آگاهان امور: امریکا باید حضور جدیتر علیه تروریزم داشته باشد
راه مدنیت: هجدهسال پس از انفجار برج تجارت جهانی در امریکا و حضور نظامی و سیاسی امریکا در افغانستان، تروریستان شب گذشته سفارت این کشور در کابل را هدف راکت قرار دادند. مقامات امریکایی در افغانستان تا هنوز از جزییات این رویداد به رسانهها چیزی نگفتهاند.
حملات یازده سپتامبر 18 ساله شد. امریکا برای مبارزه با تروریزم به افغانستان آمد، اما اکنون ناامنی، قاچاق مواد مخدر، مهاجرت و تلفات انسانی افزایش یافته است. همچنین گروههای مخالف دولت کابل نیز جسورتر از گذشته جولان میدهند.
واشنگتن پس از حمله به برجهای تجارت جهانی در نیویارک، از گروه طالبان خواست که بن لادن را به واشنگتن تسلیم کند و پس از اینکه گروه طالبان با این خواسته امریکا مخالفت کرد؛ جرج بوش رییسجمهور وقت امریکا، با شعار از بین بردن تروریزم بهویژه گروه القاعده، برقراری نظام دموکراتیک، آوردن صلح، ثبات و از بین بردن کشت مواد مخدر و فساد اداری، با نیروی کشورهای عضو ناتو، پا به افغانستان گذاشت.
شماری از آگاهان میگویند: امریکا در کنار دستآوردهایی که در هجدهسال گذشته داشته، اشتباهاتی نیز در امر مبارزه با تروریزم از سوی امریکا وجود داشته است.
به باور آنان، امریکا هجده سال است که در افغانستان با تروریزم مبارزه میکند؛ اما گسترش جنگ در مناطق مختلف کشور نشان میدهد که امریکا در کار مبارزه با تروریستان در افغانستان ناکام بوده است.
ظاهر عظیمی؛ آگاه نظامی، باور دارد که امریکا در کار مبارزه با تروریزیم در کنار افغانستان خواهد بود و تروریستان نمیتوانند از تیررس نیروهای امنیتی افغانستان و امریکا (که بر اساس یک سند استراتژیک حضور دارند) فرار کنند. امریکا با درنظرداشت اشتباهات در امر مبارزه با تروریزم در سالهای گذشته، باید این خلا را پر کرده و بر این گروه فشار بیشتری بیاورد.
امریکا در حال بازنگری حضور نظامی هجدهسال خود در افغانستان است. لغو گفتگوهای صلح نشان میدهد که گروههای هراسافکن مثل طالبان، دیگر از دست امریکا و کشورهای کمککننده، پایگاههای امن در افغانستان نخواهند داشت. امریکا میداند که در منطقه چگونه سیاستی پیاده کند که منافعاش در خطر قرار نگیرد.
از جانب دیگر امریکا باید نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان در بخشهای مختلف، بهخصوص در بخش هوایی را بیشتر کمک و تجهیز کند تا نیروهای هوایی افغانستان، خود بتوانند برنامههای عملیاتی را انجام دهند.
با طولانی شدن جنگ در افغانستان، اکنون کمکها کاهش یافته و برخی شعارها نیز رنگ باختهاند و تلفات غیرنظامیان هم افزایش یافته است. بیش از یک میلیون نفر خانههای خود را ترک کردهاند و در داخل افغانستان به مناطق نسبتا امنتری پناه برده و یا در چادرها زندگی میکنند.
سلطانمحمد اورنگ؛ نماینده پیشین مجلس نمایندگان میگوید: امریکا پس از هجده سال هنوز در افغانستان به نتیجهیی نرسیده که شهروندان افغانستان و خود امریکاییها انتظار داشتند. گفتگوهای صلح نیز یکی از موارد شکست در جنگ افغانستان است. از بین بردن تروریزیم میتواند برای امریکا یک دستآورد باشد و این را جامعه سیاسی امریکا نیز میداند.
اکنون امریکا با تقویت نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان، باید زمینههای رشد دوباره تروریزم در افغانستان را از بین ببرد و این تنها مسیر درست در کار مبارزه با تروریزم است. امریکا همانطور که در هجده سال گذشته در کنار نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان ایستاده، از این به بعد نیز باید همکاری جدیتری داشته باشد.
با 18 ساله شدن جنگ نیروهای خارجی به رهبری امریکا در افغانستان، آمار منابع مطلع نشان میدهد که تااکنون در این جنگ ۳۵۴۶ نظامی خارجی کشته شدهاند.
وبسایت casualties که تلفات جنگ به رهبری امریکا را گزارش میدهد، شمار قربانیان نظامی خارجی در افغانستان را از آغاز جنگ در سال ۲۰۰۱ میلادی تا سال ۲۰۱۸ ثبت کرده است.
یافتههای این منبع نشان میدهد که در مجموع در این مدت ۳۵۴۶ نظامی خارجی از ۳۰ کشور در افغانستان کشته شدهاند که در این میان امریکا با ۲۴۰۸ تن، بریتانیا با ۴۵۵ تن و کانادا با ۱۵۸ تن بیشترین تلفات را متقبل شدهاند.
در سال اول حمله امريکا به افغانستان (٢٠٠١)، ١٢ سرباز کشته شده است که تمام آنها امريکايى بودند.
به همين ترتيب در سال (٢٠٠٢، ٧٠ تن)، در (٢٠٠٣،٥٨ تن)، (٢٠٠٤، ٦٠تن)، (٢٠٠٥، ١٣١تن)، (٢٠٠٦، ١٩١تن)، ( ٢٠٠٧، ٢٣٢ تن)، ( ٢٠٠٨، ٢٩٥ تن)، ( ٢٠٠٩، ٥٢١ تن)، ( ٢٠١٠، ٧١١ تن)، ( ٢٠١١، ٥٦٦ تن)، ( ۲۰۱۲، ۴۰۲ تن)، ( ۲۰۱۳، ۱۶۱ تن)، ( ۲۰۱۴، ۷۵ تن)، ( ۲۰۱۵، ۲۷ تن)، ( ۲۰۱۶، ۱۶ تن)، ( ۲۰۱۷، ۱۷ ) سرباز خارجی کشته شده است.
آمار منتشرشده نشان میدهد که بیشترین شمار کشتهشدگان نیروهای خارجی به ترتیب در هلمند (۹۵۷ تن)، کندهار (۵۶۱ تن) و کابل (۱۹۱ تن) بوده است.
این منبع خاطرنشان کرده است که تا ماه سپتمبر ۲۰۱۲، بیش از ۱۷هزار سرباز امریکایی نیز زخمی شدهاند، اما به شمار زخمیهای دیگر کشورهای عضو ائتلاف اشاره نشده است. در این میان، نظامیان افغانستان بیشترین قربانی را دادهاند.
پس از حمله القاعده به امریکا در ١١ سپتمبر ٢٠٠١، ائتلافی به رهبری امریکا در ٧ اکتوبر همان سال، به افغانستان حمله و رژیم طالبان را سرنگون کردند؛ اما جنگ تاکنون ادامه یافته و در این مدت نیروهای امنیتی افغان و غیر نظامیان نیز تلفات سنگینی متقبل شدهاند.
دونالد ترمپ، رییسجمهور امریکا اعلام کرده است که بر پایه استراتيژی جدید این کشور، حملههای نظامی علیه گروههای تروریستی در افغانستان افزایش خواهد یافت.
بسمالله نادری