مقاله

زن کارفهم؛ مشارکت کیفی

به‌دنبال تقرر یک خانم جوان در معینیت پالیسی وزارت داخله موجی از اعتراضات در فضای مجازی علیه حکومت راه افتاد. عمده‌ترین انتقاد این بود که چرا رییس‌جمهور زن به این جوانی را برای معاونت وزارت مهم چون امور داخله گماشته است.

شاید از یک طرف انتقاد کاربران فضای مجازی درست باشد، چون اطلاعی درستی از توانمندی‌های خاص این خانم جوان نداشتند و در شرایط عادی هرکسی نمی‌تواند قبول کند که در یک پست خیلی مهم یک وزارت مهم یک خانم کم‌سن و بی‌تجربه گماشته شود، اما واقعیت این است که این خانم جوان و سایر همقطاران او که اخیرا در نهادهای مختلف کشور مقرر شده‌اند از توانمندی‌های مدیریتی، تحصیلی و تخصصی برخوردارند.

بنا به آمار غیر موثق، بیش از ۵۲درصد جمعیت کشور را زنان تشکیل می‌دهند.

هیچ تحول جدی اقتصادی و اجتماعی رونما نخواهد شد مگر اینکه زنان جامعه ما با جمیعت بزرگی که دارند، نقش عملی و جدی در حوزه‌های مختلف حیات جمعی به‌دوش گیرند و نقش اصلی‌شان را ایفا نمایند.

در هجده سال اخیر، مشارکت زنان به سطح وسیعی در کشور تمثیل شده است. اکنون درصدی بلند دانشجویان کشور را زنان تشکیل می‌دهند و به همین قسم در معارف نیز حضور دختران در کنار پسران پررنگ است و وضعیت در معارف گراف صعودی را نشان می‌دهد.

در حوزه‌های اقتصادی، نظامی و سیاسی نیز شرایط همه‌ساله رو به بهبود است و اکنون شمار زیادی از خانم‌های جوان در صفوف نیروهای امنیتی کشور از میهن‌شان دفاع می‌کنند؛ اما قابل تامل این است که در مدت گذشته صرف تلاش شده حضور زنان نمادین و ابزارگونه باشد تا به‌لحاظ کیفی روی نقش مشارکت زنان توجه گردد.

در بیش از سیزده سال زعامت آقای کرزی، حضور زنان خلاصه شده بود به حضور چند خانم بزرگ‌سال و سیاست‌مدار وابسته به افراد و گروه‌های سیاسی در چند پست مشخص، اما در آن طرف قضیه وضعیت برای زنان جوان که آرزوی کار و خدمت به وطن را داشتند به حدی ناگوار بود که برای بسیاری از زنان غیر قابل تحمل شده بود.

دوسیه‌های سوءاستفاده‌های جنسی که یکی پی دیگری از اداره‌های مختلف این روزها سر برمی‌آورند، در واقع نتایج سیاست سیزده ساله کرزی و تیم وی است.

ما نمی‌توانیم حضور زنان در پارلمان، شورای ولایتی و نهادهای دیگر را انکار کنیم، ولی این حضور نه تنها معنادار نبود که حتا خلاف نقش کیفی و گسترده زنان در بدنه اقتصاد و سیاست کشور نیز محاسبه شده می‌تواند.

چهره‌های جدید و متخصص در میان نسل جدید و تحصیل‌کرده زنان نشان می‌دهند که زنان کشور پا به پای مردان این مرزوبوم توان کار را دارند و در شرایط نوین کشور می‌توانند نقش بزرگی را به عهده بگیرند. روی این مبنا صرف استخدام زنان در اداره‌های دولتی و غیر دولتی، فرصت دادن برای برخی از خانم‌های جوان در رقابت‌های انتخاباتی کافی نیست.

علاوه بر فرصت‌سازی‌ها در حوزه‌های عمومی و اجتماعی برای زنان، باید روی تغییرات کیفی و معنادار ساختن حضور زنان در حکومت‌داری و نظام‌سازی نیز توجه جدی گردد.

توجه حکومت وحدت ملی به زنان و مقرر کردن شماری از خانم‌های متخصص، جوان و تحصیل‌کرده، بیان‌گر این است که وضعیت هم به لحاظ شکلی و هم به لحاظ کیفی رو به بهبود است؛ ولی این روند باید از طرف مردم حمایت گردد و حالا که فیسبوک برای مردم ما به پنجره‌یی از فحش و ناسزاگویی مبدل شده، دست‌کم به کنه قضایا پی برده، فهمیده قضاوت کنند.

روزنامه راه مدنیت/ سرمقاله

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا