خبر

تاخیر سفر رییس‌جمهور و سکوت سخنگویان ارگ

آگاهان: کابل باید مدیریت روند فعلی را به عهده بگیرد

منابع دولتی گفته بودند که قرار است محمداشرف غنی، رییس‌جمهور همراه با یک هیات ۱۳نفره امروز شنبه (۱۶ سنبله) عازم امریکا شود و با دونالد ترمپ، رییس‌جمهوری این کشور دیدار کند.

در این سفر قرار بود روی توافق صلح با گروه طالبان و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بحث و گفتگو شود.

اما این سفر آقای غنی به تاخیر افتاده است و مسوولان رسانه‌یی و سخنگویان ارگ ریاست‌جمهوری هم در این مورد به خبرنگاران اطلاعات نمی‌دهند.

با توجه به وضیت اساس فعلی و امضای توافق‌نامه صلح میان امریکا و سران گروه طالبان، دلیل تاخیر و یا لغو سفر رییس‌جمهور غنی به امریکا از سوی آگاهان سیاسی اختلاف دیدگاه میان رییس‌جمهور غنی و آقای ترمپ خوانده می شود.

علی‌رضا محمودی، آگاه امور سیاسی به روزنامه راه مدنیت می‌گوید، ما شاهد این هستیم که زلمی ‌خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح این کشور با گروه طالبان پروسه مبهم را با این گروه آغاز کرده است.

به گفته او جزییات مذاکرات صلح نه در اختیار دولت افغانستان، نه در اختیار جامعه مدنی، رسانه‌یی و سیاسی افغانستان قرار دارد و از جانب دیگر بسیاری از طرف‌ها هم درجریان قرار ندارند. این می‌تواند برای آینده افغانستان بسیار خطرناک باشد.

به باور او، دولتی که در طول 19 سال هم‌پیمان استراتیژیک ایالات متحده بوده در چنین شرایطی آقای خلیل‌زاد می‌آید به مدت 9 ماه روی جزئیات توافق صلح با گروه طالبان کار می‌کند، ولی متاسفانه هیچ جزئیاتی در اختیار دولت یا حکومتی که شریک اصلی آن در تحولات افغانستان بوده قرار نمی‌دهد. از همین رو من فکر می‌کنم که اختلاف‌ها میان کابل و واشنگتن زیاد است.

وی یکی دیگر از دلایل به تعویق افتادن سفر رییس‌جمهور به امریکا را تحت فشار قرار دادن آقای غنی بر آنچه امریکایی‌ها می‌خواهد می‌داند. به باور او، این سفر ممکن به تعویق افتاده باشد تا امریکایی‌ها دیدگاه جانب افغانستان را عوض کنند.

وی اضافه کرد: گسترش جنگ در مناطق مختلف افغانستان توسط جنگویان گروه طالبان باعث شد که خلیل‌زاد و اسکات میلر دوباره به دوحه برگردند و با سران گروه طالبان دراین مورد صحبت کنند.

پیش از این شماری از آگاهان باور داشتند که حملات مرگبار گروه طالبان در ولایات مختلف یک نوع امتیازگیری از امریکایی‌هاست.

شماری از سیاسیون در داخل کشور نیز از مدیریت جنگ و صلح آقای غنی به خوبی یاد کرده گفته‌اند: آقای غنی تاهنوز توانسته است که زوایای پیدا و پنهان بازی امریکا و گروه طالبان در کشور را شناسایی و با آن برخورد جدی داشته باشد.

در همین حال عبدالله احمدی؛ عضو رهبری گروه مشترک جامعه مدنی می‌گوید: حکومت افغانستان باید بر اساس منافع ملی افغانستان عمل کند تا آینده افغانستان دیگر شاهد فروپاشی نباشد. صلح و اختلافات باید به‌طور درست و جدی ختم شود. این اختلافات به ضرر افغانستان است و کابل باید مدیریت روند را به عهده بگیرد.

امریکا تلاش دارد که از این بازی سود خودشان را ببرند. جنجال اصلی نیز بر برگزاری انتخابات است که برگزاری آن خواست تمام شهروندان افغانستان است.

به گفته وی، حکومت افغانستان با توجه به ناامنی‌هایی که گسترش پیدا کرده، باید مدیریت گفتگوها را به‌دست داشته باشد و این روند از آدرس خود شهرودان افغانستان انجام شود.

هرچقدر این کشور روی مسایل صلح باهم اختلاف داشته باشند بدون شک که آسیب جدی آن را مردم افغانستان خواهند دید که این مسوولان خوب می‌دانند و در مدیریت آن نیز تلاش دارند.

در همین حال کنگره امریکا از زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا خواسته تا با حضور در جلسه علنی کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، در مورد توافق صلح این کشور با گروه طالبان جزئیات ارائه کند.

سفر احتمالی اشرف غنی به واشنگتن در زمانی مطرح شده که مذاکرات امریکا و گروه طالبان در مراحل نهایی قرار دارد و آقای خلیل‌زاد گفته دو طرف در اصول به توافق نهایی رسیده‌اند.

اما در این میان این دولت افغانستان است که باید در مورد این توافق‌نامه اطلاعات به‌دست بیاورد. گفته می‌شود امریکایی‌ها تاهنوز هیچ اطلاعات دست اول به سران حکومت ارایه نکرده است.

آقای خلیل‌زاد پس از آخرین دور مذاکرات با نمایندگان گروه طالبان در قطر، به کابل آمد و گفته بود که هیأت امریکایی و گروه طالبان در اصول به توافق نهایی رسیده‌اند، ولی این توافق‌نامه برای اجرایی شدن باید توسط دونالد ترمپ، رییس‌جمهوری امریکا، تایید شود.

با این حال اما اختلافاتی میان سران و مسوولان بلندپایه امریکا نیز بر سر توافق‌نامه صلح با طالبان وجود دارد. به تازگی رییس پنتاگون نیز گفته است که با طالبان معامله نمی‌کنند.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا