گزارش

ترافیک سنگین، برداشتن چهارراه‌ها چقدر موثر بوده است؟

کابل یکی از پرازدحام‌ترین شهرهای افغانستان است که بیش از هفت میلیون نفر در آن زندگی می‌کنند. ازدحام در جاده‌ها، یکی از چالش‌های زندگی در این شهر است که مردم با آن خو گرفته‌اند و جزیی از مسایل حاد زندگی محسوب می‌شود. روزی که در شهر ازدحام نباشد، مردم خوش به نظر می‌رسند و نبود ازدحام، قصۀ خوب حلقۀ دسترخوان و نشست‌های دوستانه  می‌شود.

سنگینی ترافیک در پایتخت به تعدد وسایل نقلیه و افزایش روزافزون شاملین ترافیک ربط داده‌ می‌‌شود.

در چند ماه گذشته شهرداری کابل به دنبال عملی کردن طرحی است که بر اساس آن چهارراه‌های پایتخت کوچک شده و یا هم برداشته‌‌ ‌‌شود. نرگس مومند، سخنگوی شهرداری کابل، دلیل این کار را به وجود آوردن سهولت در عبور و مرور وسایط نقلیه و کاهش ازدحام ترافیک در شهر کابل‌‌ می‌‌داند.

به دنبال کوچک‌سازی و برداشتن چهارراه‌ها، شهرداری کابل با همکاری مدیریت عمومی ترافیک، نصب و فعال‌سازی سیستم اشاره‌های کمپیوتری بالای جاده‌ها را نیز آغاز کرده‌اند.

متخصصان تغییر در شکل جاده‌ها را لازم تلقی کرده و ساختار جاده‌های شهری به‌ویژه پایتخت را جواب‌گوی نیازمندی‌های ترافیکی شهر نمی‌دانند. کابل از سال 2002 چندین بار شاهد بازسازی و نوسازی مهندسی جاده‌ها بوده است. در آخرین بار شهرداری تلاش دارد که با برداشتن چوک‌ها و برخی از گلدان‌ها، حجم ترافیک جاده‌های شهر را کاهش دهد.

دکتور سید علی اقبال، متخصص انجینری شهری‌ می‌‌گوید: تغییرات در ساختار جاده‌ها ضروریست، گره‌هایی در طول جاده که شکل‌های مختلف چهارراهی و چوک‌ را دارد، موانعی هستند که باید برداشته یا منظم شود.

اما به گفته آقای اقبال، تغییراتی که در چند روز گذشته در ساختار چهارراه‌ها به وجود آمده؛ از مطالعات و دقت لازم برخوردار نبوده است. پلان‌هایی که عملی شده‌اند، سازگاری چندانی با واقعیت‌های جاده‌ها، تعداد ترافیک شامل در جاده‌ها و نوع وسایط  متحرک در شهر را نداشته است.

در همین حال مسوولان ترافیک کابل، بر تلاش برای ایجاد سهولت در جریان عبور و مرور در پایتخت، تاکید‌ می‌‌کنند.

سمونمل عبدالغنی راسخ، مدیر تعلیم و تربیه ترافیک کابل‌ می‌‌گوید که تمام تلاش این اداره با هماهنگی با ریاست شهرداری برای کاهش ازدحام سنگین ترافیک شهرکابل است. برداشتن و کوچک کردن جاده‌ها هم یک نمونه از این اقدامات‌ که برای سهل‌سازی جریان عبور و مرور در حال عملی شدن است.

آقای راسخ خواهان توجه مردم به تاسیسات شهری شده و از راننده‌ها خواست تا در هنگام رانندگی به قوانین ترافیکی عمل کنند.

اما موثریت کوچک کردن چهارراه‌ها  در رفع و کاهش ازدحام سنگین ترافیک در کابل، تاحدی مورد انتقاد است وشهروندان در مورد این کار شهرداری نظریات مختلفی دارند. ثمرگل صاحب یک تاکسی شهری است. او می‌گوید: گشت و گذار در شهر نسبت به گذشته آسان‌تر شده و در چهارراه‌هایی مثل چهارراهی بره‎کی خیلی تغییرات آمده است. در گذشته چهارراهی با اشغال کردن بخشی از جاده، خود سبب ازدحام می‌شد.

ثمرگل از راننده‌ها انتقاد‌ می‌‌کند و‌ می‌‌گوید: اکثر راننده‌ها اشارات ترافیکی را نمی‌فهمند و از اخلاق خوب برخوردار نیستند.

بعضی شهروندان از ازدیاد نفوس و ازدحام در شهر هشدار داده، خواستار اقدامات جدی برای حل این مشکل شدند و از دولت خواستند که با تاسیس پل‌های هوایی و زیرزمینی مشکلات را از بنیاد حل کند.

نبیلا آریا یکی از شهروندان کابل می‎گوید: هر فعالیتی که سبب کاهش مشکلات مردم شود، برای ما قابل قبول است و از آن حمایت‌ می‌‌کنیم. مردم باید فرهنگ رانندگی را یاد بگیرند و با مسوولان همکاری نمایند.

گفتنی است که بیشترین تاسیسات شهری در افغانستان به‌ روش سنتی ساخته شده و جاده‌های پایتخت به‌گونه گسترده از مشکلات متعدد رنج‌ می‌‌برد.  ازدیاد نفوس، آسفالت نبودن جاده‌ها، معیاری نبودن نقشه‌های جاده‌ها، عدم فرهنگ شهرنشینی و عدم آگاهی راننده‌ها از قوانین ترافیکی سبب به وجود آمدن ازدحام ترافیکی در شهر‌ می‌‌شود.

سیدطاها فضل

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا