تحلیل

عربستان پیشگام مبارزه با تروریزم

کشاندن دوباره نیروهای امریکایی به میدان‌های مبارزه با دهشت‌افگنان را می‌توان از دیپلماسی فعال و موفقیت‌آمیز دولت محمداشرف ‌‌غنی در این دو سال خواند که این روند به‌خوبی و با موفقیت به‌پیش می‌رود. حضور فعال نیروهای امریکایی در مبارزه با نیروهای تروریست، فشار بسیاری را بر این نیروها وارد کرده تا جایی‌که خلاف پندار هفده‌ساله طالبان (نپذیرفتن صلح) آن‌ها را وادار به گفتگو کرد.

روی دیگر دیپلوماسی رییس‌جمهور، فشارهای مشترک افغانستان و امریکا بر پاکستان است. رفت‌وآمد هیأت‌های نظامی و سیاسی دو کشور در ماه‌های اخیر باعث توافق نظر درباره مبارزه مشترک با دهشت‌افگنان شده است.

عربستان نیز کشوری است که در بحران چهل ساله افغانستان نقش فعال و تاثیرگذاری داشته است و از اینکه دولت تلاش می‌کند تا این کشور را هم با سیاست خویش همراه کند، بخش دیگری از سیاست خارجی حکومت است که می‌توان دستاورد بزرگی برای مردم افغانستان باشد.

نقش دولت عربستان در بحران چهل ساله افغانستان و حمایت از گروه‌های دهشت‌افگن بر هیچ‌کس پوشیده نیست اما حمایت کنونی این دولت از سیاست‌های حکومت ما در شرایط کنونی حکایت از یک سیاست خارجی منطقی افغانستان می‌کند.

محمدحنیف اتمر، مشاور شورای امنیت ملی کشور، بنابر دعوت محمدبن سلمان آل سعود، ولیعهد عربستان سعودی، به عربستان چند روز پیش سفری داشت. در این سفر گفتگوهایی درباره توافق مبارزه با تروریستان و کمک‌های عربستان به دولت افغانستان صورت گرفت. بدون شک نتیجه این سفر می‌تواند ارمغان صلح برای مردم ما باشد.

در این دیدار ویژه هر دو طرف درباره روند صلح در افغانستان بحث کرده‌اند. محمد بن سلمان، از پروسه صلح در افغانستان حمایت کرده و افزوده که «صلح راه رسیدن به‌هدف است و همه جوانب ذی‌دخل باید از آن حمایت کنند.» ولیعهد عربستان سعودی افزوده که «کشورش آماده همکاری با دولت افغانستان در راستای مبارزه در برابر تروریزم است.»

در این سفر، هر دو طرف توافق کرده‌اند که به مبارزه‌شان در برابر تروریستان خارجي و آن‌عده هراس‌افگنانی ادامه می‌دهند که نمی‌خواهند به پروسه صلح بپیوندند.

در پیش‌گرفتن دیپلماسی‌ فعال همسوسازی کشورهای منطقه و فرا‌منطقه در مبارزه با گروه‌های تروریستی تا به‌حال موفق به‌نظر می‌رسد. در واقع ادامه این روند می‌تواند بسیاری از مشکلات امنیتی دولت و مردم افغانستان را حل کند.

به‌دست‌آوردن همراهی عربستان برای مبارزه با دهشت‌افگنان توانایی خوب حکومت را در سیاست‌های بین‌المللی نشان می‌دهد. این همسویی به‌سود هر دو کشور می‌تواند باشد؛ چراکه ایجاد امنیت در افغانستان تاثیر نهایت زیاد در برقراری نظم و امنیت منطقه‌یی دارد.

همچنین در این گفتگوها درباره چگونگی حمایت از ایتلاف نظامی کشورهای اسلامی نیز بحث شده است.

به گفتۀ حنیف اتمر، «افغانستان تعهدش را در قسمت مبارزه در برابر تروریزم و نابود‌سازی بنیادگرایی به‌جا کرده و حمایت ایتلاف نظامی کشورهای اسلامی از افغانستان در این راستا، خیلی مهم است.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، هم با تاکید بر همکاری‌های همه‌جانبه، به‌ مشاور امنیت ملی افغانستان از همکاریی ایتلاف نظامی کشورهای اسلامی اطمینان داده است.

تلاش‌های اخیر افغانستان در راستای همسویی منطقه برای مبارزه با گروه‌های هراس‌افگن قابل قدر است. مردم باید این تلاش‌ها را به‌فال نیک بگیرند. به‌رغم بدبینی‌هایی که وجود دارد (گفته می‌شود بحران افغانستان در سال آینده تشدید می‌یابد) با توجه به‌تلاش‌های پربار اخیر، به احتمال زیاد سال خوبی پیش ‌رو خواهیم داشت.

در ادامه این نشست، درباره همکاری‌های دو جانبه اقتصادی نیز گفتگو شده و عربستان سعودی از توسعۀ همکاری‌های همه‌جانبه اقتصادی با افغانستان خبر داده است. طرف سعودی وعده سپرده که کشورش فرصت‌ کاری بیشتر را برای کارگران افغان و سهولت بیشتر را برای تاجران افغان فراهم می‌کند.

به عهده گرفتن نقش فعال امریکایی‌ها در مبارزه با تروریستان، تحت فشار آوردن پاکستان برای دست‌کشیدن از حمایت دهشت‌افگنان و همراهی دولت عربستان به‌عنوان یکی از کشورهای قدرتمند منطقه، از آن جهت مفید می‌تواند باشد که بر قدرت دولت افغانستان در برابر دهشت‌افگنان می‌افزاید.

فرضیه‌هایی که تا به‌حال درباره بحران افغانستان ارایه شده بود همه بدبینانه بوده‌اند. روندی که دولت در پیش گرفته، می‌تواند بر همه این فرضیه‌ها خط بطلان کشد.

عربستان در سال‌های متمادی، اتهام یکی از تمویل‌کنند‌گان بزرگ گروه‌های بحران‌ساز در افغانستان را با خود داشته است. رویکرد دولت جدید عربستان درباره افغانستان می‌تواند تاثیر به‌سزایی در تضعیف این گروه‌ها داشته باشد.

پروسه جنگ و صلح در افغانستان روند خوبی را پیدا کرده است. تلاش مقام‌های بلندپایه کشور در این راستا نتایج خوبی را در پی خواهد داشت. دیپلماسی فعال دولت در همراه‌سازی پاکستان و عربستان کاری بزرگی می‌تواند باشد که در دوره‌های قبل وجود نداشت.

محمدعلی عباسی افغان

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا