مقاله

تنِ برگزیده

من شاهد زنانی هستم که به‌مکتب می‌آیند و در تلاش یافتن دختر مناسب برای پسرشان و یا پسران اقوام‌شان هستند. زمانی‌که در باره معیارهای دختر مناسب نظر آن‌ها را می‌پرسیم؛ با وجود پاسخ‌های متناقض و متفاوت، آنچه معیار اصلی آن‌ها برای انتخاب یک دختر می‌باشد؛ زیبایی تن دختران است.

      در یک نسل گذشته معیار دختر مناسب صداقت، وفاداری، درک و فهم و داشتن خانواده خوب بود؛ اما گویا در حال حاضر این معیار از روان به تن تغییر کرده و بیشتر تن زیبا مورد پسند واقع می‌شود و موارد دیگر در پشت تن زیبا به انزوا کشیده شده است.

      آری، زیبایی تن که طبق ایده‌آل‎‌های جامعه سرمایه‌دار غربی است حالا به‌بهانه‌های گوناگون از طریق رسانه‌های مختلف جمعی در جامعه ما نیز شیوع پیدا کرده است. رسانه‌ها سعی دارند که زنان جامعه را طبق قالب‌های تعیین‌شده برش بزنند و همچنین اذهان مردان این جامعه  را نیز طوری شکل بدهند که مردان با چنین ایده‌آل‌ها، خود را مدرن و پیشرفته بدانند و انتخاب همسر طبق معیارهای قبلی را (صداقت، وفاداری، درک و فهم و داشتن خانواده خوب) برای خود یک اُفت بدانند. بنابراین دختران نیز سعی در تطبیق خود با ایده‌آل‌های می‌کنند که مورد پسند مرد و خانواده‌ است.

      چه بسیار دخترانی هستند که در میدان ایده‌آل‌های تن بارها و بارها طعم شکست را چشیده‌اند و با انبوهی از احساس حقارت، درمانده، در انزوای خویش غرق شدند و نه خویشتن خویش را دیدند و نه هم دیگری او را. اکثر این دختران  با سرگردانی و بدون هدف مراحل تحصیلی خود را می‌گذرانند و گاهی از تحصیل دست‌کشیده و خود را محکوم به محبوس‌ماندن در چهارچوب خانه و خانواده می‌کنند. در مقابل، دختران پیروز در میدان ایده‌آل‌های زیبایی تن با افتخار و غرور سبک‌بالانه در آسمان توجه و غرور پرواز می‌کنند تا جایی می‌روند که دیگر نقطۀ اوج موفقیت خود را نه تنها در ادامۀ تحصیل و ازدواج، بل در بسیاری از زمینه‌های اجتماعی جستجو می‌کنند.

      دختران حاضر در میدان زیبایی تن فرصت حضور بیشتر را نسبت به‌دختران خارج از میدان در جامعه می‌یابند. هر کجا که بحث انتخاب باشد، برد یا پذیرش با آن‌هاست، نه علم و دانش برتری می‌آفریند و نه توانایی و مهارت معیار گزینش می شود، بل هر آنچه به‌زیبایی تن مربوط است می‌شود انتخاب اول. حتا در دفترها و مراکز اجتماعی و نهادهای که خود را مسوول ارایه خدمات به زنان معرفی می‌کنند، در ملاک‌های گزینش، گرفتار زیبایی تن می‌شوند. دیده می‌شود زمینه‌های کاری بیشتر نیز برای این دسته از دختران فراهم است تا بتوانند زیبایی تن خود را بیشتر برجسته کنند و با همین عمل به‌شخصیت اجتماعی خاص برسند. این گروه از دختران خیلی زود به‌شهرت و از این طریق به‌موقعیت اقتصادی بالاتر دست می‌یابند. به‌عنوان مثال «شو فیشن» (مدل). همچنین بارها دیده شده که این افراد در مشارکت‌ها و رقابت‌های اجتماعی و سیاسی نیز از آرای بالاتر برخوردارند؛ زیرا مردان جامعه با توجه به زیبایی تن، به این افراد رای می دهند و به مدرک تحصیلی و میزان فهم و درک و توانایی فردی‌اش توجهی ندارند.

      در جامعه که این چنین تحت تاثیر ایده‌آل‌های زیبایی تن است، ازدواج برای هر دختر به‌معنای یک قدم پیروزمندانه است و دختری که ازدواج ‌کند خود را برتر از سایر دختران می‌انگارد؛ چراکه توانسته است در میدان رقابت تن، به مقام پیروزی دست یابد و سمبل موفقیت را نیز ازآن خود کند. از طرفی دختران به‌اصطلاح شکست خورده از میدان تن، اگر هم تلاش کنند و از طریق پیمودن راه‌های مختلف از جمله ادامۀ تحصیل، جایگاه خود را در جامعه به‌دست آورند باز هم از دیدگاه مردان و زنان جامعه دارای یک نقص بزرگ (نازیبایی تن) هستند. در این مرحله، ازدواج یک آرمان شمرده می‌شود که برای دختران خارج از میدان دست‌نیافتنی است و در این زمان احساس ناامیدی در پیکر این دختران رخنه می‌کند و هر دختر فکر می‌کند تنها برگزیدگان، آنانی‌اند که دارای زیبایی تن هستند. این احساس، باور انسان‌بودن را از دختران می‌گیرد و بت‌وارگی را در میان‌شان تشدید می‌‌کند.

نویسنده: نسرین راد

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا