نشست بینالافغانی چه کمکی به پروسه صلح خواهد کرد؟
راه مدنیت: زلمی خلیلزاد، نماینده ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان نتیجه آخرین نشست این کشور با گروه طالبان را با محمداشرف غنی رییس جمهور افغانستان در میان گذاشته است. آخرین نشست امریکا و گروه طالبان روز گذشته به پایان رسید و دو طرف اعلام کردند که به نتیجههای مثبتی دست یافتهاند.
نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان به خبرنگاران افغان که به قطر رفته گفته است مذاکرات با گروه طالبان «پیشرفت اساسی» داشته و پس از پایان نشست بینالافغانی از سر گرفته میشود. نزدیک به شصت تن از سیاسیون، اعضایی جامعه مدنی، خبرنگاران و زنان برای سومین دور نشست بین الافغانی به دوحه قطر رفتهاند.
آقای خلیلزاد که مشغول هفتمین دور مذاکرات با طالبان در قطر بوده، در توییترش نوشته است: «شش روز گذشته مذاکرات پردستاوردی بوده است. ما در هر چهار عرصه پیشرفت اساسی داشتیم؛ مبارزه با تروریسم، خروج نیروها، شرکت در گفتگوهای بینالافغانی و آتشبس دایمی و همهجانبه.
او از افغانستان خواست که از این فرصت پیش آمده خوب استفاده کنند و اجازه ندهند که بار دیگر این فرصت نیز از دست برود.
نمایندۀ امریکا در امور صلح افغانستان گفت: نشست بین الافغانی یک شروع خوب بود و باید این روند در روز بعدی (امروز) نیز ادامه داشته باشد.
سهیل شاهین، سخنگوی گروه طالبان در قطر نیز از پیشرفت در مذاکرات با هیات امریکا خبر داده و در حساب توییتر خود نوشته: امروز و فردا به خاطر گفتگوهای بینالافغانی، مذاکرات انجام نمیشود. نهم جولای گفتگوهای امریکا و گروه طالبان از سرگرفته میشود. از پیشرفت مذاکرات راضی هستیم. امیدواریم کارهای باقی مانده به زودی تکمیل شود.
گروه طالبان تا اکنون حاضر نشده با نمایندگان دولت دیدار و مذاکره کنند. حتا در نشست اخیر که چند روز قبل در مسکو برگزار شد، این گروه با حضور محمد کریم خلیلی، رییس شورای عالی صلح و نیز حضور سفیر افغانستان در مسکو، در آن نشست مخالفت کرد.
در این رابطه صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری میگوید: حکومت افغانستان و ایالات متحده امریکا در باره پروسه صلح پایدار که در آن منافع ملی حفظ شود، هم جهت و در یک مسیر در حركتاند. صلح و برگزاری انتخابات برای حکومت اولویت دارد. حکومت با قاطعیت، تدبیر و جدیت عمل خواهد کرد. افغانستان در سه نشست بین الافغانی حضور نداشت. حکومت افغانستان بارها از امریکاییها خواسته بود که جزئیات گفتگوها را با کابل شریک نماید.
انار کلی هنریار یکی از اشتراک کنندگان در نشس قطر گفت که تلاش دارند تا روند گفتگوهای صلح به یک پروسه تبدیل شود تا دو طرف با اعتماد بشتر بتوانند برنامههایشان را تنظیم کنند.
او گفت: اگر این گفتگوها شکل سازمانی را به خود بگیرد بدون شک نتیجه خوبتر و بهتری خواهد داشت و طرفهای گفتگو کننده مسوولیت بیشتری را عهدهدار میشوند.
به باور این نماینده سابق مجلس، آنان برای صلحی تلاش دارند که بر مبنای عدالت بنا شده باشد. در غیر آن صورت این روند دستآورد چندانی نخواهد داشت.
آتشبس یکی از خواستههای اساسی نشست امروز است که اشتراک کنندههای جلسه امروز آن را با سران گروه طالبان در میان خواهند گذاشت. در طول هجده سال گذشته گروه طالبان همواره با نیروهای امنیتی افغانستان در جنگ و تنها سال گذشته در جریان سه روز عید آتش بس کردند.
اسدالله زائری، معاون سخنگوی شورای عالی صلح میگوید: با برگزاری نشستهای صلح به خصوص نشست سوم بینالافغانی زمینهها فراهم شده است که گامهای عملی برای گفتگوها برداشته شود.
زائری گفت: از شورای عالی صلح نیز چند نفر در این نشست حضور دارند که از آدرس خودشان دعوت شدند.
او علاوه نمود: افرادی که در این نشست دعوت شدند از طرف آلمان و قطر دعوت شدند که شورای عالی صلح به گونه رسمی شامل آن نیست.
معاون سخنگوی شورای عالی صلح از اشتراک کنندگان این نشست خواست که باید خواستههای مردم افغانستان در این نشستها به گونه جدی در نظر گرفته شود. بدون شک صلح خواست مردم افغانستان و جهان است که باید دو طرف روی آن به توافق برسند.
او از اشتراک کنندگان این نشست خواست که یک دیدگاه واحد داشته باشند.
بسمالله نادری