خبردیاسپورا

جایزه حمایت از پناهندگان به انگلا مرکل اهدا می‌شود

راه مدنیت: کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، آژانس پناهندگان سازمان ملل، امروز اعلام کرد که انگلا مرکل، صدراعظم فدرال سابق آلمان، جایزۀ پناهندگی نانسن UNHCR 2022 را دریافت خواهد کرد.

هر ساله این جایزه که به‌نام دانشمند، دیپلمات و بشر‌دوست ناروژی؛ فریتیوف نانسن مسمی شده، به فرد، گروه یا سازمانی اعطا می‌شود که برای محافظت از پناهندگان، آوارگان داخلی یا افراد بی‌تابعیت فراتر از وظیفۀ خود عمل کرده است.

کمیساریای عالی پناهندگان در وبسایت خود نوشته که «تحت رهبری صدراعظم فدرال مرکل، آلمان در سال‌های 2015 و 2016 – در اوج درگیری‌ها در سوریه و در بحبوحۀ خشونت‌های مرگ‌بار در سایر نقاط – از بیش از 1.2میلیون پناهجو در سال‌های 2015 و 2016 استقبال کرد.

در آن زمان، انگلا مرکل صدر اعظم وقت آلمان در این مورد گفته بود: «وضعیتی پیش آمد که ارزش‌های اروپایی ما را در معرض امتحان قرار داد. این نه بیشتر و نه کمتر از یک ضرورت بشردوستانه بود.» او از هموطنان آلمانی خود خواست که ناسیونالیسم تفرقه‌انگیز را رد کنند و در عوض از آنها خواست که “مطمین به خود، آزاد، دلسوز و روشنفکر” باشند.

فیلیپو گراندی، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، از عزم مرکل صدراعظم سابق فدرال برای حمایت از پناهجویان و دفاع از حقوق بشر، اصول بشردوستانه و قوانین بین‌المللی ستایش کرد. گراندی گفت: «انگلا مرکل با کمک به بیش از یک میلیون پناهنده برای زنده ماندن و بازسازی، شجاعت اخلاقی و سیاسی زیادی از خود نشان داد.

«این رهبری واقعی بود، توسل به انسانیت مشترک ما، ایستادگی در برابر کسانی که ترس و تبعیض را تبلیغ می‌کردند. او نشان داد زمانی که سیاست‌مداران به جای اینکه مسوولیت را به دیگران بسپارند، برای یافتن راه‌‌های حل‌ برای چالش‌های جهان، تصامیم درست اتخاذ کرده و تلاش کنند، چه چیزی می‌توان به دست آورد.»

کمیته انتخاب گفته که از «رهبری، شجاعت و شفقت مرکل در تضمین حفاظت از صدها هزار نفر از مردم ناامید» و همچنین تلاش‌های او برای یافتن «راه‌های ‌حل‌ بلندمدت مناسب» برای کسانی که به دنبال امنیت هستند، قدردانی می‌کند.

با توجه به اینکه تعداد آوارگان اجباری در سراسر جهان برای اولین بار از 100میلیون نفر گذشته، گراندی افزوده که ضروری است عموم مردم احساس مهربانی خود را نسبت به کسانی که مجبور به ترک خانه‌های خود هستند حفظ کنند و کشورها همچنان به حفظ سنت باستانی پناهندگی ادامه دهند؛ مانند بسیاری از کشورها، از جمله میزبانان قدیمی و سخاوت‌مندی مانند ترکیه، پاکستان، اوگاندا و دیگران.

جایزه سالانه نانسن در سال ۱۹۴۵ به افتخار اولین کمیسار عالی پناهندگان سازمان ملل، فریتیوف نانسن ایجاد شد. این جایزه، کارهای برجسته برای پناهندگان را ارج می‌نهد. این جایزه ۱۵۰هزار دالر ارزش مادی دارد. قرار است گراندی در مراسمی رسمی به تاریخ ۱۰ اکتوبر، این جایزه را به مرکل اهدا کند.

همچنین 100سال از ایجاد گذرنامه نانسن می‌گذرد؛ مدرک هویتی برای پناهندگان، که بسیاری از آنها فاقد تابعیت هستند، و دارندگان آن را نیز قادر می‌سازد تا در جستجوی کار از مرزها عبور کنند.

گفتنی است انگلا مرکل در سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ به‌دلیل همین سیاست‌هایش در قبال پناهندگان مورد انتقاد گسترده هم قرار گرفت. به ویژه جمله معروف او «ما می‌توانیم» انتقادهای زیادی را در داخل آلمان به‌دنبال داشت. در آن زمان «در اوج جنگ در ‌سوریه» آلمان بیش از ۱.۲میلیون پناهنده و پناهجو را پذیرفت.

اداره فدرال آلمان بعد از سقوط دولت اشرف غنی در افغانستان به دست گروه طالبان و همین طور جنگ در اکراین نیز در شمار کشورهایی قرار دارد که بیشترین پناهجو را از این دو کشور پذیرفته است.

گزارشگر: یلدا طاهری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا