آگاهان: امریکا باید در مورد خروج مشروط وضاحت دهد!
راه مدنیت: زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا برای انجام گفتگوهای صلح این کشور با گروه طالبان همزمان با آغاز سفرش به هند گفته است که او با گروه طالبان در هشتمین دور گفتگوهای صلح در دوحه قطر روی مسایل باقیمانده درباره یک توافقنامه بالقوه با سران گروه طالبان تمرکز کرده که زمینه خروج مشروط نیروهای امریکایی را مهیا میکند.
درست زمانیکه آقای خلیلزاد از پیشرفتهای خوب در هشتمین دور گفتگوهای خود با سران گروه طالبان خبر میدهد، شماری از نمایندگان مردم در شورای ملی میگویند: امریکاییها نباید نتایج توافق شان با سران گروه طالبان را از شهروندان افغانستان پنهان کنند. گفتگوهای صلح و برقراری صلح در افغانستان انجام میشود و با سرنوشت نزدیک به سی میلیون شهروند این کشور گره خورده است.
آنان از واشنگتن خواستند که اطلاعات این دور از گفتگوهایش را از طریق رسانهها با مردم شریک سازد تا مردم بدانند که با آنان چگونه معامله صورت گرفته است. در صورت که مردم دیر خبر شوند و مفاد این توافقنامه به سود مردم نباشد باز آینده نامعلومی در انتظار مردم و کشور خواهد بود.
اسدالله ولوالجی، آگاه مسائل نظامی نیز میگوید: خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بر اساس تصمیم دو کشور انجام خواهد شد. بر اساس پیمان امنیتی که میان کابل و واشنگتن امضاء شده دو کشور در مورد حضور و یا خروج نیروهای امریکایی تصمیم گیرنده هستند نه کدام گروه دیگر.
با این حساب امریکا با حکومت افغانستان نیز برای حل این مشکل گفتگو کنند. بر اساس مفاد پیمان امنیتی کابل باید مشخص کند که ایا حضور نیروهای امریکایی در افغانستان ضروری است یا نه خود حکومت افغانستان حالا توان این را دارند که امنیت در کشور را جدی بگرند. در صورت که حکومت افغانستان حضور نیروهای امریکایی را در کشور ضرور بداند بدون شک که امریکا باید دل حکومت افغانستان را نیز به دست بیاورد.
اقای ولوالجی گفت: گفتگو با حکومت افغانستان آسان تر از نسبت با گروه طالبان خواهد بود و نتیجه آن از آدرس مشروع بیرون داده خواهد شد. اما ضمانت ادامه جنگ، انتحاری و انفجاری باید از آدرس گروه طالبان گرفته شود که بر این گروه چنین موارد دور از انتظار است.
گلاحمداعظمی نماینده مردم فراه در مجلس میگوید: امریکا تلاش دارد که خودش را بگونهی از دست گروه طالبان رها کند و از سرنوشت شوروی سابق در افغانستان ترس دارد. در گفتگوهای آقای خلیلزاد و سران گروه طالبان دو مورد بسیار جدی است. چگونگی خروج نیروهای خارجی از افغانستان و تعهد گروه طالبان در مورد استفاده نشدن خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر.
این موارد برای امریکا مهم است. برای مردم افغانستان کدام موارد روی میز است و بر آن توافق شده است. مردم تاهنوز در این مورد هیچ چیزی نمیداند و این آینده کشور را با خطر رو به رو کرده است. در صورت که همه موارد گنگ باشد بدون شک که خود مردم به جاده ها خواهند آمد و سرنوشت خودشان را تعیین خواهند کرد که بر اساس تجربه تاریخی افغانستان بسیار خطرناک است.
نماینده امریکا برای صلح افغانستان گفته است “تیم من و نمایندگان گروه طالبان به بحث روی جزئیات تکنیکی و همچنین گامها و مکانیسمی که برای اجرای موفقیتآمیز این توافق چهاربخشی نیاز است، ادامه خواهیم داد. توافق روی این جزئیات ضرروی است.” او از این چهار مورد جزئیات نداده است. موارد که نمایندگان و آگاهان آن را خلاف اخلاق سیاسی-دیپلماسی میدانند.
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر نیز گفته است بحث روی موارد نهایی توافقنامه جریان دارد. اما جزئیات این توافقنامه را همگانی نکرده است. استفادهنشدن از خاک افغانستان از سوی گروههای تروریستی، آتشبس دائمی و خروج تدریجی نیروهای خارجی (امریکایی) از افغانستان مهمترین موارد مطرحشده در میز مذاکره است.
انتظارمیرفت توافقنامه میان نمایندگان امریکا و سران گروه طالبان پیش از عید قربان به امضا برسد، اما اکنون به گفته یک منبع امضای توافقنامه قبل از عید قربان ممکن نخواهد بود. پس از هجده سال گروه طالبان سال پار برای سه روز در جریان عید قربان با حکومت افغانستان صلح کردند.
حکومت آقای غنی نیز هفته گذشته از تشکیل هیات ۱۵ نفری مذاکره با گروه طالبان خبر داد و گفته بود که در تشکیل این هیأت تنوع قومی، سیاسی و اجتماعی در نظر گرفته شده است. وزارت دولت در امور صلح در خبرنامهی گفته بود این هیأت به نمایندگی از دولت و “با در نظرداشت دستآوردهای مردم افغانستان” با گروه طالبان مذاکره خواهد کرد.
مذاکرات امریکا با گروه طالبان
امریکاییها از ۱۲ اکتبر سال ۲۰۱۸ تاکنون هشت نشست با نمایندگان گروه طالبان انجام داده است؛ هفت نشست در دوحه قطر و یک نشست در شهر ابوظبی امارات. نشست سوم امریکاییها با گروه طالبان در ۱۷ دسامبر سال ۲۰۱۸ در شهر ابوظبی امارات متحده عربی برای سه روز برگزار شده که سران سیاسی گروه طالبان به هیأت افغانی اجازه شرکت در این نشست را نداد.
۲۵ فبروری سال ۲۰۱۹ دور پنجم در دوحه قطر برگزار شد و در این نشست، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان برای نخستین بار با ملا عبدالغنی برادر معاون رهبر گروه طالبان در دوحه قطر دیدار کردند. این دور گفتگو برای ۱۶ روز ادامه یافت.
بسم اللهنادری