کاخ سفید مذاکرات صلح بهرهبری افغانستان با شبکۀ حقانی را پشتیبانی میکند
منبع: واشنگتن تایمز
ترجمه: راه مدنیت
مقامهای امنیتی کاخ سفید از پیگیری گفتگوهای صلح بهرهبری افغانها در کنار طالبان با شبکه بدنام حقانی نیز برای ختم جنگ هفدهساله در افغانستان حمایت میکنند.
کابل قصد دارد که برخی عناصر سازگار طالبان مستقر در پاکستان را به روند صلح بیارود. عناصری که پیوسته مسوولیت حملات مرگبار بر نیروهای ناتو، امریکایی و افغان را از سال 2001 به این طرف پذیرفتهاند.
مقامها گفتهاند که از استراتیژی واشنگتن برای فشار بر اسلامآباد مبنی بر نابودی گروه حقانی عقب نخواهند نشست.
آنان میگویند: «همکاران افغان ما بر این باورند روند صلح زمانی میتواند کارآمد باشد که چند دهه جنگ پایان یابد و تمام عناصر طالبان بهشمول گروه حقانی نیز در آن شامل باشند.»
یک مقام شورای عالی صلح به واشنگتنتایمز گفت که جنگ افغانستان باید در میان خود افغانها حلوفصل گردد.
پس از اعلام حمایت امریکا از طرح صلح آقای غنی، مقامهای امنیتی افغانستان اعلام کردند که کابل با شبکه حقانی باب مذاکره را باز خواهد کرد.
محمدحنیف اتمر؛ مشاور امنیت ملی افغانستان روز پنجشنبه در سفارت افغانستان مقیم واشنگتن به تایمز گفت:« ما درِ صلح را به روی هر کسی باز میکنیم که صلحپذیر باشد، بهشمول عناصری از شبکه حقانی.»
آقای اتمر پیش از ملاقات با مقامهای پنتاگن گفت: «با کسانی که صلحپذیر نیستند، هیچ صحبتی نخواهیم داشت.»
پیش از این محمداشرف غنی گفته بود که سوای باز گذاشتن در مذاکرات به روی طالبان و شبکه حقانی، کابل اکنون آماده است که جهت دادن فرصتی سیاسی برای طالبان در حکومت فکر کند، حتا برای باز کردن یک دفتر سیاسی در کابل، به هدف از سرگیری مذاکرات صلح با رهبران آنان.
با آمدن جان بولتن بهعنوان مشاور امنیت ملی امریکا، هنوز جو چندان واضح بهنظر نمیرسد، ولی مقامهای امنیتی امریکا نقشه راه صلح حکومت افغانستان را که شبکه حقانی نیز شامل آن میشود حمایت خواهند کرد.
جان بولتن؛ سفیر سابق ایالات متحده امریکا در بریتانیا، هفته پیش بهجای جنرال مک مستر بهعنوان مشاور امنیت ملی امریکا تعیین شد.
افزایش فشارها بر اسلامآباد، یک راهکار کلیدی کاخ سفید در راهبرد جدید آسیای جنوبی بود که توسط رییسجمهور ترمپ در اگست سال گذشته به اجرا گذاشته شد.
آقای ترمپ در آن زمان بحران معامله پاکستان با گروههای افراطی پاکستانی بهشمول شبکه حقانی، طالبان پاکستانی و لشکر طیبه را بازبینی کرد؛ جنبشهای افراطی که مسوولیت حمله مرگبار ممبای در سال 2008 میلادی را به عهده گرفته بودند.
هفتهها پس از آن حکومتها، میلیونها دالر کمک خارجی به پاکستان را به تعلیق آوردند و کمکهای نظامی به این کشور را توقف داده، خواهان مبارزه اسلامآباد با گروههای تروریستی شدند.
مقامهای ناتو میگویند با این وجود باز هم پاکستان به تلاشهایش برای از میان برداشتن این خواست واشنگتن ادامه میدهد. اما پس از سپری شدن هفتماه از اعلام راهبرد جدید ایالات متحده امریکا در مورد جنوب آسیا، هنوز هیچ گونه اقدام قاطع و جدی که قابل قبول باشد از سوی پاکستان دیده نشده است.
مقامها در افغانستان میگویند: «واشنگتن پس از اعلام راهبرد جدید امریکا برای جنوب آسیا نیروهای ما را بیشتر تقویت کرده و صلاحیت حملات تهاجمی بر طالبان در میدانهای جنگ را بالا برده است.»
ما اعتقاد نداریم که جنگ در افغانستان تنها راه نظامی داشته باشد، اما ما اعتقاد داریم که فشارهای نظامی، طالبان و شبکه حقانی را متقاعد به پذیرفتن روند صلح نماید و از تبدیل شدن پناهگاه امن افغانستان برای تروریزم جلوگیری کند.
در این مرحله پاکستان تلاشهای کابل برای مذاکرات صلح با طالبان را تقدیر کرد. ناصر خان بنجوا؛ مشاور امنیت ملی پاکستان میگوید که وقت آن رسیده ایالات متحده امریکا هوای پیروزی از طریق نظامی در افغانستان را به دنبال کردن روند صلح مبدل کند.
آقای جنجوا در نشستی خبری در اسلامآباد گفته بود که بگذارید ما بهجای بردن میدان جنگ، بهفکر رنج و درد مردم افغانستان باشیم.