«کاندیداهای ریاستجمهوری قواعد انتخاباتی را رعایت کنند»
راه مدنیت: مبارزات انتخابات ریاست جمهوری قرار است سر از فردا میان نامزدان کرسی ریاست جمهوری آغاز شود. براساس تقویم انتخاباتی که از سوی کمیسیون انتخابات تهیه شده، قرار است شصت روز این نامزدان باهم رقابت کنند.
در چهارمین دور انتخابات ریاست جمهوری قرار است ۱۸ نامزد باهم رقابت کنند. در دو ماه آینده نامزدان انتخابات ریاست جمهوری برنامهها و طرحهایشان را برای مردم افغانستان ارایه میکنند.
زهره بیان شینواری، رییس کمیسیون شکایات انتخاباتی، از نامزدان خواست که در جریان مبارزات انتخاباتی خود به اصول رفتاری، قوانین، مقررات و قواعد این روند پابند باشند.
بر اساس اعلامیۀ این کمیسیون، بیحرمتی به نامزدهای رقیب، کمپاین در محافل عمومی، تخریب تبلیغات نامزدان رقیب، دریافت کمکهای خارجی، سوءاستفاده از امکانات دولتی و دریافت هدایا از مقامات دولتی، به عنوان تخلفات انتخاباتی شمرده میشود.
نامزدان انتخابات همچنان مکلفاند که در جریان کمپاینها، گزارشهای منظم از مصارف مالیشان را به شکل ماهانه، به کمیسیون شکایات ارایه کنند.
کمیسیون انتخابات نیز از همۀ نامزدان در انتخابات ریاست جمهوری خواسته است تا بر اساس اصول و لایحۀ مصارف مبارزات انتخاباتی عمل کنند.
عبدالعزیز ابراهیمی؛ معاون سخنگوی این کمیسیون در گفتگوی تلیفونی با روزنامه راه مدنیت گفت: همه نامزدان باید در مبارزات انتخاباتیشان از منابع واضح استفاده کنند، منابع خارجی نباید داشته باشند، باید داراییهایشان را در کمیسیون ثبت کنند و حسابهای بانکی واضح داشته باشند.
ابراهیمی افزود: خواهش ما از همه نامزدان ریاست جمهوری این است که مطابق طرزالعملها، لوایح، قانون اساسی و قانون انتخابات عمل کنند. حامیان و کسانیکه در تیمهای انتخاباتیشان کار میکنند، باید اصول و فرهنگ شهرنشینی را مراعات کنند تا در کارزارهای انتخاباتیشان از نصب بنرها، پوسترها و سایر موادی که برای جلب حمایت مردم دارند، در محلاتیکه باعث بینظمی و از بین بردن زیبایی و صفایی شهر شود، اجتناب کنند.
غلام حسین ناصری، نماینده مردم در ولسی جرگه نیز در گفتگو با راه مدنیت گفت: همه کارکردهای نامزدان باید قانونی باشند و هیچ نامزدی حق ندارد که خلاف قانون در زمان مبارزات انتخابات عمل کنند. قانون کارکرد این نامزدان را مشخص کرده و باید آنان از این روش بهگونه که شهرونان انتظار دارند عمل کنند.
به گفته او، رفتار قانونی برای هر نامزد انتخابات ریاست جمهوری باید یک اصل باشد تا مردم در پرتو آن، آنان را مورد بررسی قرار داده و اگر خواستند رای بدهند.
او از شهروندان نیز خواست که در دو ماه آینده همه برنامههای نامزدان را خوب مطالعه کرده و برای نامزدی رای بدهند که برای افغانستان و آینده کشور برنامه داشته باشند.
گل احمد اعظمی، سناتور ولایت فراه نیز بر روش قانونمحور مبارزات انتخاباتی تاکید کرده گفت: همانطوری که کمیسیون انتخابات از نامزدان ریاست جمهوری انتظار دارند که بر محور قانون فعالیت کنند آنان نیز باید شبوروز کار کنند تا برای شهروندان کشور زمینه یک انتخابات خوب و شفاف را آماده سازند.
آقای اعظمی همچنین افزود: افغانستان یک پروسه ملی است که باید با آمادگی صددرصدی انجام شود، اما بهدلیل مشکلاتی که در کمیسیون وجود دارد انتظار نمیرود که آنان بتوانند یک انتخابات شفاف برگزار نمایند. اما باید اشتباهات گذشته را تکرار نکنند. آنان باید زمینه را طوری فراهم کنند که تخلف و تقلب در انتخابات ریاست جمهوری به حداقل برسد.
این عضو مجلس سنا افزود: زمانی نامزدان به قانون احترام خواهند کرد که کمیسیون آمادگی و از سوی دیگر این نهاد بتواند نظارت جدی از جریان کمپاین نامزدان داشته باشد. در غیر آن صورت نامزدان هر طور که دلشان خواست برنامههایشان را انجام میدهند.
قرار است انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ ٦ ماه میزان امسال برگزار شود و هجده نفر، بهشمول محمداشرف غنی، رییسجمهور و عبدالله عبدالله، رییس اجراییه، برای بهدست آوردن سمت ریاست جمهوری با هم رقابت میکنند.
بسمالله نادری/ راه مدنیت