به نزدیکان دو نظامی جانباخته، اجازهٔ مراسم فاتحه داده نشد
راه مدنیت: برخی از نزدیکان دو نظامی پیشین اداره مبارزه با مواد مخدر حکومت پیشین میگویند که گروه طالبان به آنها اجازه نداده که برای آنان مراسم فاتحه برگزار کنند.
به گفتهٔ وابستگان احمد سالم، افسر اداره مبارزه با مواد مخدر در دولت پیشین، افراد مسلح گروه طالبان وی را با یکی از همراهانش شامگاه روز پنجشنبه۲۴عقرب، در روستای بهادر بیک خیل، گلبهار ولایت پروان تیرباران کردهاند.
آنان افزودهاند که استخبارات گروه حاکم، اجازه عکسبرداری از جسدها را ندادهاند و خانههای این دو تن را نیز زیر نظر گرفتهاند.
قتلهای فراقانونی اعضای حکومت پیشین به خصوص نظامیان بهدست اعضای گروه طالبان پس از تسلط این گروه بر نظام افغانستان، یکی از موارد مهم نقض حقوق بشر برشمرده میشوند که در این باره گزارشهای تحقیقی زیادی نیز نشر شده است.
دفتر هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) قبلا ادعا کرده بود که طالبان از زمان به قدرت رسیدن، بیش از ۸۰۰ مورد نقض حقوق بشر علیه اعضای حکومت پیشین انجام دادهاند که شامل قتلهای فراقانونی، بازداشتهای خودسرانه، شکنجه و بدرفتاری و تهدیدات است.
یوناما با نشر گزارشی زیر نام «نقض حقوق بشر در برابر کارمندان و اعضای قوای مسلح حکومت پیشین» گفته بود: «حداقل ۲۱۸مورد قتل فراقانونی مقامها و نیروهای امنیتی جمهوری پیشین در این مدت ثبت شده که به گفتۀ یوناما برخیهایشان ابتدا بازداشت و پس از انتقال به توقیفخانه و شماری دیگر با بردن به جاهای نامعلوم به قتل رسیدهاند.»
روزنامه نیویارک تایمزهم قبلا با نشر یک گزارش تحقیقی در سال ۲۰۲۲ گفته بود که بر بنیاد تحقیقات این روزنامه، طالبان پس از تسلط بر افغانستان حدود 500نظامی و کارمند حکومت پیشین افغانستان را کشته یا ناپدید کردهاند. این روزنامه در گزارش خود حملات انتقامجویانه طالبان بر نظامیان و کارمندان حکومت پیشین را «هدفمندانه و عمدی» دانسته بود.
بر اساس گزارش تحقیقی سازمان رواداری نیز طالبان از ۱۵آگوست۲۰۲۱ تا نوامبر۲۰۲۲میلادی، ۶۳۳ غیرنظامی، نظامیان پیشین، سلفیان، اعضای جبهه مقاومت و دیگر گروههای مخالف خود را کشتهاند.
این سازمان همچنین مدعی شده بود که گورستانی تحت نظارت طالبان را در ولایت ننگرهار شناسایی کرده که کارکنان شهرداری هرچند روز، اجساد ناشناس را در آنجا دفن میکنند و هیچ کس حق پرسش در مورد هویت این اجساد را هم ندارد.
این سازمان حقوق بشری تاکید کرده بود که مجموع این رویدادها نشان میدهد پس از قدرت طالبان، حق حیات شهروندان افغانستان به اشکال گوناگون نقض شده و تاکنون هیچ اقدام موثری برای تطبیق عدالت و کاهش درد و رنج قربانیان این رویدادها، صورت نگرفته است.