گزارش

«امریکا بر پیمان امنیتی پایبند و با طالبان بر سر نهادهای امنیتی افغانستان معامله نمی‌کند»

راه مدنیت: شماری از آگاهان نظامی اظهارات اخیر زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ امریکا برای صلح افغانستان را مهم خوانده می‌گویند: امریکا بر اساس قرارداد انجام‌شده باید به تعهدات خود در برابر حکومت و مردم افغانستان پایبند باشد. امریکا بر اساس توافق پیمان امنیتی که با حکومت افغانستان امضا کرده است باید در کنار نیروهای امنیتی افغانستان باشد و این نیروها را حمایت کنند.

همزمان با گفتگوهای صلح امریکا با سران گروه طالبان، حفظ نهادهای امنیتی یکی از نگرانی‌های جدی مردم افغانستان است. نگرانی که حالا زلمی خلیل‌زاد آن را در محک مردم گذاشته است.

آگاهان می‌گویند: اگر نهادهای امنیتی و دفاعی افغانستان معامله شود، نشان می‌دهد که امریکا بر توافق پیمان امنیتی میان کابل و واشنگتن پایبند نبوده و مردم افغانستان را در جنگ با تروریزم جهانی تنها می‌گذارد.

اسدالله ولوالجی، آگاه امور می‌گوید: جنگ افغانستان برای امریکا کم کم سنگین می‌شود و این کشور تلاش دارد تا این جنگ را از هر طریق ممکن ختم نماید.

این آگاه امور می‌افزاید: دونالد ترمپ؛ رییس‌جمهور امریکا در کنار گفتگوهای صلح با سران گروه طالبان تلاش دارد همزمان با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری این کشور یک استفاده سیاسی نیز داشته باشد. او برای مردمش باید دست‌آورد داشته باشد که بتواند توجه شهروندان کشور را جلب نماید. کاری که بارک اوباما کرد و اسامه بن لادن را از بین برد.

زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ امریکا برای صلح افغانستان گفته است که کشورش پس از هرگونه توافق با گروه طالبان، از نیروهای امنیتی افغان حمایت خواهد کرد.

آقای خلیل‌زاد، امروز در توییترش نگاشته است، هیچ‌کس نباید با تبلیغات و پروپاگندا گول و فریب بخورد. بگذارید که واضح کنم: ما از نیروهای افغان حالا و پس از هر توافق با گروه طالبان دفاع خواهیم کرد. همه طرف‌ها توافق نظر دارند که آیندۀ افغانستان در گفتگوهای بین‌الافغانی مشخص خواهد شد.

آگاهان، پیچید‌گی اوضاع سیاسی و امنیتی را از علت‌های تعویق امضای توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و طالبان می‌دانند.

گفتگوهای صلح میان امریکا و گروه طالبان وارد نهمین دور شده است، اما هنوز از توافق نهایی میان دو طرف گفتگوکننده خبری نیست. در جریان نه دور گفتگو هرازگاه خبرهایی از توافق نهایی میان امریکا و گروه طالبان در رسانه‌ها منتشر شده، اما پس از مدتی این خبرها از جانب گفتگوکنند‌گان تکذیب شده است.

محمدسهیل شاهین؛ سخنگوی گروه مذاکره‌کننده طالبان در دوحه قطر گفته است: امروز سه‌شنبه (4 سنبله) ساعت ده‌ونیم بجه به وقت دوحه با تیم مذاکراتی امریکا مذاکرات دوام می‌کند، سعی می‌ورزیم که نقاط اخیر توافق‌نامه را نهایی نماییم.

صدیق صدیقی گفته است: اگر دوطرف به توافقی دست یابند، زلمی خلیل‌زاد؛ نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان در این مورد به حکومت افغانستان به‌صورت رسمی اطلاع می‌دهد.

میزرا محمد یارمند از آگاهان نظامی به این باور است که با درنظرداشت پیچید‌گی اوضاع سیاسی و استخباراتی، نُه دور برای گفت‌وهای صلح زمان بسنده نیست و دست‌یابی به توافق صلح نیاز به زمان بیشتری دارد.

به گفتۀ آقای یارمند، مسأله ادغام طالبان در ساختار نظام افغانستان و هم‌چنان تطبیق توافق‌نامه زمان زیادی لازم دارد.

این آگاه نظامی می‌افزاید: امریکایی‌ها گفتگوها را از منظر استخبارات و افراد متخصص نگاه می‌کنند و هر کلمه‌یی که در این گفتگوها مطرح می‌شود، مورد تحلیل و ارزیابی قرار می‌دهند.

در همین حال حمدالله محب، مشاور امنیت ملی در مصاحبه با صدای امریکا، گفتگوهای قطر را روندی در مرحلۀ ابتدایی خوانده و گفته است که این گفتگوها در برگیرندۀ مسایل بسیار محدود است.

به گفتۀ آقای محب، اصل گفتگوها با آغاز گفتگوهای بین‌الافغانی آغاز خواهد شد و توافق صلح پیش از برگزاری انتخابات امضا نمی‌شود.

مقامات حکومت افغانستان پیش از این نیز بر حفظ دست‌آوردهای هجده‌ساله حکومت و مردم افغانستان تاکید کرده، گفته بودند که بر سر این دست‌آوردها به‌خصوص نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان هیچ معامله نخواهد شد.

رییس‌جمهور غنی در آخرین مصاحبۀ خود گفته است: فیصله ما این است که نظام جمهوری اسلامی افغانستان را حفظ نماییم.

شهروندان افغانستان از حکومت انتظار دارند که در گفتگوهای بین‌الافغانی بر حفظ دست‌آوردهای هجده‌ساله مردم و نیروهای امنیتی افغانستان تاکید شود. مردم افغانستان به‌هیچ عنوان حاضر نیستند تا بر سر دست‌آوردهای هجده‌ساله به‌خصوص نهادهای امنیتی و دفاعی کشور معامله‌یی انجام شود.

پیش از این، وزرای خارجه کشورهای عضو پیمان ناتو که شریک جنگ افغانستان در امر مبارزه با تروریزم‌اند، روی مساله مذاکرات صلح افغانستان نیز بحث کرده‌اند.

ینس ستولتنبرگ؛ سرمنشی این پیمان در جریان سخنرانی گفته بود که برای تأمین صلح پایدار در افغانستان باید دست‌آوردهای هجده‌سال گذشته در این کشور حفظ شود.

ستولتنبرگ هم‌چنان افزوده است که ناتو با تمام قوت از روند صلح حمایت می‌کند و این پروسه باید راه را برای مذاکرات بین‌الافغانی هموار سازد.

به باور سرمنشی ناتو، برای آنکه صلح پایدار باشد، باید دست‌آوردها حفظ شود و پیشرفت‌های اقتصادی و اجتماعی که برای آموزش زنان و دختران فراهم شده است، قربانی مذاکرات صلح نشود.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا