خبر

کرزی: امریکا گفتگوهای صلح با طالبان را از سر گیرد

راه مدنیت: حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین، امروز پنج‌شنبه ( 28سنبله) در یک نشست خبری از امریکا خواست تا روند گفتگوهای صلح با طالبان را از سر گیرد. دونالد ترمپ، رییس‌جمهور امریکا در یک تصمیم از پیش اعلان‌نشده، گفتگوهای صلح امریکا با گروه طالبان را متوقف کرد.

امریکا دلیل این اقدام ترمپ را کشته‌شدن یک سرباز امریکایی در انفجار شش‌درک کابل و ادامه جنگ گروه طالبان با نیروهای امنیتی در افغانستان ذکر کرده بود. در انفجار شش‌درک کابل، یک سرباز رومانیایی و بیش از ده شهروند افغانستان نیز کشته شدند.

 آقای کرزی گفت: روند گفتگوهای صلح باید روشن و شفاف باشد تا شهروندان و حکومت افغانستان از تمام مفاد آن خبر باشند. امریکا نتایج نه دور گفتگوهای صلح‌شان با طالبان را پنهان نگه‌داشتند و حتا با سران حکومت افغانستان شریک نکردند.

آقای کرزی می‌گوید: جنگ به خانه‌های شهروندان افغانستان رسیده و تروریستان می‌توانند در هرجایی که بخواهند برنامه‌های تروریستی‌شان را انجام دهند؛ این نشان از بی‌عزت‌شدن شهروندان افغانستان است. او طالبان را برادر خطاب کرد و از این گروه خواست که از برادرکشی دست بردارند.

رییس‌جمهور پیشین ادامۀ جنگ در افغانستان را به معنی سلب آزادی افغانستان خوانده و خطاب به طالبان گفت: به روند گفتگوهای بین‌الافغانی تن دهند. گفتگوهای صلح میان حکومت و این گروه می‌تواند زمینه خروج نیروهای خارجی را فراهم کند.

آقای کرزی ادامه جنگ در افغانستان را به سود کشورهای خارجی به‌خصوص پاکستان و امریکا عنوان کرده، افزود: گروه طالبان که خودشان را شهروندان افغانستان می‌دانند باید به گفتگوهای بین‌الافغانی پاسخ مثبت دهند.

آقای کرزی گفت: من در نشستی که با محمداشرف غنی، رییس‌جمهور، عبدالله عبدالله، رییس اجراییه و مایک پومپئو، وزیر خارجه امریکا داشتیم؛ به آقای غنی رو کردم و گفتم که باید به صلح اولویت داده شود و تا رسیدن به صلح، خود شما ارگ ریاست‌جمهوری و آقای عبدالله، ریاست اجراییۀ دولت را مدیریت کنید. من به وزیر خارجه امریکا گفتم که زمینه صلح را فراهم کنید و ما از امریکا جز این هیچ‌چیزی تقاضا نداریم.

آقای کرزی باور دارد که صلح در افغانستان می‌تواند دست افغانستان را از گرفتن کمک از کشورهای خارجی کوتاه کند. امریکا یکی از بزرگ‌ترین کمک‌کننده‌های افغانستان است و سالانه میلیاردها دالر کمک می‌کند.

حامد کرزی از کشورهای چین، جرمنی و روسیه خواست که در کنار امریکا، روند گفتگوهای صلح را از سر بگیرند. قرار بود چین و روسیه ضمانت توافق‌نامه صلح امریکا و گروه طالبان باشند.

حکومت افغانستان نیز هرنوع برنامه برای گفتگو با گروه طالبان را تا بعد از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری شش‌ میزان امسال (1398) به تاخیر انداخته و گفته است که حکومت بعدی برای ایجاد صلح در کشور با گروه طالبان گفتگوخواهد کرد.

او از کارکرد رییس‌جمهور غنی و مدیریت بحران امریکا در کشور انتقاد کرد و گفت: پاکستان نسبت به هرزمان دیگر بیشتر جرات پیدا کرده و عمق استراتژی خود را در افغانستان پیاده می‌کند. بازگشایی مرکز تورخم که دو وزیر حکومت آقای غنی نیز در مراسم آن اشتراک کرده بودند نیز گواه این مدعاست.

افغانستان مرز تورخم را به رسمیت نمی‌شناسد. برنامه امروز نخست‌وزیر پاکستان در گذرگاه تورخم و متنی که روی دروازه تورخم نوشته شده، نشان می‌دهد که این مرز رسمی دو کشور است.

خط دیورند اکنون بعنوان مرز بین افغانستان و پاکستان قرار دارد. این مرز در سال ۱۸۹۳ میلادی در زمان عبدالرحمن خان بین افغانستان و هند بریتانیایی تعیین شد. سال‌های بعد پس از استقلال هند و به دو تقسیم شدن هند و تأسیس کشور پاکستان، این مناطق واگذار شده به عنوان مناطق خودمختار قبایلی در خاک پاکستان شناخته شدند.

پس از عبدالرحمن خان حاکمان افغانستان اکثراً مخالف به رسمیت شناختن مرز دیورند بودند. از دیرباز مردم در دو طرف مرز آزادانه و بدون ویزا می‌توانستند به آن طرف مرز بروند، اما اکنون با امضای قراردادهایی که در زمان حامدکرزی و اشرف غنی با پاکستان امضا شد پاکستان با حمایت سازمان ملل و امریکا برای کنترل عبور و مرور در این مرز سیم خاردار و دروازه کشیده و افراد فقط می‌توانند با داشتن ویزا از مرز عبور کنند.

گذرگاه تورخم در مراسمی با حضور داشت عمران خان صدراعظم پاکستان، یما یاری وزیر ترانسپورت افغانستان و‌دیگر مقامات حکومتی هر دو کشور به گونه رسمی به طور ۲۴ ساعته افتتاح شد. رییس جمهور پشین افزود: ناامنی‌های روز افزون در کشور بر خواسته از منافع امریکا و پاکستان در افغانستان است که این دو کشور از چندین سال آن را پیاده می‌کنند.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

یک دیدگاه

  1. کرزی به عنوان یک شهروند و یا ریس جمهور پیشین کشور نه بلکه به جای سخنگوی طالبان حرف میزند. با توافق نامه صلح با طالبان کرزی در خوب یک حکومت موقت دیگر بود که خود اولین دوره موقت را داشت؟ که این خوب کثیفش به کثافاتدانی انداخته شد تو ترامپ. او خواب وحشتناک را که دیده بود به حقیقت پیوند نیافت؟ و آروزه هایش بخاک یک سان شد. امضا کردند موافقتنامه امریکا با طالبان در حقیقت تسلیم شدن امریکا بر طالبان است. و ترامپ نشان داد که صاحب این مزاکرات است نا مهمان و هم تسلیم شونده؟

    در خانه که آتش بسوزد خانه هم آهسته آهسته میسوزد. شهروندان که مانند مسلمیار و خواصی در خانه های شان تروریست مهمان میکنند باید هم آن خانه آتش گرفت با ماه نشینی ماه شوی با دیگ نشنی سیاه شوی.

    کرزی که خواب های وحشت ناکش بخواب ابدی توسط یک تویت ترامپ تبدیل شد از امریکا قهر است. اما با این کار امریکا یک باری دیگر نشان داد که دشمن تروریستان است و با دشمنان انسانیت و بشریت موافقت نمیکند. درین روند گفت گو جنایات طالبان وحشی بیشتر شدد گرفت اما اندکترین حرکتی از حکومت وحشت ملی صورت نگرفت؟ از همین جهت مردم با یک بیم و امید زندگی میکردن که حکومت سیاه طالبان دوباره روی کار خواهد شد. ملت را از انتخابات دلسرد کرده بود.

دکمه بازگشت به بالا