللی و نهادهای خیریه تا حدودی برای متضررین مقداری مواد غذایی آماده کمک‌رسانی کردند که پس از سه روز محدود و حالا هم صورت نمی‌گیرد؛ اما این وظیفه دولت (طالبان) است که برای مردم کمک‌رسانی کنند.

او می‌گوید که تا حدودی از روند کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان سیلاب در ولایت غور سوء استفاده شده است؛ زیرا کمک‌های ابتدایی‌که تاهنوز صورت گرفته، به تمامی مناطق یک‌سان بوده است.

این شهروند ولایت غور معتقد است که این کمک‌ها به مناطقی هم صورت گرفته که اصلا آسیبی ندیده است، در حالی‌که بیشتر مناطق شهر فیروزکوه کاملا از بین رفته و مردم با مرگ دست‌وپنجه نرم می‌کنند، کمک کمی صورت گرفته و در عین حال، واسطه‌بازی و دست‌هایی در جریان کمک‌ها کار می‌کند.

این باشنده شهر فیروزکوه به وضوح بیان کرد که از سوی ادارهٔ طالبان از قبیل مکان بودوباش، فراهم‌سازی سرپناه صورت نگرفته، اگر هم کمک‌های اندکی ارایه شده از سوی موسسات و نهادهای خیریه بوده است.

سرقت اموال قیمتی مردم

عبدالجمیل رئوفی، یکی دیگر از شهروندان ولایت غور نیز می‌گوید که علاوه بر تلفات جانی و کمبود مواد غذایی، سیلاب در این ولایت تمامی دارایی‌های مردم را از بین برده است و اگر توجه نشود، فاجعهٔ انسانی در این ولایت گسترده‌تر خواهد شد.

رایزنی بزرگان مردمی ناحیه دوم و گذر اول شهر فیروزکوه در مورد سازمان‌دهی کمک‌ها به آسیب‌دیدگان سیلاب

او گفت، از این‌که سیلاب ویرانگری به وجود آورد و دارایی‌های مردم را با خود برد، در عین حال شماری از افراد با استفاده از این وضعیت، اشیای قیمتی و زیورات خانم‌ها را سرقت کرده‌اند.

با این حال، شماری از فعالان اجتماعی ولایت غور نیز می‌گویند که باشندگان محل نسبت به استفاده‌جویی از کمک‌ها معترض هستند.

احمدشاه موحد گفت که روند کمک‌رسانی‌ها به متضررین ولایت غور با چالش مواجه است و مردم معترض هستند که کمک‌ها معمولا به افرادی توزیع شده که در سیلاب آسیبی ندیده و متضرر هم نشده‌اند.

گفتنی است، آمارهای رسمی نشان می‌دهد که در سیلاب اخیر در شهر فیروزکوه مرکز ولایت غور، دست کم ۷۰نفر جان باخته‌ و حدود دو هزار دکان نیز از بین رفته است.

خبرنگار محلی راه مدنیت/ افغانستان
عکس‌ها ارسالی برای راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا