اترا یک اداره عریض و طویل است که ظاهرا در چوکات وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی فعالیت میکند، اما در واقع یک اداره مستقل و با صلاحیت است که رییس آن از طرف رییسجمهور برگزیده میشود.
این اداره مسوولیت نظارت از کار و فعالیتهای تمامی شبکههای مخابراتی در افغانستان را بر عهده دارد که خدمات تلیفونی و انترنتی عرضه میکنند. اما از بد روزگار و کمشانسی مردم این اداره نیز مانند خیلی ادارات دیگر به جای عرضه خدمات حداقل معیاری، پایگاه و اقامتگاه دایمی چند نفر پیداگر تبدیل شده که اولویتهای کاری آنها را قبل از همه چیز، پرکردن جیبهای بزرگشان تشکیل میدهد که هر روز بزرگتر دوخته میشود.
این واقعیت تلخ بر تمام صاحبان تلیفون و کاربران انترنت عریان شده است که خدمات انترنتی و تلیفونی در مقایسه با کشورهای همسایه، در نازلترین سطح قرار دارد و بهایی را که مصرفکنندگان انترنت و استفادهکنندگان تلیفون پرداخت میکنند، در بالاترین سطح قرار دارد.
این در حالی است که عرضه این خدمات رایگان نیست و مشتریان تلیفون و کاربران انترنت مالیات سنگین میپردازند و در برابر پرداخت این مالیات کمترین خدمات را دریافت نمیکنند. اغلب اعتبارکارتهای تلیفون مشتریان توسط شرکتهای مخابراتی دزدی میشود، انترنت ضعیت و کمکیفیت به نام «تریجی» و «فورجی» به مشتریان فروخته میشود اما متاسفانه هیچ معیار و میکانیزمی از طرف اداره اترا وضع نگردیده که بر کمیت و کیفیت عرضه خدمات شرکتهای مخابراتی و انترنتی اعمال نظارت کند.
ناظران اوضاع مخابراتی و صاحبنظران خدمات مخابراتی بر این نظرند که شرکتهای مخابراتی و عرضهکنندگان خدمات انترنتی در افغانستان در یک میدان بیحصار و بیقانون فعالیت میکنند که برای جلوگیری از دزدی آنها از پولهای اعتباری مشتریان، هیچ گونه اراده جدی و میکانیزم عملی به وجود نیامده است.
اداره اترا که اصولا این مسوولت را بر عهده دارد، به نظر میرسد در اغلب موارد خود شریک جرم و دزدی این شرکتهاست که همین رفتار در واقع برای شرکتهای مخابراتی و عرضهکنندگان خدمات انترنتی شرایط و امگان هرگونه سوءاستفاده را از پولهای اعتباری مشتریان آنها فراهم کرده است.
حالا سوال اصلی که تا همین اکنون بیپاسخ مانده، این است که مشتریان بیچارۀ خدمات تلیفون و انترنت در افغانستان، به کدام مرجع و منبع قانونی مراجعه کنند که به اعتراض و شکایاتشان گوش شنوا پیدا شود و برای حل مشکلشان به اقدامات جدی و سازنده مبادرت ورزیده شود.
در روزهای اخیر که شکایات و اعتراضهای مشتریان تلیفون و انترنت فضای مجازی را پر کرده بود، دیده شد به جای نرسید و ادارۀ اترا به جای رسیدگی به این اعتراضها و توجه جدی به خواست معترضان، در اشکال مختلف به استهزای آنها پرداخته و به عنوان اداره مسوول به هیچ گونه اقدامات جدی مبادرت نورزیده است.
گفته میشود که جناب رییسجمهور اغلب خواستههای جمعی مردم را در روزنامهها و شبکههای اجتماعی دنبال میکند و از این طریق از اوضاع جاری مملکت باخبر میشود.
چندین روز است که هزاران تن از کاربران انترنت و استفادهگنندگان تلیفون لب به فریاد و اعتراض گشودهاند و خواستار بهبود در وضعیت موجود عرضه خدمات تلیفون و انترنت شدهاند، چرا رییسجمهور در این زمینه به اقدامات سازنده مبادرت نمیورزد که هم بتواند دل ملت را به دست آورد و هم در دفتر خدمات خود یک برگ دیگر اضافه نماید!
اصولا چرا مسوولان اداره اترا مورد بازپرس قرار نمیگیرند و مهمتر از همه میکانیزم و یا ادارهیی که فعالیتهای اداره اترا را مورد نظارت و بازپرسی قرار دهند، کدام است؟
مردم به این باور رسیدهاند که اداره اترا خود در به وجود آوردن این وضعیت سهیم است و هیچ انگیزه و دانشی در آن اداره وجود ندارد که سبب بهبود وضعیت موجود خدمات تلیفونی و انترنتی شود. حالا مردم از رییسجمهور میخواهند که خود برای بهبود این وضعیت دست به اقدام زده و هر اقدامی که منجر به بهبود وضعیت خدمات تلیفون و انترنت میگردد به آن مبادرت ورزد.
فرید معروف