خبر

نمایندگان مجلس: نباید حرکات ضد ملی و بحران‌ساز انجام شود

راه مدنیت: شماری از نمایندگان مجلس می‌گویند: انتخابات ریاست‌جمهوری ششم میزان با مشکلاتی همراه بود و هنوز نمی‌شود در مورد چالش‌های انتخابات ریاست‌جمهوری قضاوت کرد؛ کمیسیون‌های انتخاباتی باید در زمان رسیدگی به شکایات استقلال خود را حفظ کنند.

استقلال کمیسیون‌های انتخاباتی برای رسیدگی به مشکلات و شکایات ثبت‌شده در روزهای انتخابات ریاست‌جمهوری یکی از مولفه‌های مهم و اساسی است که می‌تواند از بحران انتخاباتی جلوگیری نماید.

شهروندان افغانستان، روز شنبه ششم میزان به پای صندوق‌های رای رفتند و برای انتخاب چهارمین رییس‌جمهور کشور از حق رای خود استفاده کردند. این روند به دلیل نبود معیارهای جهانی، فراهم بودن زمینه‌های تقلب و تخلف با مشکلاتی همراه بود که کمیسیون‌های انتخاباتی به‌خصوص کمیسیون شکایات باید به آن به‌گونه جدی رسیدگی کنند.

فضل‌کریم ایماق، نمایده مردم در مجلس می‌گوید: با همه مشکلاتی که این روند ملی داشت، نامزدان باید به انتخاب مردم احترام بگذارند و برای افغانستان بحران سیاسی ایجاد نکنند. او گفت: هر نامزدی که رای کم‌تر و دوم را می‌گیرد، باید دست رییس‌جمهور را گرفته و به او تبریک بگوید.

این نماینده مردم باور دارد که برخی‌ها در کشور تلاش دارند که یک بحران سیاسی را با استفاده از فضای انتخابات ایجاد کنند که باید این خواب را به گور ببرند. مردم افغانستان و نمایندگان آنان این افراد را خوب می‌شناسند و برای هیچ‌کسی اجازه بحران‌سازی را نخواهند داد.

مردم نه حوصله بحران را دارند و نه از بحران‌سازان حمایت خواهند کرد. مردم دیگر حوصله خراب‌کاران را نیز ندارند. از این‌رو نباید حرکات ضد ملی و بحران‌ساز انجام شود.

غلام‌حسین ناصری، نماینده مردم کابل در مجلس می‌گوید: برآیند انتخابات یک رییس‌جمهور خواهد بود و مردم دیگر حوصله ایجاد حکومت ائتلافی را ندارند؛ همانند پنج سال گذشته که حکومت وحدت ملی را تحمل کردند. مردم افغانستان تطبیق قانون را به‌گونه‌یی که این وثیقه ملی دستور داده می‌خواهند.

او به نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری هشدار داد که دامن زدن به ایجاد یک سناریوی دیگر که افغانستان را بحرانی کند، می‌تواند افغانستان را به سوی ویرانی ببرد.

او از مسوولان نهادهای انتخاباتی خواست که مسوولیت‌شان را جدی و صادقانه انجام دهند. هرگونه لغزندگی می‌تواند برای افغانستان خطرناک باشد.

افغانستان پیش از این تجربه برگزاری سه دور انتخابات ریاست‌جمهوری را دارد و انتظار می‌رفت که چهارمین دور انتخابات ریاست‌جمهوری با مشکلات کم‌تری نسبت به انتخابات ششم میزان برگزار شود.

حضور کم‌رنگ شهروندان در پای صندوق‌های رای، عدم کارکرد درست دستگاه‌های شناخت اثر انگشت، نبود نام شماری از شهروندان داخل داستگاه‌های شناخت اثر انگشت از مواردی است که در انتخابات ششم میزان گزارش شده است.

غلام‌فاروق مجروح، نماینده دیگر مجلس می‌گوید: انتخابات ششم میزان نسبت به سه دور انتخابات ریاست‌جمهوری و سه دور انتخابات پارلمانی با مشکلات کم‌تری برگزار شد و این برای نهادهای انتخاباتی و مردم افغانستان می‌تواند یک دست‌آورد باشد؛ اما نمی‌شود مشکلات موجود در انتخابات را نادیده گرفت و از آن سرسری گذشت. نهادهای ناظر در کنار کمیسیون‌های انتخاباتی باید برای بیرون‌رفت از این مشکلات برنامه‌های جدی داشته باشند که در آینده انتخابات بهتری داشته باشیم.

او به اعضای کمیسیون‌های انتخابات هشدار داد که تصمیم‌های‌شان بر اساس آرای مردم و واقعیت انتخابات ششم میزان باشد. در غیر آن صورت با سرنوشت کمیشنرانی که زندانی هستند، مواجه خواهند شد.

آقای مجروح گفت: زندانی شدن کمیشنران پیشین کمیسیون انتخابات می‌تواند تلنگری برای کمیشنران بر حال باشند که هیچ تصمیم غیر قانونی و فرا قانونی نگرند، وگرنه کمیشنران حاضر در آینده نزدیک در کنار همکاران سابق‌شان خواهند رفت.

کمیسیون انتخابات اعلام کرده که تاکنون میزان آرای ریخته‌شده به صندوق‌ها در سه هزار و۷۳۶ مرکز از چهار هزار و ۹۰۵ مرکز رای‌گیری فعال در سراسر کشور مشخص شده که بر اساس آن دو میلیون و ۱۹۶هزار و ۴۶۳ نفر در این مراکز به پای صندوق‌های رای رفته‌اند.

مسوولان در کمیسیون انتخابات از ارسال نتایج از ولایت‌ها به مرکز اطلاعات کمیسیون خبر داده و گفته‌اند؛ میزان مشارکت در ولایت‌ فراه در غرب کشور به دلیل قطع ارتباطات مخابراتی هنوز مشخص نشده‌ است. کمیسیون انتخابات گفته که در روز انتخابات به چهار هزار و ۹۰۵ مرکز رای‌گیری مواد انتخاباتی ارسال شده بود که مشارکت در ۳۷۳۶ مرکز مشخص شده است.

با وجود تهدیدهای گروه طالبان و نگرانی‌های گسترده امنیتی، روند انتخابات ریاست‌جمهوری بدون اخلال بسیار جدی امنیتی برگزار شد. گزارش شده که در انفجار بمب‌های مغناطیسی و دیگر حوادث امنیتی دست‌کم ۴ نفر کشته و ۷۲ نفر زخمی شده‌اند.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا