مقاله

ازبکستان؛ موفق در ارایه خدمات تحصیلات مداوم

از اولین روزهای استقلال جمهوری ازبکستان، تربیه کدرهای فنی و مجرب از برنامه‌های مهم این حکومت پنداشته شده و در اولویت “سیاست” کاری‌اش قرار دارد. قوانین در مورد “آموزش و پرورش” و “برنامه ملی برای آماده‌سازی کدرها” که اهمیت خاصی برای آینده درخشان ازبکستان دارد به تصویب رسید.
در نتیجه اجراآت موفقیت‌آمیز برنامه‌های آموزش ملی در ازبکستان، یک سیستم ۱۲ ساله (۳+۹) اجباری مداوم و رایگان راه‌اندازی گردید. نظر به این سیستم درسی، متعلمین برای ۹ سال دوره ابتدایی و متوسط متعاقبن ۳ سال در لیسه و یا آموزشگاه‌های حرفه‌یی درس می‌خوانند.
در چارچوب برنامه‌های ملی برای توسعه سیستم آموزشی و پرورشی ازبکستان، در جریان سال‌های ۲۰۰۴ الی ۲۰۰۹ به تعداد ۸۵۰۱ مکتب و در جریان سال‌های ۲۰۱۰ الی ۲۰۱۶ به تعداد ۲۲۲۶ باب مکتب اعمار و بازسازی گردید.
در سال‌های استقلال این کشور، حکومت ازبکستان برای کارگردانی، تجهیز موسسات آموزشی و آزمایشگاه‌ها با امکانات مدرن و کمپیوتری ۱٫۰۹ تریلیون “ثم” ازبکستانی تخصیص داده است.
به منظور کاربرد گسترده از فن‌آوری‌های پیشرفته آموزشی و اطلاعات در نظام آموزش عمومی این کشور، برای آمادگی معلمان مجرب تدابیر لازم صورت گرفته است. به‌طور مثال: کتاب‌خانه‌های درسی الکترونیکی، تصاویر ویدیویی، انیمیشن‌های تعاملی و آزمایشگاه‌های مجازی ایجاد گردیده است.
در نتیجه این همه تلاش‌های گسترده، سویه آموزش و پرورش در ازبکستان از کیفیت بالایی برخوردار می‌گردد. در مدت سال‌های استقلال این کشور، شاگردان مکاتب آن با اشتراک در مسابقات بین‌المللی علمی توانستند ۲۵۳ مدال کسب نمایند. از آن جمله ۲۰ مدال طلا، ۵۸ مدال نقره، و ۱۴۵ مدال برونز به دست آورده‌اند.
در چارچوب برنامه ملی که به فرمان رییس‌جمهور ازبکستان؛ اسلام کریموف طرح‌ریزی گردیده بود در جریان سال‌های ۲۰۰۹ الی ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶ الی ۲۰۲۰ مبلغ ۱۳۷ میلیارد “ثم” ازبکستانی به خاطر اعمار و بازسازی ۳۰۱ مکتب موسیقی برای اطفال، سه اکادمی موسیقی مجهز با تمام اسباب و لوازم لازمی ساخته شد.
با توجه جدی حکومت ازبکستان و ایجاد شرایط مدرن در ساحه آموزش موسیقی، دانش‌آموزان این کشور موفقیت‌های بزرگی را در مسابقات بین‌المللی به‌دست آوردند. به گونه مثال: در مسابقات معتبر فرانسه، ایتالیا، آلمان، بریتانیا، رومانیا، هالند، پولند، روسیه و جمهوری آذربایجان، جوانان با استعداد ازبکستان توانستند ۴۴ جایزه بزرگ را کمایی نمایند و حایز ۲۵۵ مقام اول، ۱۵۹ مقام دوم و ۱۷۰ مقام سوم گردند.
در ازبکستان به‌خاطر جذب بیشتر جوانان در مسابقات و حرکات فزیکی، سیستم رقابتی ورزشی به سه مرحله تقسیم‌ شده است. چنانچه متعلمین مکاتب در رقابت‌های ورزشی تحت نام “نهال‌های امید”، شاگردان لیسه‌ها به‌نام “اولاد برکمال” و محصلان دانشگاه‌ها به عنوان “یونیورسیاد” شرکت می‌نمایند.
در ۴۸۷ مسابقات بین‌المللی ۵۳۶۹ متعلمین ازبکستانی (از آن جمله ۱۹۵۵ دختر) ۱۸۸۶ مدال به‌دست آوردند که شامل ۷۱۶ مدال طلا، ۵۳۴ مدال نقره و ۶۳۶ مدال برونز می‌باشد.
در سال ۲۰۱۲ رییس‌جمهور این کشور فرمانی را “در مورد اقدامات برای بهبود بیشتر سیستم آموزشی زبان خارجی” امضا نمود که مطابق به آن تدریس لسان‌های خارجی از سال ۲۰۱۳ – ۲۰۱۴ درسی در مکاتب ابتدایی و متوسط این کشور از صنف اول آغاز گردیده است.
به اساس استندرد آموزشی و برنامه‌های تحصیلی، دولت ازبکستان موادهای درسی برای صنوف اول الی چهارم چاپ نموده و به بهره‌برداری سپرده است. همچنان برای معلمین صنوف ۵ الی ۹ مطابق به استندرد جدید تدریسی رهنمودهای مختلف زبان‌های خارجی به چاپ رسیده است. به‌خاطر تدریس لسان‌های خارجی صنوف مجهز با تمام امکانات درسی از قبیل دی‌وی‌دی پلیر، وسایل کمک آموزشی و بصری، کتاب‌های ادبی و فرهنگ‌های مختلف به بهره‌برداری سپرده شده است.
ناگفته نباید گذاشت، در جریان سال‌های استقلال ازبکستان، جوایز دولتی برای ۴۰۲۶ معلمان و مربیانی که در توسعه نظام آموزش و پرورش این کشور سهم بارز داشتند اهدا گردیده‌اند. از آن جمله شش معلم به درجه عالی یعنی عنوان “ازبکستان قهرمانی”، ۱۲۴ نفر با مدال “ایل یورت حرمتی”، ۳۳ نفر “فداکارانه خذمتلری اوچون”، ۳۰۰ نفر با مدال “مهنت شهرتی”، ۵۰۸ نفر دیگر آن با مدال “ساغلام اولاد اوچون” درجه اول و دوم، ۳۹۲ نفر با مدال ” دوستلیک ” تقدیر گردیدند.
منبع: شبکه معلوماتی جهان

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا