چرا قانونگذاران قواعد ترافیک را رعایت نمیکنند؟
«سرَکَه واز کو، کرولا یکطرف برو، تو ره میگم، گپه نمیفامی، گفتم یک طرف شو و انواع صداهای ترسناک دیگر که از بلندگوهای موتر برخی از نمایندگان مجلس تا به آسمان سر میکشد.»
و در ادامه صدای کرکنندۀ هارن موترهای زرهی شیشهسیاه که بیحساب پشت سر هم از خانۀ ملت بیرون میشوند.
اگر روزی به مناطق نزدیک پارلمان رفته باشید، حتما با این تیپ از آلودگیهای ترسناک ناشی از بیادبی و بیتربیتی روبرو شدهاید و گوشهایتان هم با سروصدای برخاسته از قطار موترهای شیشهسیاه با صداهای بلند آشناست.
این تنها موترهای وکلای پارلمان نیست که قواعد شهروندی ترافیکی و اجتماعی را رعایت نمیکنند، متاسفانه اکثرا با رنجرهای پولیس، اردو و موترهای مربوط به مقامات و ادارات دولتی برمیخورید که فکر میکنند سرک تنها مال اینهاست و همه باید با هارنهای گوشخراش و مردمآزار اینها از پیش روی اینها کنار بروند.
با بیرون شدن وکیل از پارلمان، نظم و حالت عادی شهر بههم میریزد. موترها توقف میکنند. عابران به گوشههای سرک پناه میبرند و زنان و اطفال از ترس صدای بلندگوها گوشهایشان را محکم میگیرند.
در این مورد از فردی که مصروف تکسیرانی در شهر است میپرسم. او که نمیخواهد نامش را با ما شریک کند با لحن تندی از این وضعیت انتقاد میکند:«بار اول مسافری را به دارالامان رساندم، در راه برگشت به یکبارگی از موترهای پشت سر بالایم صدا زدند: «گوشه شو گوشه کو او بیعقل.» در آن لحظات گلویم خشک شده بود، ترسیده بودم و نزدیک بود که تکر کنم. ظلم است بهخدا ظلم است.»
با بیرون شدن وکیل از پارلمان یا آمدن وکلا به آن، ترس بر ساحه حاکم میشود و مردم انگار تاوان آرایی را میپردازند که به آنان دادهاند.
صدای هشداری موترهای غولپیکر آنان نه تنها سبب از بین بردن آرامش مردم بیرون میشود، بل خانههای نزدیک جاده نیز از آزار و اذیت صوتیشان در امان نیستند.
عبدالحمید باشندۀ سهراهی علاءالدین در مربوطات ناحیه هفتم شهر کابل میگوید:«از سروصدایشان دیوانه شدیم، بهخدا از دست اینها نی در خانه آرام هستیم نی در بیرون، خانه ما پیش سرک است، طفلایم از لاسپیکر موترها میترسند، خدا هدایتشان کند.»
به صدا درآوردن بلندگوهای موتر و توهین مردم توسط این بلندگوها تنها مشکل خلقشده برای مردم از سوی نمایندگان مردم نیست. استفاده از چراغهای لیزری، سرعت بیش از حد مجاز، گذشتن از موانع بین جادهها و به وجود آوردن ازدحام از مشکلاتی است که نمایندگان مردم برای مردم پدید آوردهاند.
اکثر وکلا از موترهای مدل بالا و مسلح با چراغهای لیزری استفاده میکنند و گذشتن از بین دو جاده برخلاف قانون ترافیک، یک امر شایع است.
ویدا ساغری، فعال اجتماعی، با انتشار عکسهایی در صفحه فیسبوک چشمدید خودش را از تخلف و عبور غیرقانونی یکی از وکلای پارلمان از موانع ترافیکی به تصویر کشیده و انتقاد کرده و خواهان ایستادگی شهروندان در برابر زورگویان شده است.
موترهای حامل وکلا، بدون پلیت یا با پلیتهای (و.ج) و (م.ج) گشتوگذار میکنند و با استفاده از عنوانهای دولتی برای مردم مشکل ایجاد میکنند.
بستن جادهها، در نظر نگرفتن مشکلات مردم و زورگویی بالای شهروندان و تحقیر آنان از جمله مسایل مهمی پنداشته میشود که تا هنوز برای اصلاح آن کاری نشده است.
در ماه حوت 1394 زورگویی یک وکیل پارلمان منجر به مرگ یک زن شد. این حادثه زمانی اتفاق افتاده بود که نگهبانان یک عضو مجلس نمایندگان یک سرباز پولیس را در نزدیکی وزارت خارجه لتوکوب کردند که ازدحام ناشی از این رویداد سبب جان باختن یک زن باردار شد.
آیا ادارههای مسوولی است که بتواند جلو تخلفهای ترافیکی و مزاحمت برای مردم از سوی این نمایندگان مجلس را بگیرد؟ چه کسی میتواند حامی قانون باشد؟ چرا قانونگذاران خود خلاف قانون عمل میکنند؟
سید طاها فضل؛ گزارشگر