خبر

واکنش‌های تند علیه سخنان ترمپ

راه مدنیت: ارگ ریاست جمهوری با نشر خبرنامه‌یی در رابطه به اظهارات رییس‌جمهور ایالات متحده امریکا گفته است افغانستان یکی از کهن‌ترین ملت- دولت‌های دنیاست که در طول تاریخ از بحران‌های متعدد عبور نموده است. ملت افغانستان به‌هیچ قدرت خارجی اجازه تعیین سرنوشت خویش را نداده و نخواهد داد.

در خبرنامه ارگ آمده، شراکت و همکاری ما با جهان و به‌خصوص با ایالات متحده امریکا بر مبنای منافع متقابل و احترام متقابل است. ما از همکاری امریکا برای آوردن صلح حمایت می‌نماییم، اما سرنوشت اساسی کشور ما در جلسات سران دول خارجی بدون حضور زعامت افغان‌ها تعیین شده نمی‌تواند. افغانستان ما با صلابت و ابهت در صحنه سیاست دنیا باقی خواهد ماند.

دولت جمهوری اسلامی افغانستان با درنظرداشت روابط همه‌جانبه میان دو دولت همکار از مجرای دیپلوماتیک و دولتی خواهان صراحت و توضیحات از جانب واشنگتن در مورد اظهارات رییس‌جمهور ترمپ با صدر اعظم پاکستان، گردیده است.

در همین حال شماری از سناتوران اظهارات آخر دونالد ترمپ، رییس‌جمهور امریکا مبنی بر محو کردن افغانستان از نقشه جهان در ده روز، گفتند: این اظهارات آقای ترمپ را زیاد جدی نگیرید. آقای ترمپ تاریخ مطالعه نکرده و از مبارزات مردم افغانستان هیچ اطلاعات تاریخی ندارد.

فضل‌هادی مسلمیار، رییس مجلس سنا که مدیریت نشست عمومی را به عهده داشت گفت: ما با امریکا یک پیمان استراتژیک امضا کرده‌ایم و ما غلام امریکا نیستیم که آقای ترمپ چنین اظهارات بی‌مورد می‌کند. ما به عنوان یک کشور مستقل طرف قرارداد امریکا هستیم و بر اساس مفاد آن با این کشور معامله خواهیم کرد.

او این اظهارات ترمپ را خنده‌دار خوانده گفت: این اظهارات را تاریخ افغانستان برای جهان و امریکا خوب بیان کرده و شوروی سابق یک نمونه است. دیوار برلین نیز یک نمونه است. آقای ترمپ باید کمی تاریخ بخواند و در مورد افغانستان کمی معلومات داشته باشد.

او گفت در حال حاضر سیاست خود ترمپ در امریکا شکست خورده است. این را می‌تواند در میان مردم ایالات متحده امریکا دید. شماری از سناتوران قرار است در مورد اظهارات آقای ترمپ یک شکایت دپیلماتیک از طریق وزارت امور خارجه درج کنند.

رییس‌جمهور امریکا در گفتگو با خبرنگاران در کاخ سفید بعد از دیدارش با عمران خان؛ نخست‌وزیر پاکستان، درباره جنگ افغانستان گفت: اگر ما می‌خواستیم که در جنگ در افغانستان بجنگیم و پیروز شویم، کاری می‌کردیم که تنها در عرض یک هفته در این جنگ پیروز شویم. من اما قدم به این مسیر نگذاشتم چون نخواستم ۱۰ میلیون نفر را به کشتن دهم.

بازدید عمران خان از کاخ سفید در حالی انجام شده که امریکا و پاکستان در تلاش برای منعقد کردن توافق صلح با گروه طالبان‌اند تا از طریق آن امریکا بتواند به روند کاستن از سطح حضور سربازانش در کشور ادامه دهد؛  امریکا بعد از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ تا کنون با گروه‌ طالبان جنگیده و نزدیک به ۱۴هزار سرباز امریکایی در حال حاضر در چندین پایگاه در افغانستان مستقر هستند.

ترمپ در صحبت‌هایش با خبرنگاران که در کنار عمران خان ایراد کرد گفت، خواستار آن است که پاکستان به «خلاص کردن» امریکا از طولانی‌ترین جنگ تاریخش کمک کند.

او اظهار داشت: در صورت اراده ما برای پیروز شدن جنگ در افغانستان، می‌تواند این کشور را از روی زمین محو و به کلی این کشور را نابود کند و در عرض ۱۰ روز به افغانستان پایان دهد. من اما نمی‌خواهم قدم در این مسیر بگذارم.

این اظهارات رییس‌جمهور امریکا یک هیاهوی انتخاباتی خوانده شده است.

به گزارش دیلی بیست، او با مباهات کردن به این که دولتش موجب انداختن بزرگ‌ترین بمب غیرهسته‌یی امریکا در سال ۲۰۱۷ به روی افغانستان شد؛ گفت: این بار در صورت قدم نگذاشتن در این مسیر بسیار موفق خواهم شد. او تاکید کرد: من فقط نمی‌خواهم ۱۰ میلیون نفر را به کشتن دهم.

رییس‌جمهوری ایالات متحده گفت: کشورش به همین دلیل به همکاری با پاکستان و دیگر طرف‌ها ادامه می‌دهد تا به بحران پایان دهد: ۱۹ سال است آن‌جا هستیم {افغانستان} مسخره است. من فکر می‌کنم پاکستان به ما کمک خواهد کرد؛ چون ما نمی‌خواهیم پولیس [افغانستان] باشیم.

در جریان نشست خبری مشترک با عمران خان، آقای ترمپ تاکید کرده کشته‌شدن میلیون‌ها نفر عادلانه و انسانی نیست و در جای دیگری نیز گفته تلاش‌های پاکستان و نفوذش در همسایه شمالی جان میلیون‌ها نفر را در افغانستان نجات خواهد داد.

جنگ افغانستان بلندترین نبردی‌ست که ایالات متحده درگیر آن شده‌است. ترمپ خواستار خروج نیروهای کشورش از افغانستان است. پاکستان از سوی دیگر سال‌هاست با اتهام‌هایی مانند کمک به طالبان روبه‌روست.

دونالد ترمپ سال ۱۳۹۶ در توییتر خود نوشته بود کشورش به شکل احمقانه بیش از ۳۳ میلیارد دالر کمک در اختیار پاکستان قرار داده، حال آنکه از آنچه اسلام‌آباد تعهد کرده بود هیچ عایدی نداشته است: آنها پناهگاه‌هایی امن برای تروریست‌هایی فراهم کردند که ما با کم‌ترین کمک در افغانستان شکارشان کردیم. دیگر خبری نیست.

عمران خان در اظهاراتش تاکید کرد: ما در مقطع فعلی از هر زمانی به یک توافق صلح برای افغانستان نزدیک‌تر هستیم. او اظهار امیدواری کرد که گروه طالبان به زودی شروع به مذاکره با دولت افغانستان کند.

زلمی خلیلزاد نیز روز گذشته با نشر خبری گفته بود که او ماموریت جدیدی برای گفتگوهای صلح میان امریکا با گروه طالبان و همان‌طور گفتگوهای بین‌الافغانی عهده دار شده است.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا