رییسجمهور: 40 سال گذشته را کی پاسخ میدهد؟
محمداشرف غنی؛ رییسجُمهور کشور روز یکشنبه (24 سرطان) در نشستی خبری گفت که احزاب سیاسی کارکرد مشخصی برای رشد افغانستان از سالیان گذشته، بهویژه در 40 سال اخیر نداشتهاند… 40 سال گذشته را کی پاسخ میدهد.
آقای غنی افزود که احزاب سیاسی فعلی نمایندههای اصلی شهروندان افغانستان نیستند و بههیچ عنوان نمیتوانند بهخاطر منافع شخصی خود، احساسات ملت را علیه حکومت با برپایی هر اجماع برانگیزانند.
شماری از احزاب سیاسی از جمله حزب اسلامی، حزب جمعیت اسلامی، حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، حزب جنبش اسلامی افغانستان، حزب محاذ ملی افغانستان، جبهه ملی نوین افغانستان و شورای حراست و ثبات، روند ثبت نام رأیدهندگان را باطل اعلان کردند و خواهان ایجاد ایتلاف بزرگ مردمی به رهبری احزاب و برقی ساختن روند انتخابات شدند.
رییسجمهور ابراز داشت که نظر به قانون اساسی افغانستان در حال حاضر هیچ نوع جرگه برگزار نخواهد شد: «هر فردی که میخواهد برنده میدان شود بیاید و در انتخابات حمایت مردمی و قدرت خود را نشان دهند.»
وی خاطرنشان نمود که میلیاردها دالر را احزاب سیاسی در چهل سال اخیر بهدست آوردند، اما طرحی برای بحران افغانستان ندارند و هیچ کارکرد مثبتی برای رشد افغانستان همچنان نداشتهاند.
نصیر احمد اخترزوی، عضو رهبری جبهه ملی نوین افغانستان در گفتگو با راه مدنیت میگوید که رییسجُمهور بهخاطر گفتههایش از همه احزاب معذرت بخواهد؛ چون کارکرد هر حزب فرق میکند و نباید همه احزاب به یک نگاه دیده شود.
به گفته وی:«اشرفغنی را کسی جز احزاب، رییسجُمهور نساخت، اگر همین احزاب نمیبود، چگونه خواب رییسجمهور شدن را میدید.»
آقای اخترزوی میگوید:«در جریان انتخابات و جمعآوری رأی احزاب یکی از جریانهای مهم و خوب برای رییسجُمهور بود، اما زمانی که به کرسی رسیدند، حالی همه احزاب ناکارا شدند.»
رییسجُمهور در سخنانش همچنان گفت که یگانه راه رسیدن او به کرسی ریاستجُمهوری علم و دانش خودش، آرا و اعتماد مردمی نسبت به او بوده است.
آقای عزیزی، استاد دانشگاه و آگاه مسایل سیاسی میگوید: سخنان رییسجمهور بهخاطر وارد شدن اتهام علیه او بهدلیل مهندسی ساختن انتخابات قابل تمجید است.
به گفته عزیزی، احزاب قبل از به وجود آمدن حکومت دموکراتیک هم نتوانستند دولت افغانستان را رشد دهند، برعکس باعث ایجاد بحرانهای گوناگون در کشور شدند.
او افزود که نمایندههای این احزاب در 17سال اخیر با به تن کردن دریشی و نکتایی و تمثیل دموکرات شدن، ثروت و قدرت شخصی خود را افزایش دادند و منافع ملت را زیر سوال بردند.
به باور وی، در پیوند به برگزاری انتخابات شفاف، آزاد و عادلانه، اگر حکومت نتواند کاری بتواند، نقش این احزاب برازنده خواهد بود و به آنان اجازه فعالیت بیشتر داده میشود.
از دید آقای عزیزی، اگر احزاب در افغانستان به شکل میراثی، سلطنتی، چهرههای کهنه و تکراری و ترجیح دادن منافع شخصی نسبت به منافع ملی باشد، اصلن نمیتوانند تاثیر مثبت بر وضعیت فعلی داشته باشد.
به نظر این آگاه امور سیاسی، حرفهای رییسجمهور بهخاطر فشار بر احزاب ناکاره سیاسی در افغانستان قابل تمجید است.
تمنا بهار/ راه مدنیت