خبر

13درصد شاگردان صنف ششم توانایی نوشتن یک کلمه را هم ندارند

وزارت معارف بر اساس یک تحقیق تازه دریافته که 13درصد شاگردان صنف ششم مکاتب کشور توانایی نوشتن حتا یک کلمه را ندارند.

محمد ابراهیم شینواری، معین تعلیمات عمومی وزارت معارف، روز شنبه در کنفرانسی گفت که اعتراف می‌کنیم هنوز در معارف کشور مشکلاتی وجود دارد.

او علاوه کرد که بر اساس یک تحقیق تازه دریافته‌اند که “13 درصد شاگردان صنف ششم مکاتب توانایی نوشتن حتا یک کلمه را هم ندارد.”

به گفتۀ او، 45 درصد شاگردان تا صنف ششم توانایی خواندان درست و 31 درصد شاگردان صنف ششم نمی‌تواند به درستی عملیه جمع و تفریق را انجام دهند.

آقای شینواری این سخنان را در کنفرانس “بررسی چالش‌های مانع اصلاحات در معارف کشور” که دفتر نماینده ویژۀ رییس‌جمهوری در امور اصلاحات و حکومت‌داری خوب راه‌اندازی کرده بود، گفت.

در این نشست همچنین دفتر نماینده ویژۀ رییس‌جمهوری در امور اصلاحات و حکومت‌داری خوب پیشنهاد تشکیل شورای عالی علمی را در نظام معارف کرد تا از کنونی بحران معارف نجات یابد.

احمد ضیا مسعود، نماینده ویژۀ رییس جمهوری در امور اصلاحات و حکومت‌داری خوب نیز گفت: “نظام معارف کشور نیاز جدی به تغییر دارد.

آقای مسعود افزود که در حال حاضر 8-10 میلیون شاگرد در مکاتب کشور در حال آموزش هستند که اگر این شاگردان درست تربیت شوند، ناهنجاری‌های کشور از بین خواهد رفت.

او خطاب به وزارت معارف گفت که وزارت معارف نیز نباید خود را وابسته به ساختار قدیمی کند.

نماینده ویژه رییس جمهوری در امور اصلاحات و حکومت‌داری خوب علاوه بر سطح علمی دانش‌آموزان مکاتب از کم‌ظرفیت بودن برخی از معلمان نیز انتقاد کرد.

عزیز رویش، معلم نمونه، در همین حال از تمرکزگرایی در وزارت معارف و سیاسی بودن نظام معارف انتقاد کرد و گفت که نظام معارف کشور نباید سیاسی باشد.

آقای رویش همچنین علاوه کرد که باید حجم کتاب‌های درسی شاگردان مکتب نیز کم شود.

او از پروژه‌یی بودن کتاب‌های درسی معارف کشور نیز انتقاد کرد و افزود که اکثر کتاب‌های درسی از اینترنت کاپی می‌شود و بدون تولید فکر در نظام آموزش قرار می‌گیرند.

پیش از این نیز برخی از کارشناسان از نظام آموزشی و نحوۀ تدریس در مکاتب کشور انتقاد کرده بودند و آنان بر این باورند که باید شاگردان بعد از صنف نهم به صورت تخصصی تر به تحصیل خود ادامه دهد.

اما این انتقادها همواره بی‌نتیجه بوده  است.

70 برابر یک معلم، معاش برخی کارمندان وزارت معارف

دفتر نماینده ویژۀ رییس جمهوری در امور اصلاحات و حکومت‌داری خوب می‌گوید که حدود 300 کارمند در چارچوب وزارت وجود دارد که معاش‌هایی بین 7 تا 10 دالر در ماه می گیرند.

رحمت‌الله بپژن‌پور، مشاور دفتر احمد ضیا مسعود در کنفرانس امروز گفت که حدود 300 کارمند بالا معاش در نظام معارف وجود دارد که بین 7 تا 10 هزار دالر معاش می‌گیرند.

آقای بیژن‌پور افزود که یک معلم 7 هزار افغانی معاش می‌گیرد که این نوع معاش‌دهی واقعا “وحشتناک” است.

به باور او، توازن حقوق باید وجود داشته باشد و معلمان نیز مورد توجه قرار بگیرند.

پیش از این چندین بار معلمان کشور به دلیل کمبود معاش و نبود امتیازهای بهتر اعتراض کرده بودند و دولت نیز قول همکاری داده ولی تاکنون به صورت درست اجرایی نگردیده است.

تداوم همکاری یونسکو

نظام معارف کشور طی بیش از یک دهه اخیر بعد از امینت مورد توجه کشورهای کمک‌کننده و سازمان‌های بین‌المللی بوده است.

در نشست دیروز نیز یونسکو، یک بار دیگر اعلام کرد که با نظام معارف کشور همکاری خواهد کرد.

دانیلا پادیلا، نماینده یونسکو در نشست امروز نیز اعلام کرد که طی سال‌های 2002 تا کنون حدود 1.8 میلیون تحت آموزش‌های سوادآموزی این سازمان قرار گرفته‌اند که دو/سوم آنان را بانوان تشکیل داده‌اند.

آقای پادیلا گفت که اکنون نظام معارف افغانستان نیاز به همکاری‌های بیشتری دارد و ما تلاش می‌کنیم و حمایت های خود را نیز ادامه می‌دهیم.

علی‌رضا احمدی/ راه مدنیت

 

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا