گزارش

پاکستان ابزرور: مناطق پشتون‌نشین افغانستان به خاک پاکستان مدغم شوند

روزنامه پرخواننده و انگلیسی‌زبان «پاکستان ابزرور» در مقاله‌ای به قلم زعیم مالک که در (15جولای) منتشر کرده، افغانستان را کانون گرم تروریسم جهانی و ناآرامی‌های منطقه خوانده و گفته است که تنها راه حل رسیدن به صلح جهانی فقط از طریق ادغام جغرافیای قومی افغانستان میان کشورهای پاکستان، ایران، اوزبیکستان و تاجیکستان ممکن است.

این روزنامه افغانستان را پس از حاکمیت مجدد طالبان پایگاه گروه‌های تندرو و تروریست اسلامی توصیف کرده و گفته است که 23 گروه تروریستی در افغانستان زیر حاکمیت طالبان پناه گرفته و از آنجا امنیت و صلح منطه‌ای و جهانی را تهدید می‌کنند.

«شبکه حقانی، تی‌تی‌پی، شبکه القاعده، داعش، داعش خراسان، لشکر جنگوی، جیش محمد، شورای اتحاد مجاهدین، امر بالمعروف و گروه مومن، جماعت الدعوه، گروه مولوی نظیر، گروه چچان، تی‌تی‌تی تاجیکستان، خطیبه امام‌البخاری، گروه جهاد اسلامی، جنبش ترکستان شرقی، حزب اسلامی پاکستان، جماعت انصارالله، لشکر اسلام، حزب اسلامی، لشکر طیبه، القاعده در نیم قاره، جنبش اسلامی اوزبیکستان و بلوچ راجی اجوج سنگر BRAS که شامل چند گروه بلوچی دیگر نیز می‌شود»به باور نویسنده مقاله، همه حملات این گروه‌ها در کشورهای منطقه از افغانستان سازماندهی و برنامه‌ریزی می‌شود و 17گروه از این گروه‌های تروریستی به صورت خاص بر پاکستان متمرکز استند.

زعیم مالک نویسنده مقاله می‌افزاید که قبل از سقوط افغانستان به دست طالبان، پاکستان شاهد حملات اندکی از سوی گروه‌های تندور اسلامی بود و بعد از حاکمیت این گروه، حملات تروریستی در پاکستان 70درصد افزایش یافته است.

نویسنده استدلال می‌کند که افغانستان به دلیل تعدد اقوام و قبایل طی قرون معاصر در تشکیل یک دولت ملت متحد، امن و با ثبات موفق نبوده است، زیرا پشتون‌های افغانستان همواره این جغرافیای ناهموار، کوهستانی و پیچیده را مال خود دانسته و سایر اقوام را نادیده گرفته‌اند.

وی می‌افزاید که اکنون طالبان نیز حاکمیت مطلق قومی را حق پشتون‌ها می‌دانند و از سایر اقوام افغانستان اطاعت بی‌چون چرا و بی‌دلیل می‌خواهند.

پاکستان ابزرور در این مطللب می‌گوید که پشتون 42درصد از جمعیت افغانستان را تشکیل می‌دهد، در حالی‌که تاجیک‌ها به عنوان دومین اکثریت قومی 27درصد، هزاره ها 9درصد، اوزبیک‌ها 9درصد و به همین ترتیب سایر اقلیت‌های دیگر با درصدهای کمتری جمعیت افغانستان را تشکیل می‌دهند. با این وصف جمعیت پشتون‌ها در افغانستان بر اساس باور نویسنده و با نقل قول از منابع امریکایی، 13میلیون توصیف شده است.

نویسنده تصریح می‌کند که سال‌هاست ملی‌گرایان پشتون خط مرزی دیورند را نادیده می‌انگارند و تا منطقه اتک را (اسم منطقه‌ای در پشاور پاکستان) خاک پشتون‌ها یعنی جغرافیای متعلق به افغانستان می‌دانند.

وی استدلال می‌کند  که بر اساس آخرین سرشماری، پاکستان حدود 45میلیون پشتون دارد، در حالی که جمعیت پشتون‌های افغانستان تنها 13میلیون است. اگر قرار است این موضوع بر اساس منطق ملی‌گرایان حل شود، پاکستان باید کنترل قلمرو افغانستان را در اختیار بگیرد، زیرا این کشور بیشترین جمعیت پشتون را دارد نه افغانستان. از این رو، پاکستان باید مناطقی از خط دیورند تا کابل را به‌دست آورد و مناطقی را که اکثر مردم پشتون در آن زندگی می‌کنند، حلقه کند.

به باور وی، «مردم افغانستان هم اکنون در وضعیت اسفناکی به سر می‌برند. کشوری که 55.9درصد از جمعیت آن زیر خط فقر زندگی می‌کنند. شرایط حقوق بشر از زمان به قدرت رسیدن طالبان بدتر شده است. قدرت‌های جهانی سعی کرده‌اند این تروریسم را محدود کنند، اما در نهایت شکست خورده‌اند. کشورهای همسایه افغانستان بار عمدهٔ ویرانگری‌های جاری در افغانستان را به شکل تروریسم، تجارت مواد مخدر و قاچاق به دوش می‌کشند. تنها راه حلی که برای افغانستان باقی می‌ماند، تقسیم کشور بر اساس قومیت است. مناطق اوزبیک‌ها را می‌توان در اوزبیکستان، فارسی‌بان‌ها و هزاره‌ها را به ایران، تاجیک‌ها را به تاجیکستان و مناطق پشتون‌نشین و بلوچ را با پاکستان ادغام کرد.»

نویسنده علاوتا خاطرنشان کرده که منطقه کوهستانی واخان بدخشان نیز شامل خاک پاکستان گردد. واخان بدخشان منطقهٔ کوهستانی و باریکی با 350 کیلومتر طول و 14 تا 60 کیلومتر عرض، هم‌مرز چین و پاکستان است. واخان بزرگ‌ترین یخچال‌های طبیعی افغانستان را در خود جای داده و سرچشمه بزرگ‌ترین دریای منطقه‌ای آمو است.

به باور نویسنده، طالبان تعهدات توافق‌نامه تاریخی دوحه (فبروری 2020) را به طور کامل نقض کرده است.

روزنامه پاکستان ابزرور در حالی این مطلب منتشر کرده که پاکستان در ماه‌های اخیر شاهد حملات مرگ‌بار تروریستی بوده است. در تازه‌ترین حمله تروریستی روز سه‌شنبه بر نیروهای ارتش پاکستان در منطقه بنو واقع در خیبر پختونخوا 8 سرباز ارتش پاکستانی و 10 مهاجم انتحاری کشته شده و شماری از سربازان ارتش زخمی شدند.

تهیه و ترجمه: سید امین بهراد

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا