خبر

دشواری‌های انتخابات ششم میزان

راه مدنیت: شهروندان افغانستان قرار است تا پنج روز دیگر به پای صندوق‌های رای رفته و چهارمین رییس‌جمهورشان را برای پنج سال آینده انتخاب کنند. شمارش معکوس برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در حالی آغاز می‌شود که افغانستان برای سلامت این برنامه ملی، چالش‌های بسیار جدی پیش‌رو دارد.

نبود امنیت، شفافیت و سلامت انتخابات از موارد جدی در انتخابات ششم میزان امسال (1398) است که حکومت افغانستان باید به‌گونه جدی آن را مدیریت کند. شماری از نمایندگان مردم در مجلس نمایندگان می‌گویند: افغانستان برنامه دشواری در پیش دارد که عبور سلامت از آن کار بسیار دشواری است.

براساس آمار ارایه شده از سوی کمیسیون انتخابات، ۹.۶ میلیون نفر برای انتخابات پیش‌رو ثبت‌نام کرده‌اند که از این میان ۳۵درصد آن‌ها را زنان تشکیل می‌دهند. کمیسیون انتخابات اعلام کرد که حدود ۵۳۷۳ مرکز رای‌دهی برای انتخابات پیش‌رو در نظر گرفته شده اما بنابر تهدیدات امنیتی در ۴۳۱ مرکز، انتخابات در ۴۹۴۲ مرکز برگزار خواهد شد.

خان‌آقا نظری، نماینده مردم در مجلس می‌گوید: کمیسیون‌های انتخاباتی با چالش‌هایی جدی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند که شفافیت و سلامت انتخابات را زیر سوال می‌برد. او از شهروندان و تیم‌های انتخاباتی خواست که برای سلامت انتخابات ششم میزان از هر نوع تقلب دست بردارند و در کنار نهادهای مسوول برای انتخابات شفاف دست به دست هم بدهند.

به باور وی، شهروندان افغانستان در کنار انتخاب بامسوولیت، باید در کنار کمیسیون‌های انتخابات برای شفافیت و در کنار نیروهای امنیتی برای تامین امنیت انتخابات همکار باشند تا افغانستان بتواند از این مرحله دشوار عبور کند.

آقای نظری گفت: شهروند مسوولیت‌پذیر می‌تواند برای آینده خود، فرزندانش و آبادی کشور در این پروسه ملی گام‌های ثابت و جدی بردارد.

علی‌اکبر قاسمی؛ نماینده مردم ولایت غزنی در مجلس می‌گوید: حکومت باید از برگزاری انتخابات شفاف و مشروع اطمینان دهد. دیگر برای مردم رای گوسفندی قابل قبول نخواهد بود و این موضوع می‌تواند آینده انتخابات و افغانستان را با خطر جدی مواجه کند.

او گفت: برنامه‌ها برای تقلب از سوی چندین تیم گرفته شده و تلاش دارند که از هر طریق ممکن به سود خودشان صندوق‌ها را پر کنند. او از نهادهای امنیتی و انتخاباتی خواست که جلو این فاجعه را بگیرند و به تقلب‌کاران اجازه ندهند که مشروعیت انتخابات را زیر سوال ببرند.

پس از چند ماه تاخیر و اختلافات سیاسی، افغانستان در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری است. آگاهان باور دارند که احتمال بروز خشونت‌ها و ادعاهای تقلب، مانند گذشته بر این انتخابات نیز سایه خواهد افکند.

بی‌باوری مردم به روند انتخابات، یکی از چالش‌های جدی این دور از انتخابات در کشور است. حدود ۹میلیون نفر برای رای دادن ثبت‌نام کرده‌اند، اما اتهاماتی وجود دارد که برخی از آن‌ رای‌دهندگان «خیالی» هستند.

برخی از نامزدها تهدید کرده‌اند که انتخابات را تحریم می‌کنند، زیرا فکر می‌کنند که رییس‌جمهور غنی از موقعیت خود برای انتخابات سوءاستفاده می‌کند؛ اتهامی که همواره از سوی سخنگویان ریاست‌جمهوری رد شده است.

مریم سما، شماری از همکاران خود در مجلس را مخل برنامه‌های برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری عنوان کرده و گفت: آن‌هایی که مدعی هستند در انتخابات ریاست‌جمهوری تقلب صورت خواهد گرفت باید اسنادشان را به نهادهای مسوول بدهند تا مردم افغانستان بدانند که چه کسانی به افغانستان خیانت می‌کنند و در غیر آن، نباید به تیم‌ها اتهام بست.

کمیسیون‌های انتخاباتی اما از آمادگی‌ها برای برگزاری انتخابات شفاف و سلامت به تاریخ ششم ماه میزان خبر داده و گفته‌اند که تلاش دارند تا چهارمین دور انتخابات ریاست‌جمهوری شفاف و بدون تقلب برگزار شود. آن‌ها از برگزاری صددرصد انتخابات شفاف اطمینان نمی‌دهند و می‌گویند: احتمال تقلب در انتخابات وجود دارد و سعی می‌کنند که مانع این تقلب‌ها شوند.

سخنگوی وزارت داخله گفته است: بیش از ۷۲هزار نیروی نظامی تامین امنیت انتخابات ریاست‌جمهوری کشور را برعهده دارند. نصرت رحیمی گفت: ما در حال کار روی یک نقشه جامع برای تأمین امنیت روند انتخابات، پیش از رای‌گیری، در روز رای‌گیری و پس از برگزاری انتخابات هستیم.

طالبان بارها تهدید به ایجاد اختلال در روند رای‌گیری انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان کرده‌اند. عبدالعزیر ابراهیمی؛ سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات در این زمینه گفت: نبود امنیت بعد از تقلب، بزرگترین تهدید برای صحنه‌های انتخاباتی کشور بوده است.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا