سمینار علمی سیاسی علامه بلخی برگزار میشود
قرار است روز یکشنبه دوم اسد سمینار علمی سیاسی بلخی در هوتل انترکانتینتال کابل، به اهتمام معاونت دوم ریاست جمهوری، بنیاد اندیشه و بنیاد عالی علمی شهید بلخی برگزار گردد.
در این سیمینار علمی سیاسی، تمام جنبههای شخصیتی علامه بلخی مورد کنکاش قرار گرفته و یک بررسی همهجانبه از مبارزات، فعالیتهای سیاسی، تلاشهای علمی و فرهنگی وی به نمایش خواهد رفت.
در این سمینار به کمک بنیاد اندیشه و بنیاد علمی عالی شهید بلخی، تمام آثار به شمول کتابها، اشعار، مقالات، بیانیهها، سخنرانیها، عکسها، سفرها، سفرنامهها، برنامههای سیاسی، فعالیتهای سیاسی شهید بلخی جمعآوری شده مورد بازبینی و تحقیق قرار گرفته است.
علاوه بر آن تلاش شده که کتابها، جمعآروی اشعار و تحقیقات که در مورد بلخی تاکنون از سوی سایر نهادها و افراد انجام شدهاند نیز حتاالمقدور مورد ارزیابی قرار گرفتهاند.
به گفته حسین حیدربیگی؛ مسوول بنیاد انیشه، در این سمینار یک مجموعه اشعار شهید بلخی و مجموع سخنرانیهای شهید بلخی که تاکنون یا در مطبوعات منتشر نشده یا هم کمتر به نشر رسیدهاند، نیز به زیور چاپ آراسته شدهاند.
دومین شماره ویژهنامه تحقیق علمی «عدالت و امید» به شهید بلخی اختصاص داده شده که اولین شمارهاش به شهید مزاری اختصاص داده شده بود.
به گفته عزیز مبشر؛ آمر مطبوعات معاونت دوم، سمینار علمی سیاسی شهید بلخی، یک رویداد تاریخی و یک اقدام فرهنگی سیاسی منحصر به نوع خودش است. به قول وی در این سمینار از یک مجموعه از پژوهشگران زبده فرهنگی کشور استمداد جسته شده و در واقع کار عالییی نیز صورت گرفته است.
سید اسماعیل بلخی؛ شاعر، فعال سیاسی و از روحانیون معاصر افغانستان است. وی اندیشمند و از مبارزان نوگرا و بیدارگر محسوب میشود.
سید اسماعیل بلخی در قریه بلخاب واقع ولسوالی بلخاب، ولایت سرپل، افغانستان در یک خانواده روحانی زاده شد. برخی ولادت وی را در سال سال ۱۲۹۵خورشیدی، و برخی ۱۲۹۹خورشیدی گفتهاند.
وی در راستای وحدت ملی و اتحاد مذاهب شیعهوسنی تلاش زیادی به خرج داد؛ تا حدی همه بزرگان شیعه و سنی او را یک مبارز ملی غیر مذهبی میدانستند.
بلخی به دلیل عصیانهای سیاسی دوبار به زندان رفت، بار اول در سال 1327 سه شب در زندان ماند و بار دوم چهارده سال و هفت ماه زندانی شد، تا اینکه درسال 1343 در زمان صدارت محمدیوسف خان از زندان رها شد.
او پس از افتتاح یک حسینیه در بهسود ولایت میدان وردک، در24 سرطان 1347 در کابل بیمار شد در شفاخانه علیآباد به شکل مرموزی جان داد. اتفاق آرا بر این است که بلخی کشته (مسموم) شد.
قرار است در این سمینار سرور دانش؛ معاون دوم ریاست جمهوری، دکتور امین احمدی؛ پژوهشگر و رییس دانشگاه ابن سینا و شماری از بزرگان و محققان سخنرانی نمایند. همچنان در این سمینار رییسجمهور غنی نیز پیامی خواهد داشت.
هزینه این سمینار را معاونت دوم ریاست جمهوری بهعهده گرفته است.
سید امین بهراد/ راه مدنیت