پارلمان آینده و انتظارها از مردم
سرانجام پس چندین سال سردرگمی و پریشانحالی کمیسیون انتخابات، مشخص شد که انتخابات پارلمانی در این کشور برگزار خواهد شد و یکی از نمادهای مهم و پایههای اساسی دولت که داشتن پارلمان قانونی است مستحکم میشود، اما پارلمان موجود که نزدیک بهچهار سال عمرش را در فراقانونی نفس میکشد، متاسفانه در مضان اتهام و خلافورزیهای فراوان است که تاثیرها و عوارض منفی آن در عرصههای مختلف تقنینی و مدیریتی کشور قابل دید است.
بررسی کارنامه و فعالیتهای پارلمان موجود بحث درازدامن و حوصلهگیر است که پرداختن بهتمام اتفاقها و رفتار چندینساله اعضای این پارلمان متاسفانه در فضای این جستار نمیگنجد اما آنچه تمام مردم افغانستان با اتفاق آرا با آن موافق میباشد این است که بسیاری از کارکردهای چندینساله این پارلمان و همچنان رفتار کثیری از اعضا، عبرت تلخ برای تاریخ، پارلمان آینده و نمایندگان آینده پارلمان افغانستان خواهد بود.
بسیاری از وکیلان پارلمان، صاحب ثروت و سرمایه شدهاند، صاحب بلندمنزلها، قطاری از موترهای ضد گلوله و محافظان که رفت و برگشتش از پارلمان جادههای شهر را بهروی ترافیک مسدود میکند و گرد ناشی از کاروان همراهش چشمان صدها عابر شهر را کور میکند، اما همین نمایندگان وقتی در چوکیهای مجلس لم میدهند از قانونگذاری، نظارت بر اعمال دولت و آرزوهای مردم افغانستان میگویند.
هرگاه بهاین رفتار پارادوکسیکال دقت شود، شاید طنز تلختر از این، نوشته نشده باشد که سلبکنندگان آرامش و تاجران منافع مردم از پریشانی مردم و تنفیذ قانون سخن میگویند.
از همینرو انتظار میرود که ملت شریف ما با تکانهیی که از برایند فعالیتها و رفتار پارلمان موجود در ذهن و ضمیرشان پدید آمده است، اینبار اسیر و اغوای حرارت مصرف گزاف نمایندگان بیاندیشه و بیتعهد نشوند و بهکسانی رای بدهند که از یکسو دارای صلاحیت فکری و اخلاقی نمایندگی از مردم باشد و از طرفی با ورود بهپارلمان بهاقدامهای مبادرت ورزند که حد اقل با اصول وظایف، منافع ملی مردم و نیازهای معاصر افغانستان همخوانی داشته باشد.
تردیدی نیست که مبارزات سختی برای احراز کرسیهای پارلمان در راه خواهد بود و در میان فرزندان رهبران سیاسی، نمایندگان موجود، تاجران سیاستزده و تعدادی هم از اهل دانش و اندیشه بهنمایندگی از نسل جوان کشور وارد این رقابت خواهند شد.
این رقابت هزینههای فرایند مبارزات انتخاباتی را سخت بلند خواهد برد و در این میان فرزندان و متعلقان خانوادههای رهبران سیاسی و تاجران پرکیسه، لکها دالر را هزینه خواهند کرد تا بخت خویش را رام کرده و برای چندسالی در کرسی پارلمان بنشینند. البته بازیها و شگردهای دیگری نیز قابل دسترس خواهد شد که با استفاده از آن راه ورد بهپارلمان هموار شود.
در این میان آنچه تعیینکننده خواهد بود فهم خرد جمعی مردم افغانستان است که با دقت در کارنامه پارلمان موجود، بهجلوههای هوسخیز پیشکش دالر چشم بربسته و با مراجعه بهخرد و وجدان انسانی بهصندوق کسانی آرای خود را بریزند که سواد لازم و تعهد سترده برای نمایندگی از مردم و مدیریت قانونگذاری را در پارلمان دارند.
اینها شاید آدمهای گمنام باشند اما آنچه میتواند پارلمان فردای افغانستان را بهیک کانون با عظمت و مقدس قانونگذاری و نظارت بر اجراآت دولت تبدیل کند، ورود نمایندگانی میباشد که نخست از دانش لازم و سپس از تعهد و تقید اخلاقی بهفضیلتهای انسانی برخوردار بوده و دارای فهم بلند از منافع ملی افغانستان باشند.
انتظار میرود که مردم افغانستان از فراز و فرود پارلمان موجود فراوان آموخته باشند و باتوجه بهاین آموزهها شرایط ورود را در پارلمان برای کسانی هموار نکنند که از جان و مال مردم صاحب ثروت شدهاند. از همینرو انتخابات پارلمانی پیشرو همانگونه که یک رخداد مهم سیاسی است، یک آزمون مهم عقلانیت سیاسی و خرد جمعی مردم افغانستان نیز محسوب میشود.
روزنامه راه مدنیت/سرمقاله