شبکه مدافعان حقوق بشر: در برابر نقض گستردۀ حقوق بشر در افغانستان بیاعتنا نباشید
راه مدنیت: «شبکه مدافعان حقوق بشر افغانستان-اروپا» (AEU-HRDN)که یک شبکۀ تازهتاسیس در اروپاست بهمناسبت دهم دسامبر، روز جهانی حقوق بشر با نشر اعلامیهای از جهان خواسته که در برابر نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان بیشتر از این تعلل نکنند.
این شبکه که توسط جمعی از مدافعان حقوق بشر ایجاد شده، در این اعلامیه به وخامت وضعیت حقوق بشری اشاره نموده و از مسدود ماندن مکاتب به روی دختران، قتل و کشتارهای هدفمند، سرکوب آزادیهای مدنی و نقض آزادی بیان بهعنوان برجستهترین موارد نقض حقوق بشری یاد نموده است.
در این اعلامیه از جامعه جهانی و سازمانهای بینالمللی خواسته شده تا گروه طالبان را وادار به رعایت ارزشهای حقوق بشری نمایند.
محاکمههای صحرایی مانند اعدام، شلاق، شکنجه و بدرفتاری از موارد دیگری است که در اعلامیۀ شبکه مدافعان حقوق بشر از آن یاد شده است.
همچنین این شبکه از غصب ملکیتها و کوچ اجباری ابراز نگرانی نموده و از طالبان خواسته که ملکیتهای غصبشده را به مالکان آن واگذار نمایند.
در این اعلامیه از جرایم جنگی و شکنجه نام برده شده و یادآوری گردیده که طالبان در ولایتهای پنجشیر، اندراب، دایکندی و سایر نقاط کشور مردم را تحت نام «بغاوتگر» شکنجه و به قتل میرسانند. در بخش پیشنهادهای این اعلامیه از سازمان ملل و سایر کشورهای دخیل خواسته شده که در رابطه به موضوع افغانستان مسوولانه عمل نمایند.
اسدالله پژمان؛ یکی از اعضای این شبکه، به روزنامه راه مدنیت میگوید: این شبکه به منظور حمایت از ارزشهای حقوق بشری و تداوم صدای دادخواهی ایجاد شده تا قربانیان نقض حقوق بشر به فراموشی سپرده نشوند.
او میگوید که جهان، امسال روز جهانی حقوق بشر را با شعار «کرامت، آزادی و عدالت برای همه» در حالی گرامی میدارند که در افغانستان نقض حقوق بشر و سرکوب آزادیهای مدنی همه روزه به فجیعترین شکل آن صورت میگیرد.
پژمان که قبلا در کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان کار نموده و با قضایای نقض حقوق بشر سر و کار داشته میگوید: «متأسفانه نقض حقوق بشر در افغانستان همواره وجود داشته و در این زمینه گزارشهای مستندی وجود دارد، اما میزان و آمار نقض حقوق بشر که تحت حاکمیت طالبان انجام میشود با هیچ دوره قابل مقایسه نیست و اکنون وضعیت کلی حقوق بشر به وخیمترین حد خود رسیده است.»
در همین حال خانم رسا هدایت از فعالان حقوق مدنی میگوید که گروه طالبان محدودیتهای وحشتناکی بر زنان وضع و عملا نصف جامعه را خانهنشین کردهاند. به باور او زنان قربانیان اصلی این وضعیت میباشند.
در این اعلامیه از گروه طالبان خواسته شده که به سیاست حذف، ایجاد توحش و دیکتاتوری پایان دهند و به حقوق بشری مردم احترام بگذارند.
همچنین در این اعلامیه از عدم شفافیت در توزیع کمکهای بشردوستانه نیز ابراز نگرانی شده و از کشورهای تمویلکننده خواسته شده که میکانیزمهای نظارتی مبنی بر شفافیت پروسه را تقویت نمایند.
گفتنی است که روز جهانی حقوق بشر امسال با شعار «کرامت، آزادی و عدالت برای همه» در حالی گرامی داشته میشود که در افغانستان، میدانهای بزرگ ورزشی تبدیل به محلی برای شلاق زدن و اعدام افراد در محضر عام از سوی گروه طالبان شده است.
یلدا طاهری